in ,

Wel werkloos, niet kansloos

Als je ontslagen wordt, is dat een behoorlijke dreun voor je ego. Wat heeft het nog voor nut zonder baan? In deze blog vind je een aantal tips om op een andere manier tegen je ontslag aan te kijken en wat je na je ontslag kunt doen.

Statusangst

baan kwijtOns gevoel van eigenwaarde is gekoppeld aan ons werk. Door te werken voelen we ons nuttig en belangrijk. Word je ontslagen, dan ben je meestal niet alleen je werk, maar ook je zelfvertrouwen kwijt.

Dat verlies aan zelfvertrouwen komt, volgens de Zwitserse filosoof Alain de Botton door statusangst. Statusangst is de angst om onderaan de maatschappelijke ladder te komen. Waarom vinden we dat zo eng? Volgens de Botton denken we onbewust dat hoe hoger je in de rangorde staat, hoe meer mensen van je houden. Dat is niet zo.

‘It’s lonely at the top’. Juist de meest beroemde en succesvolle mensen voelen zich alleen en ongelukkig. Denk aan Amy Winehouse bijvoorbeeld. Om succesvol te zijn, moet je hard werken. Er blijft heel weinig tijd over voor rust en familie en vrienden. Allebei essentieel voor een gelukkig leven.

Tips om je weer het mannetje te voelen

Adempauze
adempauzeJe hebt even rust. Waarschijnlijk had je dat ook wel nodig. Een goede oefening is om een lijst te maken van alles wat je haatte aan je vorige baan. Je merkt dat je je gelijk al een stuk beter voelt. Profiteer van de rust, nu je niet meer werkt.

Ga vooral de natuur in. Je zal merken wat een verademing dat is. Uit een studie van universiteit van Essex blijkt dat een wandeling in de natuur depressie bestrijdt en het zelfvertrouwen herstelt. De proefpersonen liepen een half uur in de natuur. Hun depressieve gevoelens namen af met 71 procent en hun zelfvertrouwen steeg met 90 procent!

Schema’s
Het is goed voor je om vaste activiteiten op vaste tijden te plannen. Ons lichaam houdt zich het liefst aan een bepaald schema. Hormonen worden bijvoorbeeld op bepaalde momenten afgescheiden. Zelfs je spijsverteringssysteem heeft regelmaat nodig.

Voorbeeld: Ga ‘s ochtend lekker wandelen, pleeg dan een paar telefoontjes en neem tijd om te lunchen. ‘s Middags doe je boodschappen. Daarna zoek je naar vacatures en schrijf je sollicitatiebrieven. Vervolgens is het tijd voor het avondeten.

Budgetteren
Tenzij je een enorme vertrekpremie mee gekregen hebt, zal een ontslag ervoor zorgen dat je met heel wat minder geld moet rondkomen. Dat zorgt voor veel problemen. Kan je je hypotheek of je huur nog wel betalen? Kan je nog wel leuke dingen met je maten gaan doen?

Je zal veel minder gestresst worden, als je gelijk een overzicht maakt van al je uitgaven. Bepaal welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke niet. Zeg bijvoorbeeld de krant of het abonnement op dat tijdschrift op en annuleer je weekendje Madrid.

Hobby’s
Nu is het de perfecte tijd om uit te vinden wat je graag doet. Via de Open Universiteit volg je bijvoorbeeld gratis cursussen. Sporten is ook erg leuk en gezond. Duur hoeft het niet zijn. Je hebt clubjes van mannen die samen hardlopen. Lid worden van zo’n club kost je helemaal niets. Zoek iets waar je plezier in hebt.

Maak contact
handen uit de mouwenCollega’s worden na een tijdje vaak vrienden. Een ontslag betekent natuurlijk dat je je collega’s minder ziet. Vaak blijkt helaas ook dat, als het werk weg valt, er nog weinig is wat jou met je collega’s verbindt. Als je geen geld hebt, kan je ook niet meer zo maar met vrienden een filmpje pakken of een weekendje weg. Als je werkloos bent, leidt je sociale leven eronder.

Het is verleidelijk om jezelf af te sluiten. Helaas wordt de kans op een depressie daarmee veel groter. Vrijwilligerswerk is een manier om je nuttig te maken en om je netwerk te vergroten. Het staat bovendien erg goed op je CV. Je toont hiermee dat je bereid bent om je handen uit de mouwen te steken en geeft om de wereld om je heen.

Een parttime baan is een manier om wat meer mensen te leren kennen en vaardigheden op te bouwen. Zelfs al is het beneden je niveau, dan heb je er vaak toch nog veel voordeel van. Het zorgt bovendien weer voor centen in je portemonnee.

Heb je kinderen? Dan is dit een mooie tijd om de band te versterken. Als je werkt, mis je vaak een heleboel stappen in hun ontwikkeling. Ga mee naar voetbaltraining, doe een spannende speurtocht met ze in het bos. Zijn ze nog te klein daarvoor? Observeer hoe ze groeien en steeds meer leren. Geniet van je kinderen, want voordat je het weet zijn ze groot.

Back in the saddle again

zoeken naar een baanJe hebt geaccepteerd dat je ontslagen bent en nu ben je klaar voor een nieuwe baan. Misschien wil je wel alleen echt mannenwerk, maar tja… wat is dat eigenlijk? Kijk hier wat nu nog echt mannenbanen zijn.

Waar begin je met het zoeken van nieuw werk? Een jobcoach helpt je met uitzoeken wat je talenten zijn, wat je zoekt in een baan, het opstellen van een cv, het vinden van geschikte vacatures en nog veel meer.

Weet je al welke baan bij jou past? Zoek dan op websites, zoals Jobbird of Monsterboard, of in kranten naar vacatures. Betrek ook je netwerk bij je zoektocht. Misschien zoeken ze op het werk van een vriend, buurman of familielid nog wel naar een kandidaat voor een functie waar jij geschikt voor bent. Vergeet ook niet een profiel op LinkedIn te maken of eventueel aan te passen.

Written by Nick Keijzer

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

NN Marathon 2016: Remon raast door Rotterdam

Gesprek met de opvoedcoach: ‘Ja, da-haag, ik kijk wel uit!’