in

Als jij wilt scheiden… maar je man niet

Als je samen besluit van elkaar te scheiden, kan je in goed overleg uit elkaar gaan en gezamenlijk de zaken regelen. Maar hoe pak je dit aan als jij het initiatief neemt voor een echtscheiding?

Eenzijdig aanvragen

We spreken van een eenzijdige echtscheiding als slechts één van de partners wilt scheiden. Wanneer jij degene bent die de echtscheiding wilt aanvragen, doe je er verstandig aan om direct een echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. De kans is nu namelijk erg klein dat jullie in goed onderling overleg van elkaar scheiden. Het kan zijn dat je partner het er helemaal niet mee eens is en dus ook helemaal geen actie wilt ondernemen om mee te werken. Als dit het geval is, kan je samen met je advocaat een eenzijdig verzoekschrift voor de scheiding indienen bij de rechter.

Nevenvoorzieningen indienen

Tegelijk met het verzoekschrift, dien je ook een verzoek om nevenvoorzieningen in. Dit zijn zaken die samenhangen met de echtscheiding, zoals:

De woning:

Scheiden heeft uiteraard gevolgen voor de woning waar jullie in wonen. Bij een huurwoning is het niet zo ingewikkeld, maar bij een koopwoning komt er wat meer bij kijken. Is een van jullie eigenaar, dan kan deze in het huis blijven wonen (mits het financieel te regelen is). Als de woning op naam van jullie beiden staat, zijn er twee mogelijkheden: uitkopen of verkopen. Op de site van Vereniging Eigen Huis is hierover veel handige informatie te vinden.

De pensioenen en/of verzekeringen:

Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen hebben jullie beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Belangrijk is dus de pensioenuitvoerder direct op de hoogte te stellen van de scheiding. Het pensioenfonds of pensioenverzekeraar betaalt het ouderdomspensioen aan jullie beiden uit. Hier hoeft de rechter niet over te beslissen. Meer informatie over het regelen van het ouderdomspensioen is na te lezen op de website van de rijksoverheid.

De alimentatie:

Wie van jullie het hoogste inkomen heeft, heeft de kans dat hij of zij alimentatie moet betalen aan de ex-partner. Dit heet partneralimentatie. De hoogte hiervan wordt bepaald in overleg met de advocaten. Wanneer dit onderling niet lukt, zal de rechter hier een uitspraak over doen. Als jullie minderjarige kinderen hebben, is de hoogte van de alimentatie onderdeel van het ouderschapsplan.

De zorg en opvoeding van de kinderen:

Als jullie minderjarige kinderen hebben, moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over onder andere het ouderlijk gezag, de omgangsregeling en de alimentatie. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Handige tips en meer informatie vind je terug bij het

Bezwaar aantekenen

Zodra jouw advocaat een verzoekschrift heeft ingediend bij de rechter, heeft je partner zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen jouw verzoek om echtscheiding. Zo kan hij bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden stellen voordat hij akkoord gaat met de scheiding.

Uitspraak van de rechter

Als jullie tot een overeenstemming komen, spreekt de rechter de scheiding uit. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Wanneer de uitspraak van de rechter is verwerkt in de registers van de burgerlijke stand, zijn jullie officieel gescheiden.

Written by Brainpowered By

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

5 redenen om in de kou tóch te gaan hardlopen

Voorname achternaam