An old lion of the Serengeti
in

Man zijn: hoe doe je dat? – Manju Reijmer

Man zijn, wat betekent dat? Wanneer wordt een jongen een man? Wij van ManMag willen dat weten en gaan het dus de komende tijd aan zo veel mogelijk verschillende mannen vragen.

ManjuNaam: Manju Reijmer
Leeftijd: 25
Beroep: Researcher voor film en TV
Relatiestatus: Single
Aantal kinderen: 0

1) Op een schaal van 1-10, hoe mannelijk vind je jezelf? Kun je uitleggen hoe je tot die score bent gekomen?

Misschien een vijf. Ik herken mezelf totaal niet in de eerste associatie met “mannelijkheid”. Voornamelijk omdat het zo vaak verward wordt met macho zijn. Ik ben het tegenovergestelde van een macho. De eigendom verdedigende, vechtgrage, emotie onderdrukkende oerman of wat je daar ook onder verstaat. Maar als je het over een socialere mannelijkheid hebt, dan rustig een 9. Naar tevredenheid maar nog niet helemaal.

2) Gezichtscrème, ja of nee?

Nee, ik ben nog elke dag dankbaar dat de maatschappij niet verwacht dat ik meer met m’n hoofd doe dan alleen gel in m’n haar. En zelfs dat is soms te veel gevraagd.

3) Wanneer voel je je op je mannelijkst?

Als ik voor anderen kan zorgen. Variërend van een een steunpilaar zijn in zware tijden tot simpelweg het initiatief/de leiding nemen als niemand dat kan of wil doen. Die momenten voelen het mannelijkst: als anderen op me leunen.

4) En wanneer het minst?

Als ik mezelf weer in een groepsgesprek bevind waarin jongens of mannen groots opscheppen of elkaar uitdagen. Daar snap ik heel weinig van, zelfs al gebeurt het in goede gemoederen. Bijvoorbeeld over strijdende voetbalclubs. Dan wordt mannelijkheid iets heel vanzelfsprekends voor anderen, maar voor mij totaal onbereikbaar.

5) Wanneer was je je er voor het eerst van bewust dat je een man was geworden?

Toen mijn vader stierf. Niet in de patriarchale manier van de ‘man des huizes’ taak overnemen. Toch besefte ik toen wel dat ik al mijn ambities over mannelijkheid al lang van hem had geleerd. Toen viel het kwartje dat het oké was om onzeker en kwetsbaar te zijn en ongeremd van anderen te houden.

6) Rosé: ja lekker, of no way?

No way. Niet omdat het zogenaamd “gay” is of zoiets, maar omdat met een enkele uitzondering alle niet-rode wijnen puur limonade zijn. Rode wijn en anders niets.

7) Wat is voor jou de kern van het man-⁠zijn?

Dat ‘man zijn’ een heel ongrijpbaar begrip is, dat iets anders betekent in iedere cultuur. In de onze wordt het zo gesensationaliseerd dat het mannen eerder belemmert dan dat het positief stimuleert. De echte kern van het man-zijn, is naar mijn idee het stoppen met nastreven van een ideaalbeeld. Het is meer jezelf kunnen zijn en uiteindelijk jezelf kunnen wegcijferen als anderen je nodig hebben. En meer dan wat dan ook betekent ‘man-zijn’ je niet bedreigd voelen door vrouwelijkheid.

Written by Remon de Groot

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Leuk (en lekker) de decemberdagen doorkomen: hoe doe je dat?

In Berlijn draagt de duivel Nikes