in ,

Suits: Carrière-advies van Mike en Harvey

Suits is de meest succesvolle advocatenserie van dit moment, met hoofdpersonen Mike en Harvey uitgelicht. Mike is advocaat-stagiair en Harvey is de topper van het bedrijf, een dynamisch duo. Er valt het één en ander te leren van Suits, waardoor de serie opeens een goede loopbaanbegeleider is.

1: Vervals nooit je diploma

vervals-geen-diplomaGoed, dit is wel een inkoppertje maar toch belangrijk.

Mike Ross komt bij toeval terecht in een sollicitatiegesprek met Harvey Specter van het grote advocatenkantoor Pearson Hardman. Omdat Harvey een beetje klaar is met alle clichématige kandidaten kiest hij voor de flamboyante en slimme Mike.

Mike heeft alleen nooit zijn rechtenstudie afgemaakt, maar vanwege zijn fotografische geheugen heeft hij ontzettend veel kennis. Leerpunt, ook al heb je nog zo veel kennis, het loont niet om je diploma te vervalsen en te liegen dat je er één hebt. Dit komt namelijk altijd uit, net zoals in de serie.

2: Dress to impress

dress-to-impressHet klinkt zo logisch, jezelf goed kleden om indruk te maken. Toch zie je nog met grote regelmaat ‘blunders’ voorbij komen. Neem bijvoorbeeld mannen die nog steeds denken dat het ok is om in een spijkerbroek te solliciteren. Of om juist in dat net te foute pak op een formele borrel te verschijnen.

Bij Suits draait het niet voor niets om strakke pakken. Mike en Harvey lopen in pakken van duizenden euro’s, gemaakt door een persoonlijke kledingmaker. Dit is ietwat overdreven, met een instapmodel kom je ook goed voor de dag.

Denk daarnaast aan een mooi klokje om je pols, dit hoeft niet perse een Rolex te zijn. En zoek een goede das bij je pak. Ga wel voor een das met een neutrale kleur, zoals Harvey en Mike. Kies voor donkerblauw of grijs, kies absoluut geen opvallende felle kleuren. Of erger nog, een das met motiefjes of een dierenprint.

3: Verkeerde beslissingen nemen mag (met mate)

Niemand is perfect, zelfs in Suits niet. Mike neemt als advocaat-stagiair ook de nodige verkeerde beslissingen. Soms om iets goed te doen of om een zaak te redden.

Ondanks de verkeerde beslissingen, en grote gevolgen, weet Mike altijd een oplossing te vinden. Zijn doorzettingsvermogen is groot en dat is ook gelijk het advies. Blijf ondanks tegenslagen doorgaan, totdat je een oplossing hebt gevonden. Leer van je fouten. Hier word je alleen maar een betere werknemer van.

4: Je collega is je beste vriend

collega-vriendOok in ingewikkelde en gecompliceerde zaken staan Harvey en Mike elkaar bij. Zelfs als er niet helemaal fair gespeeld wordt. Eén ding is zeker, ze verlinken elkaar nooit want ze zijn een team.

Je hoeft echt niet iedere avond verplicht biertjes te drinken met je collega, maar beter een goede vriend dan een vijand als collega.

5: Werk secuur

Mike en Harvey werken erg nauwkeurig, maar ze zien ook wel eens een detail over het hoofd. Waarschijnlijk door de stress, tijdsdruk en vermoeidheid. Maar het missen van een klein detail kan grote gevolgen hebben voor het winnen of verliezen van een zaak. In Suits komt het altijd wel goed en wordt de zaak wordt alsnog gewonnen.

Maar in de realiteit komt het natuurlijk niet altijd zomaar goed. Het is dus belangrijk om secuur te werken. Check alle details, desnoods 10 keer. En laat een collega ernaar kijken. Beter een paar keer extra nakijken dan een detail missen waardoor je de deal, zaak of presentatie verprutst.

Heb jij nog top carrière-adviezen? Laat het ons weten!

Written by Nick Keijzer

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

nederlandse-series-voor-echte-mannen

Echte mannen kijken Nederlandse tv-series

Kleurpieten