in

De ideale werknemer is de moeder! Toch?

Hoe vaak zie je ze voorbijkomen: de artikelen in tijdschriften over werkende moeders? En dan lees je vooral wat een fantastische werknemers wij wel niet zijn. Ik betwijfel het!

In ieder online of papieren magazine komt het item weleens voorbij: de werkende moeder die de ideale werknemer is. Zo zou je namelijk fantastisch kunnen multitasken of megastressbestendig zijn, omdat je thuis dagelijks met dergelijke situaties te maken krijgt. Hierdoor ontwikkel je deze vaardigheden als geen ander, zegt men…

Tevens zou het feit dat je op je werk even je andere ik kan laten sprankelen – dus niet de pasta-pestomoeder met drie jengelende kinderen aan haar enkels – de strijdvaardigheid, de bewijsdrang en hard werken meer stimuleren dan bij kinderloze vrouwen. Zeggen ze…

De conclusie is dan dat wij, werkende moeders, beter zouden zijn dan werkende vrouwen zonder kinderen.

Constateringen

En ja: het zijn maar artikelen, onderzoekjes of blogs, maar het stuit mij steeds meer tegen de borst. Hoezo zou ik beter zijn dan mijn hardwerkende, bewust kinderloze vriendin? En is die fulltime werkende carrièremoeder een slechter mens dan ik, met volgens de statistieken een gebalanceerde werkweek van drie dagen?

Waarop zijn deze constateringen nu eigenlijk gebaseerd? Maken een paar statistieken, opinies en ervaringen een keiharde waarheid?

Mijn directe omgeving

Als ik tijdens deze overdenkingen in mijn directe omgeving kijk, zie ik zoveel verschillende type vrouwen. Met of zonder kinderen, met of zonder partner, met een groot of kleiner inkomen. Ze hebben allemaal één eigenschap gemeen: de wil om keihard te werken. Eén voor één prachtexemplaren met een arbeidsethos waar je u tegen zegt. Ik neem de verschillende types maar eens onder de loep.

De werkende moeder

Zo heb ik een aantal werkende moeders in mijn vriendenkring. Stuk voor stuk kanjers van zelfstandige vrouwen met een achturige werkdag die werk en gezin weten te combineren. De een met partner, de ander als alleenstaande moeder. Hun werkdagen vallen binnen de geijkte kantooruren of juist in de avonden, omdat er opgetreden moet worden of er ein-de-lijk weer een opdracht met deadline binnen komt.

Deze groep kan ik onderverdelen in de parttime werkende moeder met partner, de parttime werkende moeder zonder partner én de fulltime werkende moeder met partner. En allemaal flikken ze het – binnen hun eigen unieke situatie en met een dosis kracht.

De werkende vrouw

Een van mijn beste vriendinnen is een fulltime werkende vrouw zonder kinderen. Daar heeft ze bewust voor gekozen. En ik zie een keihard werkend mens met een hart van goud en een doorzettingsvermogen dat telt voor tien. Op de werkvloer een zeer professionele medewerker die effectief, perfectionistisch en erg sociaal is. Daarnaast is zij meestal een van de weinigen die overwerkt. Ze weet werk, relatie, sport en reizen fantastisch te combineren. Het is dat we beiden een ander vak uitoefenen, anders had ik haar graag als collega gezien.

De beste werknemer is…?

Ikzelf zou al deze vrouwen wel als werknemer willen hebben. Want ze hebben allemaal andere kwaliteiten en positieve punten. Daarnaast kleven er ook negatievere aspecten aan alle profielen.

Wie is dan de beste werknemer en in welke vorm moet zij worden ingezet? Ik denk dat dat vooral te maken heeft met instelling en karakter. Als jij de vrijheid hebt en wil werken in combinatie met gezin, moet je een goede multitasker zijn. Ook zal je zeer effectief met je tijd kunnen omgaan, want je wilt zoveel mogelijk verrichten om volledig begaan te kunnen zijn met je werk. Maar je wilt ook weer op tijd naar huis om voor je gezin klaar te staan.

Daarnaast is de fulltime werkende vrouw ook onmisbaar. Zij is er om de werkvloer relatief vrij te houden van snot-, kots- en plasverhalen. Hoe heerlijk zijn de reisverhalen van vriendin X of de gesprekken over politiek of andere maatschappelijke kwesties? En de motivatie om nog tien minuutjes langer te blijven werkt aanstekelijk. De man des huizes kan ook prima meedraaien in het huishouden met of zonder kinderen. Dit geeft jou meer ruimte en tijd om je dag echt goed af te kunnen ronden.

Ik ben er wel over uit: waar je ook voor kiest, wie je ook bent en wat je ook doet, doe alles met liefde, passie en toewijding. Dan zou ik je onmiddellijk aannemen in mijn bedrijf.

Dus de werkende moeder is de beste werknemer? Echt niet! De werkende vrouw is de beste werknemer!

Written by Daniëlle Brand

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Thaise tempel

 Rode oortjes en hete curry

Het gezicht van een zieke