in

Van piekerslapen naar lekker slapen: 5 slaapverwekkende tips

Wakker liggen van vervelende gedachten is slecht voor je humeur en je gezondheid. Met deze slaapverwekkende tips laat je je nachtrust niet meer verpesten door gepieker.

Zelf heb ik enige aanleg tot piekeren. Ik ben niet de enige. Ongeveer 98% van de Nederlanders piekert eens per week. Dat is dus bijna iedereen. Vrouwen piekeren ook nog eens twee keer zo vaak als mannen. Als je piekert, herhaal je je gedachten eindeloos. Een oplossing en de bijhorende opluchting komen niet in zicht. Meestal slaap ik als een roosje, maar als het piekeren eenmaal toeslaat, kan ik uren wakker liggen. Piekeren leidt tot slaapgebrek en slaapgebrek tot piekeren. Et voilà: het recept voor een serie rotnachten.

Doemscenario’s

Met een jong gezin en twee werkende ouders, is er ook altijd wel iets om over te piekeren. Een kind dat niet lekker in zijn vel zit. Een dreigend ontslag. Een onhaalbare deadline. Een echte piekeraar ziet alle doemscenario’s ‘s nachts voorbijtrekken. En helpt het? Nee. Sterker nog: bij het ochtendgloren vraag ik me af waar ik de fantasie vandaan heb gehaald om zulke ellende te bedenken.

Een doorwaakte nacht voor niks

Nog erger zijn de nachten waarin triviale zaken mij wakker houden. Wanneer ik in mijn drukke schema de verjaardagstraktaties voor een jarig kind ga maken. Dat ik echt niet moet vergeten na te vragen bij de juf hoeveel kinderen er eigenlijk in de klas zitten. En wanneer had ik eigenlijk ook alweer de afspraak met de tandarts? Toch hopelijk niet morgen, tegelijk met de afspraak met die nieuwe klant? Kan ik eigenlijk wel met de auto naar de klant – oh shit – die moet naar de garage! Natuurlijk blijkt bij het ontwaken dat de afspraken niet samenvallen en dat de auto pas de volgende dag naar de garage gaat. Een hele doorwaakte nacht voor niks.

Wat doe je nu tegen piekernachten?

1. Schaapjes tellen

Mijn moeder zei het al en zelf zeg het ook tegen de kinderen. Ga schaapjes tellen. Schaapjes leiden de aandacht af van piekergedachten. Als je schaapjes telt, kun je niet meer aan andere dingen denken. Voor elke uitademing één schaap. Zul jij eens zien hoe snel je slaapt.

2. Gedachten als wolkjes

Zijn de schaapjes op en de piekergedachten niet? Stel je eens voor dat elke piekergedachte een wolkje is. Je ziet de gedachte vermomd als wolkje langzaam aan je voorbij trekken, totdat het wolkje helemaal uit zicht is. Op deze manier kun je je gedachten loslaten en voorkom je dat de ene gedachte de andere oproept. Komt er toch weer één? Maak er weer een wolk van.

3. Gepland piekermomentje

Je piekergedachten dringen zich ‘s nachts aan je op, omdat ze dan je volledige en toegewijde aandacht krijgen. Je hebt toch niks anders te doen en slaap is een slappeling, die zich makkelijk laat verjagen. Neem overdag ook eens momentje waarop je niets doet. Als je stil zit en niks doet, heb je grote kans dat de onderwerpen ook nu voorbijkomen. Geloof het of niet, de kans dat ze je ‘s nachts nog wakker houden is een stuk kleiner.

4. Geheelonthouding

Ga een avond vroeg slapen. Geef toe aan je vermoeidheid. Weersta de verleiding van schermen. Het schermlicht lijkt erg op daglicht en zorgt dat je wakker blijft. Geen telefoon, tablet, computer, tv of wat voor scherm dan ook. Drink geen koffie, thee, cola of alcohol. Niks waar iets in zit dat je wakker houdt. Een lekkere slaapverwekkende kruidenthee nemen kan wel, bijvoorbeeld eentje met valeriaan. Je kunt nog een boek lezen bij een zwak licht, totdat je ogen vanzelf dichtvallen. Je slaap is dieper en de kans dat je wakker ligt veel kleiner. Je hoeft dit echt niet de rest van je leven te doen. Gewoon nu een paar keer, tot je weer lekker slaapt.

5. Mat jezelf af

Doe iets met je spieren dat je anders nooit doet. Het liefst in de buitenlucht. Ga 15 kilometer wandelen. Ga 80 kilometer fietsen. Ga een hele wintervoorraad hout hakken. Doe iets waardoor je ‘s avonds zo moe bent, dat je naar je bed kruipt en je niet eens puf hebt om nog je pyjama aan te trekken. Geen kanon zal je wakker krijgen en gepieker al helemaal niet.

Slaap lekker

Ik heb er een weekje piekernachten op zitten, maar slaap nu weer heerlijk, door schaapjes tellen en lekker fysiek bezig zijn. Ik wens jou ook een heerlijke nachtrust toe en ben benieuwd naar jouw slaapverwekkende tips!

Written by Esther Krista Bos

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Van die dagelijkse routines

Bloed

Bloed: tien boeiende weetjes