in

Een babynaam kiezen, use the force!

Onze dochter heet Leah. En nee: ze is niet vernoemd naar Princess Leia uit Star Wars. Of misschien toch een klein beetje. Voor één keer doe ik onze naamkeuze uit de doeken.

Of je nu een liefhebber bent of niet, het kan je niet zijn ontgaan: er is een nieuwe Star Wars-film uit. Dat is in ons huishouden best een dingetje. Ik ben namelijk getrouwd met een fan. En om eerlijk te zijn ben ik in de loop der jaren ook gevallen voor de dark side

Dat doe je toch niet?

Toen ik ruim vijf jaar geleden zwanger was van ons eerste kind en we over meisjesnamen aan het nadenken waren, werd de naam ‘Leia’ al snel aangedragen. (Voor degenen die niet bekend zijn met het wondere Star Wars-universum: Princess Leia is een personage uit de vroege Star Wars-films.) Hoewel ik het een prachtige naam vond, reageerde ik lacherig.

Het was het eerste voorstel dat we niet alle twee direct afschoten (“Sterre?? Zullen we dan meteen maar in Blaricum gaan wonen?” “Fleur?? Nee, dat is een lekker volkse naam!”), maar dit konden we echt niet maken, vond ik. Iedereen weet dat we SW-fans zijn; en je vernoemt je kind toch niet naar een filmpersonage?!

Maar de uitgerekende datum kwam dichterbij en nog steeds was er geen consensus over een meisjesnaam. Leia bleef naar voren komen. Ik begon warm te lopen voor het idee: we kunnen een andere spelling hanteren en Leah is een heel normale bijbelse naam. We legden het dilemma voor aan een goede vriendin en zij kwam met de verlossende reactie: “In het begin zullen mensen misschien aan Princess Leia en Star Wars denken, maar binnen no-time zullen ze bij de naam als eerste aan jullie dochter denken.” En daarmee was het besluit genomen. 

Sue me

Onze dochter werd geboren en we noemden haar Leah. En geen moment dacht ik nog aan Princess Leia en a galaxy far, far away. Behalve die keer dat onze neefjes de Playstation-game Star Wars Lego kwamen spelen en het onduidelijk was wie welke controller in handen had, wat voor een hilarische chaos zorgde: “Nee, ik ben Anakin, jij bent Leia, Leah is Chewbacca!”

Als mensen vragen of we onze dochter vernoemd hebben naar het Star Wars-personage, zeg ik resoluut: “Nee, we vinden het gewoon een mooie naam.” Mijn man houdt dan wijselijk zijn mond. “Oké, misschien losjes geïnspireerd op…”

Nerd pride

Maar nu de nieuwe Star Wars-film uit is, moet ik toegeven dat ik het toch een beetje confronterend vind. Zo was ik laatst met Leah in een speelgoedwinkel om Star Wars-lego te kopen (voor een vriend, hoor). Mijn dochter was weggefladderd en ik was haar uit het oog verloren. Ik bevond mezelf dus in de situatie dat ik met een stuk Star Wars-lego in de hand op de Star Wars-afdeling van de speelgoedwinkel “Leah!” moest roepen. Ja, oké, ik ben een nerd. Sue me.

Ik heb geleerd me neer te leggen bij het nerd-gehalte van ons gezin. En ik ben er zelfs een beetje trots op. Dat onze tweejarige zoon Aron bijvoorbeeld Darth Vader nadoet wanneer hij een afbeelding van laatstgenoemde ziet. Het ventje noemt mij ‘mama’ of ‘papa’ op ogenschijnlijk volledig willekeurige momenten, maar leg je hem een plaatje van Darth Vader voor, dan wijst hij ernaar en begint hij zwaar te ademen, zoals de gemaskerde bad guy uit Star Wars ook doet. Stiekem vind ik dat zo grappig!

Lanesra

We zijn echt niet de enigen die zich hebben laten inspireren door de naam van een filmpersonage. Er werden in 2014 18 meisjes geboren die de naam Leia kregen, blijkt uit het voornamenregister van het Meertens Insituut. Maar in hetzelfde jaar werden er ook 16 meisjes geboren met de naam Arwen, een personage uit Lord of the Rings. Dat waren er een stuk minder dan de 59 in piekjaar 2004, het jaar dat de laatste film van de trilogie een groot succes was in de bioscoop.

Ook hebben baby’s de afgelopen jaren de namen Daenerys, Theon, Tyrion, Brienne en Sansa gekregen. Dit zijn personages uit de populaire boekenreeks en tv-serie Game of Thrones. Daar zitten best een paar mooie namen bij, vind ik persoonlijk.

Maar je kunt het ook overdrijven. Zo kwam een week geleden in het nieuws dat een Engelsman het voor elkaar had gekregen zijn dochter naar zijn favoriete voetbalteam te vernoemen, zonder dat zijn vrouw het wist. Lanesra – Arsenal achterstevoren gespeld – was twee toen de arme moeder daarachter kwam.

Leuk om in rond te neuzen trouwens, de Nederlandse Voornamenbank. Ik ben benieuwd hoeveel kinderen er de komende jaren Finn of Rey – de hoofdpersonen uit de nieuwe Star Wars-film – worden genoemd.

Toch vernoemd

Maar als je me zou vragen naar wie onze dochter vernoemd is, zou ik nog steeds niet Princess Leia zeggen. Ik zou je vertellen dat ze naar mijn oma is vernoemd, die kort voor Leah’s geboorte overleed. Mijn oma’s naam is een van Leah’s doopnamen. En de doopnamen van onze zoon Aron zijn de namen van onze overleden opa’s: Jan en Josephus. Dat zijn echt de mensen die we willen eren.

Kennen of hebben jullie kinderen die ook op een bijzondere manier naar iemand zijn vernoemd? Ik ben benieuwd.

Written by Marieke Oosterom

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Zonder personeel. Met kinderen.

In zeven stappen je lichaam kwijt