Parttime werken een must voor de toekomst

In de toekomst nemen robots en computers ons nog meer werk uit handen. Nederland is kampioen parttime werken. Dat kan onze redding nog weleens zijn.

Nergens werken er zoveel mensen parttime als in Nederland. Vrouwen zijn kampioen parttime werken (76,6%), maar ook mannen kunnen er wat van (26,8%). De Nederlandse overheid ziet graag dat we meer gaan werken. Dat is goed voor de economie en goed voor de emancipatie. Door al dat parttime gewerk schiet de emancipatie van vrouwen niet erg op.

Een ander geluid

De Nobelprijswinnende econoom Christopher Pissarides laat een heel ander geluid horen. Dat Nederlandse model, dat kan nog wel eens het antwoord voor de toekomst zijn. Onderzoekers denken dat bijna de helft van ons werk verdwijnt over een jaar of 20. Dat is misschien ruim ingeschat, maar dat er werk verdwijnt en al is verdwenen is een feit.

Het schaarse werk moeten we in de toekomst over meer mensen verdelen. Als we tenminste niet willen dat de ene helft van de beroepsbevolking lekker fulltime werkt en de andere helft werkeloos op een houtje bijt. Tenzij we teruggaan naar oude tijden en de helft van de mensen – we weten wel welke helft – thuis achter het aanrecht staat. Alhoewel dat laatste ook te bezien valt, want wie weet koken de robots dan voor ons.

Parttime productief en gelukkig

Is me dat even een opsteker. Want wie werken er in Nederland vooral productief en gelukkig parttime? Met name vrouwen, vooral moeders en gelukkig ook een aardig deel van de vaders. Wij, parttimers, hoeven ons niet langer tobberig te verontschuldigen, omdat we ook graag nog andere dingen doen naast ons werk. Zoals af en toe onze kleine schatjes verzorgen. We kunnen met opgeheven hoofd zeggen dat wij klaar voor de toekomst zijn.

Meer waar voor je geld met duobanen

Als we nu ook nog eens massaal inzien dat heel veel werk – meer dan we nu vinden – heel goed parttime te doen is, dan hoeven we niet bang te zijn voor robots. Voor het werk dat we echt zelf moeten doen, zijn duobanen een goede oplossing. In het onderwijs en de huisartsenpraktijken kennen ze het fenomeen doubaan allang. Ik zie er wel de voordelen van in. Als het niet zo klikt met de ene juf, dan heb je gelukkig de andere helft van de week nog een andere juf. Bovendien heeft eenieder zijn eigen kwaliteiten, dus je krijgt per saldo meer waar voor je geld.

Goed voor de emancipatie

Met deze toekomst voor ogen komt het ook wel goed met de emancipatie van vrouwen. Als 20 uur werken per week de norm is, hoeft niemand je te passeren voor een baan, omdat je parttime werkt.

Ik zie nog wel meer voordelen voor de maatschappij. Ik verheug me nu al op de florerende verenigingen waar massa’s vrijwilligers tijd hebben om het clubhuis te schilderen, de jeugd te trainen en een bestuursfunctie te bekleden. We kunnen zonder stress voor onze hulpbehoevende ouders zorgen en een kopje koffie met de buren drinken.

Nederland en vooral de parttimers zijn er klaar voor. En als jij een baan hebt waar robots op azen, laat je dan omscholen naar juf, ICT’er of architect. Beroepen waar veel creativiteit bij komt kijken; daar zijn de robots nog niet klaar voor.

Avatar

Written by Esther Krista Bos

Comments

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Kaal of kammen weet je wel

Valentijnsdag, ik haat van jou

Ik haat van jou, f*cking Valentijn