in

Ben jij gevaarlijk of gezond perfectionistisch?

Perfectionistisch zijn is gevaarlijk voor werkende moeders. Je hebt nogal wat vlakken waarop je je perfectionisme kunt botvieren. Voordat je het weet heeft een burn-out je gevloerd. Gezond perfectionisme bestaat gelukkig ook.

Perfect je perfectionisme aanpakken

Het ergste wat je een perfectionist kunt vragen, is om niet perfectionistisch te zijn. Een echte perfectionist luistert hier te goed naar. Het project ‘perfectionisme’ zal hoe dan ook slagen en wel precies volgens het stappenplan dat jij daarvoor zorgvuldig hebt opgezet. Al is het met je tong op de knieën. Luister dus ook echt nooit naar iemand die vertelt dat je niet zo perfectionistisch moet zijn. Levensgevaarlijk.

Koester je perfectionisme

Perfectionisme is niks mis mee. Met een beetje mazzel heb jij een beroep waarin je perfectionisme jou helpt je werk goed te doen. Echt, een slordige secretaresse is heel onhandig en een nonchalante chirurg heb ik liever niet aan mijn bed. Ben jij je eigenlijk bewust wat jouw perfectionisme je heeft opgeleverd? Denk daar dan even goed aan als iemand je probeert van je perfectionisme af te helpen.

Oei, nu sla je door; gevarenzone 1

Perfectionist zijn is dus oké, maar als je perfectionisme een loopje met je neemt, kom je in de gevarenzone. Heb je een kluif op je genomen die te groot is, waardoor je alleen half werk kunt leveren of tot diep in de nacht door moet werken? Ga je fitten en huilen om niks? Als je merkt dat je fouten maakt, dat je slordig werkt, omdat je te moe bent, dan ben je in de gevarenzone gekomen. Je bent een perfectionist, half werk afleveren maakt jou diep ongelukkig. Leg de lat iets minder hoog voor jezelf, zorg dat je meer tijd, budget of een kleinere klus hebt, zodat jij naar hartenlust perfect kunt zijn.

Voor wie ben jij eigenlijk perfect; gevarenzone 2

Perfectionistisch zijn voor jezelf is een heerlijke motivator. De kick die je krijgt als je werk er spik en span uitziet en je er zelf zo van geniet, ha, alleen perfectionisten kunnen weten hoe heerlijk dat is. Gewetensvraagje: op welke vlakken ben jij perfectionistisch voor een ander? Voor je schoonmoeder die altijd even misprijzend haar vinger over dat boekenplankje haalt? Voor de moeders van het schoolplein die schijnbaar moeiteloos een fantastische traktatie in elkaar knutselen? Voor je baas, omdat je nu eindelijk ook wel eens een “uitmuntend” op je functioneringsformulier wilt? Voor je kind, omdat je de leukste moeder van de wereld wilt zijn? Dat is uitputtend. Perfectionisme is prima, maar wel alleen op het gebied waar je zelf energie van krijgt.

Beetje hulp mag best

Een echte perfectionist wil ook graag alles zelf doen. Meestal is er niemand die het beter kan dan jijzelf. Een hulp in huis, bijvoorbeeld, doet het toch weer anders dan jij. Voor een perfectionist een reden om geen hulp aan te nemen. Jammer, het kan je veel werk uit handen nemen, zodat je op andere vlakken weer extra perfectionistisch kunt zijn of gewoon eens even languit op de bank kunt liggen. Zorg dat je hulp er op zoveel mogelijk gebieden hetzelfde over denkt als jij. Het is even een zoektocht, maar zeker de moeite waard. Wat de hulp dan toch nog anders doet, doe je lekker zelf. Dat is ongetwijfeld lang niet alles. Zo kun je je leven als perfectionist best wat makkelijker maken.

Ik ben benieuwd wat jouw perfectionisme jou heeft opgeleverd!

Written by Esther Krista Bos

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Cadeautjes

Een aparte keuken? Ik zou niet anders willen!