in

Vijf killer-apps die je leven iets makkelijker maken

Het is niet altijd eenvoudig, werkende mama zijn. Gelukkig leven we in een tijd van smartphones en apps, die ons leven net wat gestructureerder kunnen maken.

Regelmatig vraag ik mezelf af, en ik zal niet de enige zijn: hoe deden onze moeders dit? Hoe deden onze oma’s dit?! Een heel gezin verzorgen, iedere dag het huis aan kant, om zes uur de piepers op tafel en daarnaast soms ook nog een beetje werken. En dan hebben we het maar even niet over het huwelijk dat ze leuk en spannend moesten houden (want EEW!).

Gelukkig leven wij nu. Wij moeders zijn niet meer in ons eentje verantwoordelijk voor het huishouden en zijn vrij om ons ook professioneel te ontwikkelen. Dat brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Zelfs de meest basale zaken – eten, slapen, ontspannen – vragen een nauwgezette planning. Maar gelukkig: overal is een app voor.

Van grappig, tot handig, tot ronduit onmisbaar. Dit zijn een paar van mijn persoonlijke favo-apps die het dagelijkse leventje van de werkende mama iets makkelijker maken.

Goed uitgerust

Alle ouders van jonge kinderen weten hoe belangrijk een goede nachtrust is voor een positieve, productieve dag. Maar niet iedereen weet dat goed wakker worden misschien wel net zo belangrijk is. Dat verrotte gevoel als je wekker midden in je diepe slaap afgaat, daar kun je de hele dag last van houden.

De wekker-app Sleep Cycle alarm clock’ maakt hier een einde aan. Je legt je smartphone ‘s nachts aan je hoofdeind op het matras en hij monitort je ademhaling en bewegingen tijdens je slaap. Zo registreert de app op welk punt in je slaapcyclus je zit: of je diep slaapt, of juist licht en aan het wakker worden bent. Op basis daarvan bepaalt de app wat het beste moment is om je te wekken.

Je geeft zelf aan hoe laat de wekker uiterlijk af moet gaan, en geeft een kader op van bijvoorbeeld een half uur. Binnen dat half uur gaat je wekker af, op het moment dat de app merkt dat je het lichtst slaapt. Hierdoor kan het zijn dat je twintig minuten eerder wakker wordt dan je eigenlijk op hoeft te staan, maar wel fitter aan je dag begint dan wanneer je op de normale tijd door een gewone wekker was gewekt. En daar heb je de hele dag profijt van.

De app heeft wel een paar nadelen. Zo is hij niet gratis: hij kost €1,99. Maar kun je een prijskaartje hangen aan fris en fruitig wakker worden? Verder moet je een stopcontact bij je bed hebben omdat de telefoon aan de oplader moet liggen. Dit schijnt ook niet al te best voor de accu van je phone te zijn. En ja, je slaapt met je hoofd in de buurt van je telefoon. Veel mensen zijn daar huiverig voor. Zelf zet ik hem altijd op vliegtuigmodus en maak me er verder niet al te druk over.

Ik zweer bij de Sleep Cycleapp. Ik kan hem iedereen die een – al dan niet door kinderen veroorzaakte – instabiele nachtrust heeft, zeer aanraden. De app van Northcube is iedere van de 199 centen waard en is beschikbaar voor iOS en Android.

Maar er zijn meer sleep cycle apps, bijvoorbeeld Sleep Time van Azumio (gratis en voor €1,99 op iOS en Android), en Sleepbot (gratis voor iOS en Android), en voor Windows is er SmartWakeup (€0,99).

Wat trek ik aan?

Dus we worden fit wakker, maar dan? Iedere dag stond ik te dubben voor de kast: ‘wat trek ik aan?’ Ik heb helemaal geen tijd om daar lang over na te denken, maar ik wil wel graag een beetje trendy en verzorgd naar buiten stappen. Gelukkig, daar is een app voor.

De ‘What to wear’-app genereert iedere dag een nieuwe, modieuze outfit inclusief schoenen en accessoires, inclusief links naar de webshops waar je het spul kunt kopen. Helaas heb je het dan natuurlijk nog niet direct in je kast hangen, maar als je een aantal basics hebt, kom je een heel end. Het maakt een einde aan het eeuwige twijfelen. ‘Rokje of broek? Even op de app kijken… Jumpsuit, oké!’ En mooi meegenomen: er wordt rekening gehouden met het weer.

