in

Ontspannen… Dat moet zelfs mij toch lukken?

Wij staan dagelijks bloot aan diverse soorten spanning. Dit varieert van de huishoudelijke taken tot een deadline op je werk. De combinatie werk en zorg vraagt veel van je. Ontspannen is dus net zo belangrijk!

Klaar voor de start… AF!

In mijn drukke leven als alleenstaande, werkende moeder van drie sta ik regelmatig behoorlijk strak van de stress. Want alle ballen hooghouden vraagt soms net zoveel van je als het lopen van een marathon. Je moet fit, sterk en alert zijn én op het juiste moment de eindsprint inzetten om zo de race glorieus te overwinnen. Het liefst met een persoonlijk record in het meest hippe sportkloffie. Tenminste, dat dacht ik tot voor kort. Hoe onrealistisch is het als je hier ongetraind instapt!

It’s all about the basics…

Topsport is niet alleen keihard trainen, maar ook goede en uitgebalanceerde voeding plus de nodige rustmomenten nemen. Om langdurig de combinatie werk en gezin te kunnen uitoefenen, heb je een goede basis nodig. Die basis ben je zelf in alle vormen. De harmonie tussen body and mind is essentieel om een stevige conditie te houden.

Met dit gegeven moet het toch een eitje zijn om compleet zen alles tegelijk te doen. Want ik eet gezond, sport, slaap en doe ergens tussendoor ook heus wel iets aan ontspanning.. Helaas blijkt eten tijdens het opruimen of ontspannen op de wc niet de juiste manier te zijn. Valt dat even tegen…

De eerste stap naar ontspannen…

Omdat ik merk dat er teveel energie uit gaat en teveel spanning in komt, besluit ik actie te ondernemen. Samen met mijn grote vrienden Google en Pinterest nestel ik mij op de bank. Dit keer niet met een vijfde bak koffie, maar met een glas kruidenthee. De eerste stap naar ontspannen is gezet. Met bewustwording start ieder intern proces.

De mogelijkheden…

Na een tijdje surfend op het alwetende internet, stuit ik op honderden tips, verschillende adviezen en ideeën. Zo zou je hélemaal in balans raken van ademhalingstechnieken of meditatie.

Op het gebied van supervoeding hoor je tegenwoordig veel nieuwe opinies en bevindingen. Het Voedingscentrum stel een nieuwe Schijf van vijf op, het boek de Voedselzandloper is een regelrechte hit en Rens Kroes is verdomde blij op haar Instagram haar rechtsdraaiende, biologisch-dynamische oeramandelsuikervrijeyoghurt aan het promoten.

Qua sport vliegen de zweetbandjes je ook om de oren. Zo zou je van hardlopen juist niet afvallen en is yoga de manier om een retestrak en soepel lijf te krijgen. Ook zou je op zijn minst zes keer in de week in de sportschool moeten staan voor het ultieme resultaat.

Kortom; mogelijkheden ten overvloede waarbij je je kunt afvragen of alle ideeën van Google en Pinterest nou echt wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Hoe het in de realiteit blijkt te zijn…

Na een blik in mijn agenda en hoofd, constateer ik dat er veel te veel wordt gemultitasked. En zeg nou zelf, een minuut ontspannen op de wc is wel verdomde weinig. Mijn ademhaling zit eigenlijk ook veel te hoog en ik praat soms alsof ik buiten adem ben. En wanneer is mijn drang tot hardlopen het hoogst? Welke gedachte of gevoel zit daarachter?

Ik blijk een behoorlijke alleskunner, doener en druktemaker te zijn. Niet alleen extern, maar misschien wel het meest intern. Mijn hoofd explodeert soms bijna van alle ideeën, to do’s en dagelijkse beslommeringen. Met als gevolg dat de bovenkant van mijn lijf een grote knoop aan pijnlijke spieren is. Daarbij knars ik fijn ‘s nachts alles via mijn kiezen mijn kop uit. Zelfs dan sta ik niet stil.

Dit kan zo niet meer! Er zit een vernietigende routine in mij waardoor ik niet altijd geaard, betrokken of liefdevol in het leven sta. En ik wil juist met beide voeten meer op de grond staan dan continue denken.

Het recept voor mij…

Met de juiste ingrediënten en bewustwording zou het mij toch ook lukken om meer te aarden. Een goed credo is in ieder geval; één ding tegelijk doen. Gevolgd door afmaken waaraan ik begonnen ben. Niet langer als een wervelstorm overal tegelijk zijn en zo een chaos in mijn hoofd veroorzaken.

Mijn favoriete drank is en blijft koffie. Maar het drinken en achteraf bedenken dat het een greep naar energie is, staat mij niet langer meer aan. Hetzelfde geldt voor de snelle suikers. Een instant Superwoman-energie is misschien het gevolg, maar ik kan beter naar mijn basale energielevel kijken. Een betere voeding zorgt voor minder pieken en dalen. Netto blijft een constantere energie over. Een win-win zou ik zeggen. Dus drink ik minder koffie en meer kruidenthee. En in plaats van brood en pasta probeer ik regelmatiger recepten met andere ingrediënten uit.

Als laatste punt is er sport en ontspanning. Van hardlopen in de buitenlucht met mijn favoriete playlist, krijg ik een shot dopamine waar je u tegen zegt. Mijn brein wordt er rustiger van en mijn ademhaling uiteindelijk beter. Toch wil ik niet meer wegrennen als ik weer eens te veel stress heb. Dan is op je plaats blijven beter. Sinds vorige week ben ik dan ook begonnen met Hatha-yoga. Mijn oudste twee kinderen zitten op school en mijn jongste kan voor een prikkie naar de opvang bij de sportschool. Een ideaal moment om te ontspannen en ein-de-lijk met mezelf bezig te zijn!

Aldoende leert men…

Dat ik vervolgens net te laat met klotsende oksels gehaast die yogaklas binnenstorm en voor mijn gevoel als een kluwen touw in de knoop met een kop als een tomaat ondersteboven hang, neem ik maar voor lief. Als de yogajuf zegt dat je naar een mogelijke spanningsplek toe moet ademhalen, grinnik ik zachtjes. Ik kan toch niet overal tegelijk naartoe ademen?

Twee dagen spierpijn en een hoop gehobbel later, bedenk ik trots dat het begin er is. Nu nog op tijd, zonder stress én spierpijn. Maar dat komt vast nog wel. Toch?

Written by Daniëlle Brand

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Grote meneer

Stilte voor de storm