in

Een aparte keuken? Ik zou niet anders willen!

Of je nu wel of niet van koken houdt: we brengen vele uurtjes door in de keuken. De één is een liefhebber van een open ruimte, de ander zweert bij een half open of gesloten keuken. Wij hebben zelf een aparte keuken en dat bevalt mij erg goed. Hieronder vertel ik je waarom.

Wij wonen in een ruime semibungalow op een melkveehouderijbedrijf. Dat betekent dat er de hele dag door veel reuring in huis is. Niet alleen door mij, mijn man en onze kinderen, ook door de vele erfbetreders, een buurman die koffie komt drinken, de loonwerker die tijdens de lunch aanschuift en vier verwende huisdieren met chronisch vieze poten. De centrale en dynamische plek in huis is de keuken. Daar speelt het leven zich overdag af.

Variatie in sfeer

Een groot voordeel van een gesloten keuken is dat je bij de keuze voor stijl, kleur en materiaal geen rekening hoeft te houden met de woonkamer. Wij hebben bewust voor een landelijke keuken gekozen, de woonkamer heeft een robuuste en strakkere uitstraling. De keuken kent een wat bonter kleurenpallet, de woonkamer heeft meer sobere tinten. Meestal is de keuken rommelig en de woonkamer opgeruimd, maar andersom gebeurt ook. Als we een groep mensen ontvangen met wie we in de keuken willen zitten, zorg ik voor een opgeruimd vertrek. Het liefst gooi ik alle troep dan naar de woonkamer. Geen mens die het ziet!

Geuren en geluiden

Eet een ei en het hele huis stinkt ernaar. En wat te denken van een spruitjes- of zuurkoollucht of de geur van een frituurpan? Die kookgeurtjes beperken zich bij ons (meestal) tot de keuken. De woonkamer blijft fris en dat is wel zo prettig. Voor het geruis van de afzuigkap of oven en andere geluiden uit de keuken geldt ook dat ze geen overlast veroorzaken in de rest van het huis. Ik zet graag de radio of televisie aan als ik aan het koken ben, iemand die in de woonkamer zit, heeft daar geen last van. Nadeel is wel dat als ik met iemand in de kamer wil praten, dat vanuit de keuken niet lukt. Ik kan niet zomaar bij de pannen weglopen, vanwege het gevaar voor aanbranden of overkoken.

Jij hier, ik daar

Twee aparte ruimtes geeft je de mogelijkheid op te splitsen. Dat kan gemakkelijk zijn als je een vergadering of bijeenkomst in je huis hebt of als de kinderen een filmavondje willen houden. Meestal zit de groep in de keuken, zodat andere huisgenoten in de woonkamer op de bank voor de televisie kunnen hangen. Wij hebben zowel in de kamer als de keuken een tv, dus andersom kan ook. Bijvoorbeeld als wij bijna ons huis worden uitgezet, omdat filmkijkende pubers de woonkamer hebben geconfisqueerd.

Zuinig met energie

Wanneer je overdag veel in de keuken leeft, hoef je in principe je woonkamer niet te verwarmen. Dat kan een forse besparing op je energierekening opleveren en is ook nog eens goed voor het milieu. Bij ons gaat die vlieger helaas niet op, omdat onze thermostaat nog niet slim genoeg is. Maar met een keuken met groot raam op het zuidwesten, hebben we bij zonnig weer geen verwarming nodig. Ook de woonkamer profiteert daarvan, als we de tussendeur maar openzetten. Het wordt daar wel snel kouder als de zon ondergaat.

Mama, de voetbalkenner

Het leukste voordeel van twee aparte ruimtes ervoer ik tijdens het WK van 2014, toen ik tijdens de wedstrijd Nederland-Chili nog wat in de keuken aan het rommelen was, met de digitale tv aan. Op het moment dat ik juichte voor de goal van Leroy Fer (1-0), moest het doelpunt op de tv (schotel) in de woonkamer nog vallen. Mijn mannelijke huisgenoten vroegen zich serieus verbaasd af waar zoveel voetbalwijsheid van moeders opeens vandaan kwam!

Hoe ziet jouw favoriete keuken eruit?

Dit artikel is geschreven door Annemarie Gerbrandy.

Written by Brainpowered By

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Ben jij gevaarlijk of gezond perfectionistisch?

Schouderblaadje