in

Koude acquisitie is eng: 3 tips om het makkelijker te maken

Koude acquisitie. Brrrr, bijna niemand vindt het leuk. Maar soms ontkom je er als ondernemer niet aan. Met deze 3 tips maak je het nét wat makkelijker.

Ondernemers hebben vaak de voorkeur voor warme acquisitie: het binnenhalen van opdrachten via mensen die je al kent. Deze tip wordt ook vaak gegeven als je net begint als ondernemer. Over het algemeen werkt dat natuurlijk ook het beste. Als het echter niet genoeg werk oplevert, zul je er toch aan moeten geloven en is het tijd voor de koude variant. Bij alleen het idee al krijgen de meeste ondernemers de bibbers: zomaar iemand opbellen die je niet kent en jezelf verkopen. Poeee, lastig. Gelukkig zijn er een paar foefjes om het jezelf wat makkelijker te maken:

1. Bereid je goed voor

Het klinkt als een open deur, maar je zult je verbazen hoe vaak ondernemers zich niet goed voorbereiden op hun belletje naar die potentiële klant. Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je in: wat zijn de missie en visie van het bedrijf, of de organisatie, die je gaat bellen? Wat is de tone of voice op de website? Dat zegt vaak al iets over de bedrijfscultuur. Google en kijk of het bedrijf, of de organisatie, onlangs in het nieuws is geweest. Allemaal zaken waar je in het gesprek op in kan haken. Niets is zo irritant als iemand die jou belt en zich alleen bezig houdt met het binnenhalen van werk en zich niet verdiept in het bedrijf zelf. Misschien overbodig, maar bij een goede voorbereiding hoort natuurlijk ook dat je de ruimte waarin je zit heel even voor jezelf hebt. Niets vervelender dan een telefoongesprek voeren met een plots huilend kind op de achtergrond.

2. Zet die ander centraal

Aansluitend op tip 1: toon oprechte interesse. En dat doe je dus niet door een ellenlange opsomming van jouw werkzaamheden en jouw fantastische capaciteiten. Dat interesseert die ander vaak helemaal niets. Zet in plaats daarvan die ander centraal. Wat kun jij voor iemand doen? Met welke uitdaging ga jij die ander helpen? Als je je goed voorbereid hebt, weet je met wat voor issues het bedrijf te maken heeft. Richt je dus vooral daarop in het gesprek. Natuurlijk vertel je kort wie je bent en wat je doet, maar dat moet niet het belangrijkste onderdeel van het gesprek zijn.

3. Praat minder, luister meer

Een valkuil die veel ondernemers maken als ze koude acquisitie doen, is ratelen. Zenuwen helpen daarbij niet. Probeer het eens om te draaien en luister. Laat vaker een stilte vallen zodat de ander de kans heeft om te reageren op wat je zegt. Luister vervolgens aandachtig en vraag door. Het kost even wat oefenwerk, maar luisteren levert vaak veel meer op dan praten. De ander voelt zich serieus genomen en is op die manier eerder bereid een vervolgafspraak te maken. Want daar is het je uiteindelijk om te doen, toch?

Een fijne telefoon

Als je deze 3 simpele tips opvolgt, zul je zien dat koude acquisitie helemaal niet zo eng is als je dacht. Oh, en nog een extra tip: koop een fijne telefoon met een goed abonnement. Als je dan toch zoveel moet bellen, maakt dat echt wel een verschil. Geen ellende met een batterij die halverwege het gesprek spontaan leeg is of bereik dat opeens wegvalt. Bespaar jezelf dat soort extra stress. Zo kun je bijvoorbeeld de Sony Xperia Z5 Compact bestellen. Geloof me, zo is die koude acquisitie een stuk minder vervelend om te doen. Succes!

Written by Brainpowered By

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Spieren opbouwen in 20 minuten? Als dat nou eens zou kunnen!

Je kind en jij verdienen beter(e films)