in

Hoe houd je de peuterpuberhel gezellig? Drie tips

Van zijn tweede tot en met zijn vierde zit je kind in de peuterpubertijd. En dat kan best pittig zijn. Met deze drie tips tover je peuterpuberhel om tot een serene roze wolk van rust, liefde en saamhorigheid.

Hahaha, dat geloofde je niet echt, toch? Dat je van de peuterpuberhel een stabiele vesting kunt maken? Dat je kleine afvallige rebel zijn strijd voor vrijheid en koekjes bij het ontbijt zomaar opgeeft en zonder slag of stoot capituleert? Sorry, dat gaat helaas niet lukken met een paar tips. Wie denk je dat ik ben, Martha Steward?

Maar nu serieus. Er zijn wel degelijk manieren om peuterpuberhel draaglijk te maken. Ik geef je een paar tips die mijn dagelijks leven met een onvoorspelbaar, onredelijk, explosief kaboutertje een beetje makkelijker hebben gemaakt. En zelfs eigenlijk best leuk. Dat kleine bijdehandje is namelijk super-amusant, als hij de ruimte krijgt.

1. Geef hem een keuze, in alles

In de peuterpubertijd komt je kind erachter dat hij een eigen mening heeft. En die heeft hij dan ook over alles. Van de kleren die hij aan wil doen, tot de manier waarop je zijn boterham snijdt. Die mening wil hij ventileren, dat is belangrijk voor hem. Maar hij kan niet altijd zijn zin krijgen, want dan gaat hij in de winter in zijn zwembroek naar buiten en eet hij alleen nog maar koekjes als ontbijt. Persoonlijk geloof ik niet in een honderd procent vrije opvoeding.

Een oplossing is hem keuzes te geven. ‘Wil je dit groene shirt met Kermit of deze oranje met de beer aan?’ ‘Wil je smeerkaas of leverpastei op je boterham?’ Zo geef je hem beschikking over zijn eigen leven binnen de kaders die voor jou acceptabel zijn.

Om de vrede te bewaren zullen de keuzes die je hem voorlegt absurde proporties gaan aannemen. ‘Wil je eerst je linker- of eerst je rechterschoen aan?’ ‘Zal ik je boterham in de lengte of in de breedte snijden?’ Dat is oké. Hij vindt het belangrijk dat hij over dit soort – in jouw ogen misschien onbeduidende – zaken zijn zegje mag doen. Dus waarom niet?

2. Wees duidelijk

Probeer helder en consequent te zijn. Je peuter heeft de zekerheid van grenzen nodig: dit mag wel, dat mag niet. Veel kleine kinderen worden onrustig en onzeker als niet duidelijk is wat wel en niet mag in hun wereldje. Ze blijven je iedere dag op de proef stellen.

Tegelijk is het moeilijk om constant grenzen te stellen, want je wil ook gewoon een leuke ouder zijn in plaats van alleen maar politieagent de hele dag. Misschien helpt het om voor jezelf op een rijtje te zetten welke regels je echt belangrijk vindt en over welke dingen er onderhandeld mag worden. Denk aan tv-tijden, tafelregels, bedtijdregels, etcetera. 

3. Geef de ruimte om emoties te uiten

Dit is minder zweverig dan het klinkt. Heb je de nieuwe Disney Pixar film Binnenstebuiten (Inside Out) gezien? Superleuke film trouwens, ook voor volwassenen! Daarin wordt het principe feilloos duidelijk gemaakt. Elke emotie moet af en toe geuit worden. Het is goed om van tijd tot tijd boos of verdrietig te zijn. 

Je zult merken dat het hem oplucht als hij soms boos mag zijn. Of als je hem bij je neemt en vertelt dat hij best even mag huilen. Geef hem de kans dat zo lang te doen als hij nodig heeft. Dat kan twee minuten zijn, of twintig of langer. Als hij zijn tranen heeft kunnen plengen, is de lucht geklaard en is hij weer zijn lieve vrolijke zelf.

Smelt

Als je, net zoals ik, een kleine wervelwind van een peuterpuber in huis hebt, hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt. En dat je je kunt troosten met het feit dat je licht ontvlambare peuterpuber ook uitzonderlijk veel passie, liefde en humor in zich heeft.

Hoezeer mijn kleine duiveltje ook het bloed onder mijn nagels vandaan kan halen, wanneer hij me aankijkt met zijn guitige, ondeugende blik, of zijn kleine armen om mijn nek slaat en me een natte snotkus geeft, dan smelt mijn hart en zijn alle drama’s weer vergeten.

Wat zijn jouw tips voor gezond samenleven met een peuterpuber, zonder hem achter het behang te plakken?

Written by Marieke Oosterom

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Mini Mr Bean

Tien beroemde auto’s van het witte doek

Geen idee