in

9 Onbekende Nederlanders Die Stiekem Wereldberoemd Zijn

Nederland heeft ontzettend veel bekende mensen voortgebracht. Mensen die geschiedenis schreven vanwege zeer uiteenlopende handelingen. Van meestervervalser tot internationaal topmodel, van zanger tot keizer van de tango. 

1.

George Blake

Werd ooit in Rotterdam geboren als George Behar. Hij was een dubbelspion die voor de KGB werkte. In totaal heeft hij ongeveer 40 MI6 agenten verraden aan de Sovjets. Mede dankzij de bijdrage van Behar, of zullen we Blake zeggen, werd een groot deel van de MI6-operaties in Oost-Europa opgerold. Een prestatie van formaat en verraad!

2.

Mata Hari

Beter bekend als Margaretha Geertruida (Griet) van Zelle uit Leeuwarden. Ze had een bijzondere voorliefde voor mannen in uniform en belandde zo in bed met een groot aantal leiders. Haar credo was: “De officier is in mijn ogen een hoger wezen, een held, altijd bereid tot het trotseren van allerlei gevaren en tot het beleven van nieuwe avonturen.” Mata Hari begon als een danseres en eindigde als dubbelagent. Ze werd ter dood veroordeeld door de Fransen, omdat ze haar verdachten van mededelingen aan de vijand.

mata hari

3.

Dries van Cuijk

Dries stond ook wel bekend als Colonel Tom Parker, hij was de agent en promoter van Elvis Presley. Op zijn blue suede shoes behartigde hij jarenlang de belangen van Elvis. De in Breda geboren Dries emigreerde zonder papieren naar Amerika, om daar onderdeel te worden van een belangrijk stukje muziekgeschiedenis.

4.

Jan Tinbergen

Jan was een van de grondleggers van de econometrie. Wat voor veel mensen een ongrijpbaar begrip leek, was voor Jan Tinbergen een appeltje-eitje. De ene na de andere onderscheiding kwam binnen en zijn ster was rijzende. Ook heeft hij de zogenoemde Regel van Tinbergen bedacht. Uitdaging: zoek het op en probeer het te begrijpen.

5.

Mark Vanderloo

Flits! Mark Vanderloo… een internationaal topmodel. Hij poseerde onder meer voor Calvin Klein en heeft zo het geld bij elkaar gesprokkeld om een huis te kopen in Amsterdam, Ibiza, New York en Parijs. Een knappe kop dus… Ook studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Beauty and Brains kan je Mark niet ontzeggen.

mark vanderloo

6.

Han van Meegeren

Han heeft het gepresenteerd om het werk van Vermeer te vervalsen. Foei Han! Hij was een zeer getalenteerd schilder, maar het ontbrak hem aan de motivatie om zelf iets te verzinnen. Ach, hij staat wel in onze geschiedenisboeken.

7.

Leo Fuld

Leo Fuld was een Nederlandse zanger van Joodse afkomst. Wereldwijd heeft hij meer dan 30 miljoen grammofoonplaten verkocht. Van synagoge tot café, iedereen kende Leo Fuld. Hij trad ook op in de Arabische wereld. Zo zong hij voor presidenten in Algerije, Tunesië en Marokko.

leo fuld

8.

Malando

Dit was de pseudoniem van Arie Maasland. Arie was een begenadigd componist die een unieke passie had voor de tango. Hij werd dan ook wel eens ‘De keizer van de Tango’ genoemd’. Hij won onder meer de Edisonprijs, de Gouden Harp en ook kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Een muzikale Hollander waar we trots op zijn.

9.

Professor Buck

De Nederlandse onderzoeker die eigenlijk Jaap Goudsmit heet. Zijn faam kreeg een smetje toen hij in 1990 dacht dat hij een middel tegen HIV had ontdekt. Echter, het onderzoek bleek niet correct te zijn uitgevoerd en de conclusies werden snel aan de kant geschoven. Toch bleef Goudsmit doorgaan met onderzoeken en schreef hij meer dan 450 wetenschappelijke artikelen.

Ken jij nog iemand die perfect in dit lijstje past? Deel dit dan met ons door uw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

Written by Nick Keijzer

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Je kind en jij verdienen beter(e films)

Man zijn: hoe doe je dat? – Tim Vogt