in ,

De Marine, een mooie tijd!

Ik zat in groep 8 en ik wist het zeker. Ik wilde bij de Marine, net zoals mijn vader vroeger. 

Eigenwijs

Mijn decaan vond mij eigenwijs. Iedereen probeerde mij te vertellen dat de Marine niet haalbaar zou zijn. En waarom het niet haalbaar zou zijn? Daar konden ze geen goed antwoord op geven. Ik was eigenwijs en ging ervoor. Ik ging officier bij de Marine worden.

En het lukte mij: in HAVO 5 moest ik diverse keuringen doorlopen in de Marinekazerne in Amsterdam. Dat was een bijzondere ervaring voor een jongen uit een dorp die nooit verder reisde dan tot de eerstvolgende stad.

Normen en waarden

Ik weet nog goed dat mijn moeder het niks vond dat haar enige kind vertrok naar Den Helder. Voor ons doen diagonaal aan de andere kant van het land. Ik was een jongen die altijd onder moeders vleugel liep en nooit echt op eigen benen had leren staan. Dit werd voor mij een vuurdoop.

De eerste zes weken stonden in het teken van de militaire vorming. Een periode van fysieke en geestelijke beproevingen in het ruige landschap van Texel. De militaire vorming was zwaar. Ik heb veel jongens en meisjes in deze zes weken huilend zien afvallen. En ook ik heb gehuild, maar afvallen kwam niet in mij op! Behalve wat kilo’s hier en daar.zn ms Makkum

Eindelijk dat uniform aan

Na zes weken afzien, mag je dan eindelijk dat uniform aan. Dat mooie marineblauwe uniform met die gouden knopen en ankers. En die mooie witte pet. Daar deden we het voor!

De Marine heeft er bij mij voor gezorgd dat ik wist en vooral leerde wat normen en waarden zijn. Wat het is om in een team te werken, in een hiërarchie te werken, elkaar te respecteren en elkaar te helpen.

Nu, vele jaren later merk ik nog geregeld dat er dingen in mijn karakter en gedrag zijn bijgebleven van de Marine. Denk hierbij aan tafeletiquette, maar ook de manier hoe ik mijn kinderen opvoed. Mensen zeggen vaak dat ik streng, strak en rechtvaardig ben in mijn opvoeding. Dat is iets wat er tijdens de militaire vorming in gedrild is. Daar ben ik trots op. Dat zit in je en gaat (denk ik) nooit meer weg.

Dienstplicht

Ik krijg geregeld de vraag van mensen of ik vind dat de dienstplicht terug moet komen. Ik vind dat het voor jongens en meisjes helemaal geen gek idee zou zijn om een jaartje in dienst te zitten. En dat heeft niks te maken met of je een probleemkind, crimineel of een rijkeluiskindje bent. Ik ben van mening dat deze normen en waarden voor iedereen bruikbaar zijn.

Zelf heb ik drie kinderen. Behalve de jongste weten de andere twee dat papa bij de Marine heeft gezeten. Vooral mijn zoon vindt dat prachtig. Meiden hechten er een andere waarde aan, denk ik. Mocht één van hen, of misschien wel meer, later bij mij komen dat ze het leger in willen, zal ik dit vooral toejuichen. Het is een verrijking van je levenservaring. Waar je zelfs op latere leeftijd, zoals ik nu, aan terug denkt en gebruik van maakt.

Leuke bijkomstigheid van mijn en mijn vaders Marineperiode is dat ik op de Hr. Ms. Makkum (M-857) heb gevaren. Een mijnenjager van de Alkmaar klasse. Mijn vader heeft op een voorganger gevaren. De Hr. Ms. Bolsward (M-846), een mijnenveger van de Beemsterklasse.hr ms Bolsward

Te jong

Ik ging als net 18-jarige jongen de Marine in. Ik was enig kind en mijn ouders hadden hulp nodig. Dat zorgde ervoor dat ik naast mijn studie ook voor mijn ouders moest zorgen. Dat brak mij op en ik haalde mijn studiepunten niet. Met als gevolg: een exit bij de Marine. Ik verwijt mijn ouders niks, zij kozen ook niet voor die situatie.

Zelf ben ik van mening dat ik te jong was. Daardoor wist ik niet goed hoe ik met de situatie om moest gaan. Dat betekent niet dat elke 18-jarige te jong is. In mijn geval, als overbeschermd kind, was dat achteraf wel het geval.

Mooie ervaring

Ondanks dat ik na anderhalf jaar mijn opleiding moest verlaten, kijk ik met trots en veel plezier terug naar die Marinetijd. Ik vind het geen verloren tijd, juist niet. Ik zou het zo weer over doen als ik de kans kreeg, af en toe wilde ik dat dit kon.

Een tijdje terug zag ik een oproep van de Marine waarin ze oud-Marinepersoneel vroegen zich aan te sluiten bij de Nationale reserve van de Marine. Erg aantrekkelijk, of niet?!

Written by Mike Nuijs

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Denk, kijk en doe eens als een kleuter!

Moet je wachten met scheiden tot de kinderen ouder zijn?