De What to wear-app van Style Today is een gratis app voor iOS en sinds kort ook op Android.

Kijkje bij het KDV

Hup, kids naar school en opvang, mama naar kantoor. Soms, in de loop van de werkdag, heb je behoefte aan een beetje verstrooiing. Wat zouden de kleintjes aan het doen zijn?

Onze jongste van twee gaat naar een KDV van Partou, en die hebben daar een app voor. De pedagogisch medewerkers hebben op de groep tablets waarop ze bijhouden wat de kinderen zoal uitspoken. Gewoon een paar zinnen, fotootjes erbij, voor de allerkleinsten geven ze per kind door hoe lang hij heeft geslapen, en je bent weer helemaal op de hoogte. Ideaal, want je hebt geen gedoe meer met schriftjes en als er een keer weinig tijd is voor de overdracht, ben je al op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen van de dag.

In de app kun je vragen stellen en bijvoorbeeld doorgeven dat je kind ziek is of een dagje niet naar de opvang komt. De foto’s die op de groep gemaakt worden, kun je meteen downloaden en opslaan. Supercute, want hoeveel foto’s heb je anders van je kind op het KDV?

De Mijn kind-app van Partou is gratis, maar helaas alleen beschikbaar voor opvangen van Partou. Hij is er voor Android en iOS.

Einde aan cyclus-stress

Een app die ik niet elke dag gebruik, maar soms wel heel hard nodig heb: de ‘Monthly Cycles’-app. Zeker als je – net zoals ik – geen hormonale anticonceptie gebruikt, weet je niet precies wanneer je menstruatie is. ‘Had ik niet al ongesteld moeten worden? Ben ik laat en hoe laat dan? Moet ik een test doen? Moet ik naar bakfietsen gaan kijken??’ Een cyclus-app biedt houvast.

In een cyclus-app hou je bij wanneer je ongesteld bent en aan de hand daarvan berekent de app wanneer je ovuleert (handig als je juist wel zwanger wil worden) en wanneer je volgende menstruatie waarschijnlijk plaatsvindt. Je hebt verschillende apps hiervoor, maar zelf gebruik ik Monthly Cycles van Deltaworks. Die heeft grafiekjes voor de controlfreaks en een dagboekfunctie waar je symptomen (acne, buien, doorbraakbloedingen) in kunt zetten. En je kunt erin bijhouden wanneer je, winkwink, ‘fun’ hebt gehad, als je daar blij van wordt.

Oh ja: de app heeft een toegangscode. Handig, want niet iedereen hoeft mee te kijken.

Deze app is gratis met irritante advertenties. Er is ook een betaalde versie van €1,99. De app is er voor iOS en Android.

Weer fijn strak

Tot slot een app die eigenlijk een must is voor iedere moeder: de Kegel Trainer. Gebruik deze app iedere dag en je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn. De Kegel Trainer (Arnold Kegel is de gynaecoloog die de reeks oefeningen heeft uitgevonden) herinnert je een paar keer per dag bekkenbodemspieroefeningen te doen. Een oefening duurt ongeveer een minuut en kun je overal – op de bank, in de trein, achter je bureau – doen.

Waarom is dat belangrijk? Om incontinentie te verminderen of voorkomen. Om een vaginale verzakking te voorkomen (als het net zo naar is als het klinkt, wil je dat toch niet?!). Omdat… seks. En omdat je dan, net zoals Kim Anami, je handen vrij hebt terwijl je je surfplank draagt.

Er zijn verschillende apps voor. Zoek op ‘kegel trainer en ‘pelvic floor muscle’. Ik heb de gratis Kegel Trainer-app van Olson Application (iOS en Android). Daar bestaat ook een betaalde versie van, die maar liefst €5,99 kost. En nee, daar krijg je geen mooie personal pelvic trainer bij. Heb ik gecheckt.

Welke killer-apps vinden jullie onmisbaar voor iedere werkende mama?

Written by Marieke Oosterom

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Ik lees voor. En doe dat graag.

Vijf termen waar peuters allergisch voor zijn