in ,

3 redenen waarom gezond doen niet altijd hoeft

Gezond doen is de norm. Doe je daar niet aan mee, dan hoor je er écht niet bij. Blogs over gezond eten, een gezond lichaam en een gezonde geest zijn er in overvloed. Ik vind dat niet gezond! Daarom 3 redenen om je te verzetten tegen alle hypes.

1.

Je leeft maar één keer

Oké, het hangt een beetje af van je geloof of je het hiermee eens bent. Maar je kunt er voor de zekerheid maar beter een leuk leven van maken, toch? Want niemand weet met zekerheid wat er na de dood nog is; misschien wel niets. Ik kan me niet voorstellen dat je een leuk leven hebt als je jezelf alle slechte lekkernijen ontzegt, de hele dag op wortels en komkommer knaagt en daarbij elke dag sport. Zonde! Geniet van het leven, relax, ga een avondje uit, blijf lekker lang in bed liggen met de rolgordijnen dicht en vooral: verwen jezelf. Ik weet het zeker: dat is goed voor je mentale gezondheid. Tenzij je vette stress krijgt van het ongezond doen natuurlijk.

2.

De meeste gezondheidshypes waaien over

De inzichten over wat gezond en ongezond voor ons is, veranderen zowat met de dag. Ken je ze nog, superfoods? Van die bessen met onuitspreekbare namen en ander voedsel met ladingen antioxidanten waar je echt súpergezond van zou worden? Tja, als het voor vogels gezond is, dan ook voor ons? Gelukkig is die gekte alweer in een dipje.

Andere voedselhypes die je om de oren vliegen zijn: rauw voedsel, natuurlijke producten zonder hulpstoffen, geen producten met verzadigde vetten, geen suiker (bijna de duivel zelf!), geen koolhydraten (brood, pasta). Pfff, je zou er moe van worden (word ik ook).

Gelukkig is daar het Voedingscentrum dat wat sloom reageert maar wel gedegen de feiten boven tafel probeert te krijgen. Zo is de welbekende Schijf van Vijf onlangs aangepast. Het blijkt dat we vergeleken met de vorige Schijf meer groente en peulvruchten en minder zuivel en vlees moeten eten. Dat terwijl tot voor kort ‘melk, de witte motor’ en ‘kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip’ nog veelgehoorde slogans waren. Deze nieuwe Schijf klinkt lang niet zo extreem als al die hypes en maakt gezond doen goed te doen!

3.

Wij zijn zo gemaakt dat ongezond (vet, zoet) aantrekkelijk is

Toen wij mensen nog als jagers en verzamelaars leefden, waren we blij met al het voedsel dat we konden krijgen. Hoe meer calorieën, hoe beter, want goed voor de reserves. Zo zijn onze lichamen dus geprogrammeerd. We leven nu in tijden van relatieve overvloed, waardoor we die natuurlijke neiging tot veel calorieën bemachtigen niet meer nodig hebben. We zijn haar zelfs liever kwijt, want obesitas is toch wel een naar iets.

Maar goed, die neiging is er nu eenmaal, die kunnen we niet uitschakelen. Natuurlijk kun je er wel goed mee leren omgaan, maar lastig zal het weerstaan van calorierijk eten altijd wel blijven, hoe dik of dun je ook bent! En daarom: geniet af en toe van iets ontzettend calorierijks, geef toe aan die behoefte en je kunt er weer een tijdje tegenaan!

Voor wie nog alternatieven zoekt voor sporten, misschien vind je wat inspiratie tussen deze tips.

Written by Brainpowered By

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Help, er staat een blote man op het podium

To beard or not to beard? Zorg in elk geval dat ‘ie kek is!