in

9 verzekeringen waar je als zzp’er niet zonder kunt

Er zijn tientallen verzekeringen waar je over na kunt denken als je voor jezelf begint. Van pensioenopbouw tot aansprakelijkheid, overal is wel een verzekering voor.

Als zzp’er ben je – tot nu toe – niet verplicht jezelf te verzekeren. Behalve dan voor ziektekosten, want daar is iedereen verplicht voor verzekerd. Los daarvan is het natuurlijk wel verstandig om jezelf voor een aantal zaken te verzekeren. Het lijkt misschien duur, maar je niet verzekeren kan nog veel duurder uitpakken! Tijd dus om eens serieus naar verschillende verzekeringen voor je bedrijf te kijken!

1

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk gewoon een WA verzekering voor bedrijven. Als jij bijvoorbeeld ergens aan het werk bent en je maakt iets stuk, dan dekt deze verzekering de kosten. Maar ook als jouw product schade veroorzaakt, worden de kosten vergoed. Deze verzekering is meestal niet heel duur, de hoogte van je maandelijkse premie hangt af van het soort werk dat je doet.

2

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt de vermogensschade bij een klant als jij bijvoorbeeld een verkeerd advies geeft. Daarnaast dekt deze verzekering ook de schade die het gevolg is van het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie of als je (soms onopzettelijk) auteursrecht schendt.

3

Goederen- en inventarisverzekering

Spreekt eigenlijk voor zich: een verzekering die jouw spullen verzekert voor brand, inbraak en dergelijke. Denk je nu “ik heb al een inboedelverzekering”, dan is het goed te weten dat jouw particuliere inboedelverzekering zakelijke schade vaak niet uitkeert. Nu is de grens tussen wat privé en wat zakelijk is bij veel zzp’ers een dunne lijn, maar zeker als je een kantoor, studio of atelier hebt, zou ik deze verzekering wel nemen.

4

Opstalverzekering

Alleen handig als je een eigen pand hebt, dan dekt deze verzekering namelijk de eventuele schade die jouw pand oploopt door bliksem, brand, overstroming en dergelijke.

5

Kredietverzekering

Klanten die niet betalen, zijn heel vervelend! Daar kun je je tegen verzekeren, maar dat loopt wel in de papieren. Je kunt een kredietverzekering eventueel ook afsluiten voor een speciaal project, dan is het goedkoper. Handig van een kredietverzekering is dat je van tevoren een debiteurencheck kunt laten doen!

6

Rechtsbijstandverzekering

Soms krijg je als ondernemer te maken met geschillen, bijvoorbeeld met een andere ondernemer of met een klant. Dan kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn, omdat het financieel mogelijk maakt dat je een advocaat in kunt schakelen of juridisch advies krijgt. Kijk wel goed wat voor soort zaken gedekt worden door je verzekering.

7

Pensioen

Als je een eigen bedrijf hebt, zul je zelf voor je pensioen moeten zorgen. Je kunt je daarvoor verzekeren. Een goede pensioenvoorziening is wel vrij prijzig, reden voor veel zzp’ers om er maar helemaal vanaf te zien. Misschien toch eens over nadenken, want een leven zonder geld als je 65+ bent, is niet echt iets om naar uit te kijken…

8

AOV

Als ondernemer ben je ook niet verzekerd als je ziek bent. Een paar weken kun je waarschijnlijk financieel nog wel overbruggen, maar wat gebeurt er als je langere tijd ziek bent? Ook hier kun je je voor verzekeren, maar dit zijn vaak dure verzekeringen. Een alternatieve vorm is het zogenaamde broodfonds.

9

Verzekering voor zwangerschapsverlof?

Als je zwanger bent, kun je een tijd niet werken. Gelukkig heb je dan wettelijk recht op een uitkering van het UWV, van minimaal 16 weken. De hoogte daarvan hangt af van het aantal uren dat je in je bedrijf werkt. De maximale hoogte van de uitkering is het wettelijk bruto minimumloon. Niet echt veel, maar het is in ieder geval iets!

photo credit: Life Insurance Street Sign On Wall Street via photopin (license)

Written by Brainpowered By

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Bijzondere data #121212

Soms is rust even nodig, voor iedereen