in

Ben jij een echte man?

De zoektocht naar (vrij vertaald) ‘wat maakt een man nou een echte man’ hier bij ManMag, triggert mij. Als het mag, schijn ik daarom graag ook mijn vrouwelijke licht even kort over die vraag.

Geen zorg. Want dit licht van mij is ook maar het lichtje van één persoon. Dus als ik hieronder dingen ga schrijven waar jij als man volledig van op je achterste benen gaat staan, weet je nu dat je je onrust direct kunt relativeren.

Er zijn MANNEN en “mannen”

Oké, een paar dingen die voor mij als vrouw belangrijk zijn in een man. In ieder geval in een man die ik als MAN beschouw. Dus niet zo’n per ongeluk slap aftreksel van het concept ‘man’, dat zich als het erop aankomt, altijd achter iets of iemand verschuilt. Het type ‘parkeerwachter’. Noch het soort dat zich onder het mom van “man-zijn” als baviaan gedraagt en daar ook nog rekwisieten bij nodig heeft, denk aan Donald Trump. Zo passé.

Zelfbewustzijn

Een echte man is zich bewust van zichzelf. De méns die hij is. Dat betekent dus niet dat hij zijn eigenwaarde ontleent aan de grootte van zijn klokje, de lengte van zijn eh, tuinslang – en dus tuin – of de dikte van zijn auto. Juist niet. Het betekent dat hij onder alle omstandigheden weet wie hij is en waar hij voor staat. Zich nooit de mindere voelt van een ander maar gewoon is wie hij is en zich daar ook niet voor verontschuldigt. De man van stavast.

Vrouw-handling

Een echte man heeft geen moeite met een vrouw naast zich. Niet 5 meter achter zich of permanent onder zich, nee, gewoon ernaast. Hij wordt ook niet zenuwachtig van een vrouw on top, want snapt dat dit verder niets afdoet aan zíjn man-zijn. Deze man heeft begrepen dat in bepaalde situaties, en dat zijn er behoorlijk veel, een vrouw gewoon voorgaat. En in een aantal situaties absoluut niet. Een echte man weet dat. En als hij dat nog niet wist, dan snapt hij het in ieder geval na één keer uitleggen.

Brede schouders eronder

Mannen die bij de pakken neerzitten als het even tegenzit, vind ik persoonlijk minder mannelijk. Vooral als ze al zittend met hangende schoudertjes gaan klagen over dat het allemaal niet hun schuld was maar die van een ander. En hoe die ander er nu met hún beloning vandoor is. Tsja. Zo is het leven nu eenmaal. Jank even, dat mag! Of schreeuw. Maar daarna: schouders eronder en dóór, alsjeblieft! Misschien levert het wel allerlei prachtige openingen op voor iets nieuws.

Mond vol tanden

Een echte vent kan dus een vrouw heel goed naast zich dulden. Maar tegelijkertijd haalt hij er plezier uit haar te verwennen of verrassen of wat dies meer zij, zodat de vrouw zich op en top Vrouw voelt. Ja ik weet het, het klinkt je vast allemaal reuze 50’s in de oren en je denkt: “Goh, met dat feminisme is het niet helemaal gelukt.” Maar ik bedoel het tegenovergestelde. De vrouw van vandaag is vaak juist feministisch, in de beste zin van het woord: namelijk prima in staat voor zichzelf te zorgen. In ieder geval de meeste vrouwen die ik ken: ze doen alles zelf, verdienen alles zelf en regelen alles zelf. Man, wat is het heerlijk als dan ineens iemand iets voor haar doet. Iets waar zij eventjes helemaal sprakeloos van is. Je kunt nu vast van alles verzinnen …

Allesdoener

Mannen die handelen al naar gelang de situatie van hen verwacht; zij hebben een streepje voor bij mij. Geen geneuzel als: “Maar ik weet niet hoe de wasmachine werkt!” maar gewoon doen wat er gedaan moet worden. De man van vandaag doet alles. Net zoals de vrouw. Daarom staan ze ook naast elkaar en dat is een goede zaak.

Houding

Ik zou nog een hele pagina door kunnen gaan, maar in de basis is mijn visie denk ik duidelijk. Man-zijn gaat in mijn ogen over attitude. Ten aanzien van zichzelf, het leven en degene naast zich. En nu ben ik heel benieuwd naar jouw reactie, man van ManMag. Herken jij hier iets van terug in jezelf? Of ben ik wat jou betreft way off base?

Natuurlijk mag je me ook laten weten wanneer jij een vrouw een echte vrouw vindt. Er is wel één spelregel: het gaat dan even niet over uiterlijkheden als 13 cm hakken, rode lippen, perfecte maten. Dat zou te makkelijk zijn.

Written by Alexa

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Kleine zelfstandige

Ik lees voor. En doe dat graag.