in

De 5 belangrijkste redenen om iets te liken op Facebook

We liken allemaal wel eens wat. Stiekem hoop ik dat je dit lijstje ook liket (en deelt). De vraag is echter of je wel eens stilstaat bij waarom je bepaalde statusupdates liket, want je vindt natuurlijk niet alles leuk om dezelfde reden. Waarschijnlijk doe je dat niet. Empirisch onderzoek heeft echter geleid tot deze onbetwistbare lijst, dus nu hoef je dat zelf niet meer te doen.

1.

Omdat je iets écht leuk vindt

Er is geen enkel social media-platform zo alom vertegenwoordigd als Facebook. Het is dus heel begrijpelijk dat er vooral gebruik gemaakt wordt van dit platform om filmpjes, plaatjes, moppen en alles wat hier niet tussen staat met de rest van de wereld te delen. Logischerwijs is er dan ook een vrij grote kans dat hier hele leuke dingen tussen zitten. Leuke dingen like je nou eenmaal.

2.

Om iets of iemand te steunen

Niet alles wat gedeeld wordt door de mensen die je in je vriendenlijst hebt, is voor de leuk. Soms gaat het om hele serieuze dingen, zoals een gestolen fiets, lauwe koffie bij die hippe koffietent bij jou om de hoek of nog erger: een gebroken nagel. Ook in deze gevallen kun je ervoor kiezen de statusupdate te liken en dat doe je dan uit steunbetuiging. Het zal voor het slachtoffer in de praktijk weinig verschil maken, maar jij hebt in elk geval gedaan wat je kon doen.

3.

Omdat je iemand leuk vindt

We hebben allemaal iemand in onze vriendenlijst die we stiekem een beetje leuk vinden. Je hebt misschien geen dringende behoefte om met die persoon te trouwen, maar alles wat hij of zij zegt, is stiekem best wel grappig. Ook als het nergens op slaat. Juist omdat het nergens op slaat! Deze persoon kan altijd op jouw onvoorwaardelijke like rekenen, om de simpele reden dat ‘ie zelf gewoon zo leuk is. Omdat je stiekem toch hoopt ooit met Geert of Daniëlle te trouwen.

4.

Omdat het hoort

Sommige statusupdates moet je liken. Geslaagd voor je bachelor/rijbewijs/veterstrikdiploma, een nieuwe relatie of het kopen van een huis. Het zijn allemaal belangrijke levensgebeurtenissen die stuk voor stuk aantonen hoe harteloos jij als persoon bent als je ze niet liket. Dus dat doe je dan maar. Ook al word je stiekem een beetje moe van het feit dat David zijn leven beter op orde heeft dan jij.

5.

Om een gesprek af te sluiten

Soms heb je een gesprek onder een statusupdate met een goede vriend(in) of een kennis die je lang niet hebt gesproken of met iemand met wie je altijd heel lang slap kan lullen. De lol’s vliegen je om de oren, maar op een gegeven moment is het toch echt wel over met de pret en moet je weer verder met je leven. Er moeten rapporten ingeleverd (of series bekeken) worden. In dat geval is de meest humane optie om gewoon de laatste reactie te liken. Iedereen weet dat dat codetaal is voor: “Nu is het klaar, Petra.”

Of heb jij nog andere redenen om iets te liken?

Written by Jercy Semmoh

Comments

Leave a Reply
  1. Fijn! Prettig geschreven, leuk om te lezen en handig: nu kan ik mijn online vrienden duidelijk maken waarom ik zo graag wil dat ze mn artikel delen, liken, commenten! Ergo: heb je dus even gedeeld op mijn FB 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

En…toen…was…hij…weg…!!!

Opvoeden