in

‘Mijn kind houdt van moderne kunst’

‘Mijn dochter houdt erg van moderne kunst.’ Dat is met stip op één het ergste wat ik ooit over mijn kinderen heb gezegd. Let op, Dochter is drie. Natuurlijk schrok ik toen ik het zei en voegde er snel – struikelend over verontschuldigingen – aan toe: Ja, nee, ík houd van moderne kunst. Natuurlijk. Dochter, ja, die vindt die installaties ook heel leuk. Want ik neem haar mee. En die lichtsculpturen vond ze, euh ík, leuk dus. En zij. Wij allebei.

Pff. Dat ik dat zei!

Ik moest hier aan denken toen ik dit onderzoek van de Volkskrant onder ogen kreeg: ‘Ouders [en verderop lees ik vooral moeders] projecteren hun mislukte ambities op de kinderen.’ Als moeder geen boek heeft geschreven, programmeert ze haar kind een boek te schrijven om alsnog haar droom te verwezenlijken. Zoiets.Afbeelding

Nu ben ik geen mislukte kunstenaar, maar ik ontkom er niet aan dat ik mijn kinderen mijn interesses en passies voorhoud. Ik houd van moderne kunst en sleep daarom mijn kinderen mee naar musea. Ik houd van wandelen, dus kinderen gaan op de buik, rug, in de bolderkar mee. Ze worden omgeven door boeken, gereedschap (Man houdt van sleutelen) en biologisch eten. Hun vertrekpunt is het kader dat wij geven.

Zo krijgen ze ook mijn ambities mee. Ik probeer een boek te schrijven, en ik zou het zeker leuk vinden als zij ook interesse hebben in schrijven. Maar eigenlijk zou ik het nog fijner vinden als zij strakjes kunst, boeken en vakmanschap waarderen. Maar ja. De truc, las ik, is te weten waar jijzelf ophoudt en je kind begint. Je kind als individu zien. Je kunt ze een kader geven, maar ze moeten het zelf ontdekken, net als wij.

Daarom moeten we geloof ik blij zijn als de fase aanbreekt dat musea STOM zijn, ze uren op de bank hangen, liever gamen dan lezen, spullen weggooien als het kapot is en (o help!) liever bij McDonalds willen eten. Want daarna…

Toch?

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Hoe dealen we met de achtergebleven Engelse woorden?

Cadeautjes