in ,

9 hele stiekeme comicverfilmingen

Bij comics denk je waarschijnlijk meteen aan Batman, Spider-Man of de Avengers, maar dit zeer visuele medium draait niet alleen maar om spandex en capes. Er worden comics uitgebracht in ontelbaar veel genres en veel daarvan hebben als inspiratie gediend voor een film. Daarom hier een lijstje van negen hele stiekeme comicverfilmingen.

1.

The Mask (1994)

the-mask

The Mask ken je waarschijnlijk als die ene film waarin Jim Carrey een tekenfilmfiguur speelt. In deze luchtige komedie vindt Stanley Ipkiss (Carrey) een masker met magische krachten. De film is gebaseerd op de gelijknamige comic van Dark Horse. Er hebben echter wel een aantal kleine aanpassingen plaatsgevonden: in de comic heet het Mask-personage Big Head, mishandelt hij z’n vriendin en komt hij vroegtijdig tot zijn einde door een kogel in z’n rug. Heftig.

2.

Men In Black (1997)

men-in-black-comic

Men In Black bevat alle elementen van een typische actiekomedie uit de jaren ’90. Een duo dat elkaar niet mag, maar wel moet samenwerken. De wereld die op het spel staat. Cheesy Coole oneliners. Will Smith die zelf de soundtrack van de film rapt. Hashtag so nineties. De film is gebaseerd op de gelijknamige comic van Aircel Comics (dat later is opgekocht door Malibu Comics, dat weer is opgekocht door Marvel). De comic was echter een stuk minder humoristisch: de titelfiguren worden daar afgeschilderd als een stel fascisten. De comic beperkte zich bovendien niet alleen tot aliens. Er kwamen ook weerwolven en andere bovennatuurlijke verschijnselen voorbij.

3.

Road To Perdition (2002)

roadtoperdition

Een serieuze film van een serieuze regisseur met serieuze acteurs. Vóór The Dark Knight (2008) had niemand het voor mogelijk kunnen houden, maar het was toen al tweemaal gedaan. Met onder andere deze film en met de volgende in deze lijst. Road To Perdition is geregisseerd door Sam Mendes (American Beauty) en rollen zijn onder andere voor Tom Hanks en Jude Law. De film wijkt met name af van de comic door het qua tijd te beperken tot 1931. De oorspronkelijke comic is verder ook niet bijzonder origineel, het verhaal is namelijk afgekeken van geïnspireerd door de bekende manga Lone Wolf And Cub.

4.

A History Of Violence (2005)

a-history-of-violence-comics-2

A History Of Violence gaat over Tom die met zijn gezin in een klein stadje in de staat Indiana woont. Als zijn restaurant een keer wordt beroofd, vermoordt hij de daders op professionele wijze. Tot iedereens grote verbazing. De film wijkt op significante manieren af van de gelijknamige comic, maar werd desalniettemin goed ontvangen. Schrijver Josh Olson kreeg er een Oscar-nominatie voor en Viggo Mortensen noemde het “één van de beste films waar hij ooit in speelde, zo niet de beste.”

5.

30 Days Of Night (2007)

30-days-of-night-comic

Normaal gesproken heb ik heel weinig met horrorfilms, maar 30 Days Of Night is niet zoals andere horrorfilms. Het plot draait, net zoals in de comic, om een dorp in Alaska dat elk jaar één maand lang geen zonlicht ziet, wat natuurlijk ideaal is voor vampiers en laten ze daar nou precies in deze film achter komen. De spanning wordt extreem goed opgebouwd en de schrikmomenten komen daarom des te harder aan. Verder is het kleurenpalet opvallend goed overgenomen. Eén van de beste horrorfilms die ik ooit heb gezien.

6.

Wanted (2008)

wanted-comic

Wanted is die ene film met Angelina Jolie en Morgan Freeman waarin ze kogels de hoek om kunnen laten vliegen. Eigenlijk is het helemaal niet zo verrassend dat dit verhaal uit een comic komt. Eén van de opvallendere aanpassingen is de casting van Jolie. Haar personage is in de comic juist gebaseerd op Halle Berry. Wanted is geschreven door Mark Millar, die ook de man is achter de bekende(re) comicverfilming Kick-Ass. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor Civil War, de comic waar Captain America: Civil War op gebaseerd is en voor nog een film verderop in deze lijst.

7.

Surrogates (2009)

The-Surrogates-comic

Surrogates is een scifi-film á la Minority Report en I Robot. De film blijft redelijk trouw aan de gelijknamige comic waarop die is gebaseerd: in de toekomst leven mensen met behulp van op afstand bestuurde androids. Wanneer de eerste moord in decennia plaatsvindt, wordt Bruce Willis op de zaak gezet. Een hoofdrol voor Willis kon de film echter niet redden, want hij is verder totaal niet boeiend.

8.

2 Guns (2013)

2guns

2 Guns is een actiekomedie met Denzel Washington en Mark Wahlberg in de hoofdrol, over twee deepcover agenten die tegen elkaar worden uitgespeeld. Hierop besluiten ze uiteraard samen te werken om hun naam te zuiveren. Er is ook een aantrekkelijke dame bij betrokken. Denk aan Bad Boys, maar dan net anders. Het plot komt uit de jaren ’90, maar de comic is in 2007 verschenen en Steven Grant, de schrijver, heeft er schijnbaar flink aan verdiend.

9.

Kingsman: The Secret Service (2015)

Secret-Service-Comic

In Kingsman wordt het spionnengenre enigszins op de hak genomen en dat werkt verrassend goed. Rollen zijn onder andere weggelegd voor Samuel L. Jackson, Michael Caine, Mark Strong en Colin Firth. De film is gebaseerd op The Secret Service, één van de vele comics van Mark Millar die ik hierboven al noemde.

Dan rest me nu alleen de volgende twee vragen, namelijk: hoeveel films uit deze lijst kende je al? En ben ik nog iets vergeten?

Written by Jercy Semmoh

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Kolfkater

Zonder personeel. Met kinderen.