in ,

Beter koken met apps – zeven tips

Krijg jij al rode vlekken omdat je familie komt eten met de kerstdagen? Nee, geen tips hoe jij het gezellig houdt met je (schoon)familie. Wel 7 handige apps die zorgen dat het in de keuken smooth loopt. 

Een Masterchef wil ik mezelf niet noemen, maar ik kook graag en vind het geen probleem om 2 dagen in de keuken te staan voor een bijzonder diner. Wie van zichzelf niet zo’n kok is, kan wel wat hulp in de keuken gebruiken. Ik ging op zoek naar apps die van jou een betere kok maken.

1.

Het perfecte ei

Je begint de dag natuurlijk met een lekker ontbijt. Daar mag een eitje niet bij ontbreken. Duh, een ei koken kan iedereen! Dat denk ik ook. Maar nu ik er over nadenk, valt het resultaat mij nogal eens tegen.

Ken je dat? Wil je een zachtgekookt ei, dan is het net te hard om je brood erin te kunnen soppen. En wie een hard ei wil, komt regelmatig bedrogen uit bij een net te zompige dooier. Met The perfect Egg Timer is dat verleden tijd.

Je Iphone of Ipad meet de grootte van het ei, vervolgens geef je aan of het ei uit de koelkast komt of niet, op welke hoogte je bent (!) en hoe je je eitje hebben wilt. De app geeft vervolgens de tijd aan die nodig is om jouw perfecte ei te koken. Voor € 0,99 begin je je dag goed.

Geinig detail: de ‘spion’ laat zien hoe je ei er op dat moment van binnen uitziet.

2.

Van de chef

Escoffier, wie kent hem niet? Deze Franse chef-kok (1846-1935) was de grondlegger van de hedendaagse Franse kookkunst. Hij schreef in 1920 het kookboek ‘Le guide culinaire’. “Het werk moet een metgezel zijn voor de praktijk van alledag, voortdurend onder handbereik, een bron van nuttige en concrete adviezen”, aldus de meester himself in het voorwoord.

Dat is precies wat de gratis Engelstalige app Escoffier Cook’s companion doet. Zo vind je er een handige converter. Mocht je een buitenlands recept volgen, dan zet je de Fahrenheit en ounces zo om in voor ons gebruikelijke eenheden. Een enorme lijst met ingrediënten is voorzien van plaatjes (dan weet je wat je zoekt in de supermarkt!) en een uitleg over hoe te bewaren en toe te passen. Met de app kun je eveneens verschillende timers tegelijkertijd instellen. Zo krijg je alle gerechten op tijd en gaar op tafel.

3.

Dagelijkse kost

Een andere grootheid, althans bij onze zuiderburen, heeft ook een app. Het is Jeroen Meus. Hij presenteert sinds 2010 het programma ‘Dagelijkse kost’ bij de Vlaamse tv-zender Eén. De app kost €4,99 en biedt recepten, keukenweetjes en basistechnieken. “Iedereen kan koken als de juiste chef je handje vasthoudt”, claimt de app. Handig: je kunt via de app meteen je boodschappenlijstje maken.

Overigens kun je de recepten en video’s met keukentips ook op de website van het populaire tv-programma bekijken.

4.

Passie in de keuken

Snij de groenten en julienne.

Konfijt de eendenbout.

Chemiseer het fruit.

Hellup!

Soms staan er termen in recepten, waar je geen idee van hebt wat ze daar mee bedoelen. Passie voor Horeca (van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca) geeft je een uitleg over heel veel keukentechnieken. Helaas niet meer in een app verkrijgbaar, maar op je tablet kun je de video’s op de website prima bekijken. Voor een brunoise draai jij je hand niet meer om!

Goede video’s met handige instructies heeft ook Chef Steps. Een Engelstalig Youtube kanaal met tips, volledige recepten en keukentechnieken. Van een Molten Chocolate Souffle maken tot trucs om knoflook te pellen. Heerlijk met een rustig muziekje op de achtergrond in plaats van een babbelende kok die doorlopend met amazing en beautiful strooit.

5.

Spijs en wijn

Een heerlijk gerecht kan niet zonder een mooie bijpassende wijn. Welke wijn past het best bij jouw kerstvoorgerecht? Of wil je weten welk gerecht nog beter smaakt met die flessen die je afgelopen zomervakantie uit Italië meebracht? De app WineStein Sommelier biedt uitkomst.

Je geeft een gerecht of een belangrijk ingrediënt op en de app matcht wijnen. Ook kun je de soort wijn invoeren en uit welk jaar deze komt. Vervolgens laat de app zien wat voor lekkers je daarbij kunt serveren. Dat alles voorzien van een advies over de serveertemperatuur en een omschrijving van de wijn.

Kun jij met mooie zinnen vol zintuiglijke bijvoeglijke naamwoorden je disgenoten even de mond laten openvallen. De app is gratis. Een uitgebreider premium account is tegen betaling verkrijgbaar.

6.

Hip bier

Bier is hartstikke hip. Kleine brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en zelfs in Frankrijk schijnt bier steeds populairder te worden. Vooral als het gaat om ambachtelijke bieren. Dus waarom dit jaar geen kerstdiner met een biertje erbij?

Met Pairwise  zoek je het perfecte bier bij jouw gerecht. Voer je gerecht in (ik koos voor de klassieker kalkoen) en er verschijnt een aantal biertypes. Kies er 1 (Abbey Tripel strong golden ale) en de app presenteert je een lijst met bieren die daaronder vallen.

Andersom kan ook. Laat de app weten welk bier in je glas zit. Je ontvangt dan suggesties welke gerechten daar goed bij smaken. De app is gratis en Engelstalig.

7.

Combineren kun je leren

Wil je de familie verrassen met hele bijzondere smaakcombinaties? Kijk dan eens op Foodpairing. Wederom geen app, maar wel een responsive website. Daar kun je uitvinden welke ingrediënten bij elkaar passen vanwege gemeenschappelijke aroma’s.

Je moet even een account aanmaken en dan heb je toegang tot een groot aantal ingrediënten. Niet genoeg keuze? Dan kun je upgraden naar een PRO-abo (€7,50 per maand voor een jaar).

Nadat je een hoofdingrediënt hebt gekozen, kun je per categorie (groenten, specerijen, fruit, etc) zien welk ander ingrediënt daar goed bij past.

Na wat zoeken, kwam ik uit op een eendenfilet met cashewnoten, koolrabi, kardemom en zwarte thee. Daar was ik zelf nooit opgekomen, maar volgens mij kan het best wat worden op 25 december.

Wat denk je, kun je met deze apps de feestdagen aan? Laat het me weten als jij nog andere tips voor hulpjes in de keuken hebt. Slimmer werken in de keuken is nooit weg!

Written by Mieke van Meer

Comments

Leave a Reply
  1. Bedankt voor je tips over apps voor de keuken. Het is zo moeilijk om in de keuken origineel te blijven. Ik wilde bij het stukje over bieren – leve België – even opmerken dat ik bier heel graag voor sauzen gebruik. Voor stoofvlees bijvoorbeeld is trappist heel erg geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Stilte voor de storm

Hoera, een meisjesmeisje!