in

8 vragen van een grillige BBQuizmaster

Echte mannen eten vlees en houden van barbecueën, zo simpel is het. Knapperige kippendijtjes, rokende runderlapjes en beestachtige biefstukken. Maar er kan ook van alles misgaan tijdens een barbecue. Geef antwoord op de onderstaande vragen en haal je karbonade-certificaat:

Vraag 1: Wat kan ik van tevoren doen om mijn vlees voor te bereiden, zodat het optimaal gaart?

Antwoord: Het komt vaak voor dat je het vlees uit enthousiasme gelijk op de plaat gooit. Het rookt direct goed en je denkt dat je het helemaal voor elkaar hebt. Maar vergis je niet. Dikwijls komt het vlees net uit een koeling of vriezer en voor je het weet, sta je stiekem de aangebrande stukjes van het vlees te schrapen. Zorg dat het vlees al op kamertemperatuur is voordat je het op de BBQ legt. Garen zonder gevaren!

 

Vraag 2: Wat is de juiste wijze om mijn barbecue klaar te maken?

Antwoord: Zorg dat je de BBQ goed schoonmaakt voordat je begint. Aan je lekkere hamburger hoeven geen restjes saté van de vorige BBQ-sessie te zitten. Na de grondige schoonmaak is het verstandig om alles goed op temperatuur te brengen. Neem hier de tijd voor en gooi niet direct stukken vlees erop. Haast en spoed, doet het vlees geen goed.

 

Vraag 3: Wat is eigenlijk gezond vlees, of is het allemaal een vettige bedoening?

Antwoord: Goede vraag. Het is natuurlijk wel van belang dat je je sixpack behoudt. Voor je het weet, pas je niet meer in je grillschort. We raden je aan om goed te kijken naar het soort vlees dat je kiest. Kiloknallers zijn vaak een onverstandige keuze, vanwege de herkomst van het vlees. Ga eens voor een dikke lende (rosbief). Hier zit slecht 1,4 gram verzadigd vet in, per portie van 85 gram. Het is een mals en sappig stuk vlees en kan van tevoren lekker bestrooid worden met zout en peper.

Quizmaster kiloknallers

Vraag 4: Om de hoeveel seconden moet ik het vlees omdraaien?

Antwoord: Neem de tijd. Wees niet te gretig. Laat die lekkere lap vlees ook even met rust: 1 of 2 keer draaien is meer dan genoeg. Je hoeft ook niet te drukken met je spatel, het is goed zo. Op het moment dat je teveel drukt, dan pers je alle sappen uit het vlees en eindig je met een uitgedroogd stuk rubber op je bord. Weet je niet waar je het over moet hebben gedurende het grillen en wil je pijnlijke stiltes vermijden? Gooi er eens een pittige stelling in waar jullie het over kunnen hebben.

 

Vraag 5: Hoeveel olie moet ik gebruiken om mijn vlees lekker snel klaar te hebben?

Antwoord: Snel is niet het juiste woord voor een geslaagde BBQ. Neem de tijd en geniet van de gezelligheid en een lekker koud biertje. Gooi niet uit frustratie heel veel olie op het vuur. Smijt je er te veel olie op, dan gaat je malse stukje vlees in vlammen op en houd je een verkoold wrakstuk over. Marineer van tevoren, breng het vlees op kamertemperatuur, draai het vlees 1 a 2 keer om en klaar ben je.

BBQ in de lente

Vraag 6: Wat is het juiste biertje om bij een barbecue te drinken?

Antwoord: Een lekker biertje is natuurlijk wel een must bij een BBQ. Een witbiertje is goed te drinken tijdens een klein stukje vlees, een frisse salade of een misschien wel een stuk vis. Ga je voor een wat kruidiger, forser stuk vlees, neem dan eens een lekkere tripel. Varieer en probeer!

 

Vraag 7: Wat zijn de goede bijgerechten om te kiezen?

Antwoord: Tsja, voor ieder wat wils natuurlijk, maar wat je vaak ziet, zijn de volgende gerechten:

  • Brood met humus, kruidenboter, tapenade
  • Een salade met mozzarella, komkommer, een lekkere lichte dressing
  • Grill een lekker stukje aubergine, paprika, courgette

BBQ andere gerechten

Vraag 8: Ik lees veel verhalen over ongezonde sauzen, maar welke saus is nu de beste keuze?

Antwoord: Allereerst is het belangrijk om te weten dat je je vlees niet moet verzuipen in een bruine zee van pindasaus. Wees mild met de saus. Probeer ook eens een eigen saus te maken. Denk hierbij aan hummus, of een lekkere pesto. Ook een guacamole is lekker en eenvoudig te maken! Verras je gasten eens met een culinair hoogstandje.

Written by Nick Keijzer

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Hoe praat je met je kind over de dood?

De basis voor een leuk kind