in

De 6 elementen die een goede serie geweldig maken

Sommige zijn wel ok, andere zijn goed en een select aantal tv-series steekt met kop en schouders boven de rest uit. Het grappige is dat de meeste critici en serieliefhebbers het grotendeels met elkaar eens zijn over welke er allemaal tot die exclusieve groep behoren.

Maar wat maakt sommige series zoveel beter dan de rest? Natuurlijk moet er goed in geacteerd worden. Productiekwaliteit en oog voor detail spelen uiteraard ook een belangrijke rol. Vooral bij series die zich in een andere tijd afspelen. Echter, met een goede cast en een fatsoenlijk budget alleen kom je er niet. En omgekeerd zijn we qua special effects best bereid wat dingen door de vingers te zien zolang het met de rest maar goed zit (ik kijk naar jou GoT S5E09). Blijkbaar zijn er nog meer elementen van belang bij de totstandkoming van een écht goede serie en ik heb het voor je uitgezocht welke dat zijn. Wat dramaseries betreft dan. Voor komedieseries gelden iets andere regels.

01

Originaliteit

Het is belangrijk dat een serie origineel is. Dit lijkt logisch, maar ik wil je erop wijzen dat origineel iets anders betekent dan nieuw. Het verhaal kan eeuwenoud zijn (denk bijvoorbeeld aan de avonturen van Sherlock Holmes), maar het gaat om wat er mee gedaan wordt. Een nieuwe invalshoek, een andere setting of verschuiving van de tijd waarin alles zich afspeelt. Iets dat het wezenlijk onderscheidt van andere vertellingen.

02

Juist toepassen van de bekende narratieve technieken

Dat een serie goed geschreven moet zijn, lijkt eveneens een beetje voor de hand liggend. Besef alleen wel dat alles op deze lijst –behalve puntje één– onder schrijven valt. Het juist toepassen van (en op een originele manier spelen met) de conventies van verhalen vertellen, zoals gebruik maken van foreshadowing (Breaking Bad) of een red herring (GoT), kan een serie honderdduizend keer beter maken dan de rest.

03

Interne consistentie

Suspension of disbelief laat zich vrij vertalen naar “het toelaten van de verbeelding”, ofwel: je niet storen aan dingen waarvan je weet dat ze in werkelijkheid nooit zouden kunnen plaatsvinden. Het is van essentieel belang om hierbij te vermelden dat het feit dat er andere natuurwetten gelden in een bepaalde fictieve wereld geen reden is om ze niet consistent toe te passen. Het slaat natuurlijk nergens op dat iemand die normaliter niet kan vliegen dat nu ineens wel kan alleen omdat dat voor het verhaal beter uitkomt. Interne consistentie is belangrijk, want anders is het einde straks zoek. Net zoals bij Lost. (Haha!)

04

Karakterontwikkeling

In een serie die je echt meesleept zijn de belangrijkste personages goed uitgewerkt. Ze hebben herkenbare emoties en reacties op situaties. Daarnaast volgen alle handelingen die plaatsvinden uit eerder vastgestelde motieven. Wederom iets dat makkelijk over het hoofd gezien wordt. Goed uitgewerkte personages maakten het eerste seizoen van True Detective zo super-awesome. Al die mooie shots van het landschap kwamen op de tweede plaats.

05

High stakes

Een goede serie is pas echt leuk als ‘ie spannend is (let wel: boeiend-spannend, niet eng-spannend). Dat kan pas als er veel op het spel staat tijdens de grote beslissingen en handelingen van belangrijke personages. Een échte goede serie is dan ook niet afhankelijk van cliffhangers om spannend te zijn. The Wire eindigde bijvoorbeeld nooit of zelden met een cliffhanger.

06

Goede regie

Al het bovenstaande vindt in eerste instantie plaats op papier, in een script. De kunst is natuurlijk om alles dan tot leven te brengen en dat is de taak van de regisseur. Die moet het beste uit de acteurs halen, de sfeer neerzetten en het is zijn of haar visie die van het geheel realiteit maken.

Dit zijn de zes factoren die het verschil tussen een goede en een geweldige serie kunnen bepalen. Het is verder belangrijk om te onthouden dat elke pauperserie aan één of enkele van deze factoren kan voldoen, maar dat alleen de absolute top alle factoren in acht heeft genomen. Waar jij verder persoonlijk waarde aan hecht, is een kwestie van prioriteiten stellen. Aan hoeveel van deze criteria voldoen jouw favoriete series?

Written by Jercy Semmoh

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Help je mee om diabetes te genezen?

Werkende én mama! Ik weet niet of ik daar nu zo blij mee ben…