in ,

13 weetjes rondom bijgeloof en vrijdag de 13e

Deze vrijdag is niet zomaar een vrijdag, het is DÉ vrijdag… namelijk vrijdag de 13e. In veel landen op de wereld een dag om het liefst de hele dag in bed te blijven en te hopen dat hij maar snel voorbij gaat. Maar waarom maken mensen zich zo druk om vrijdag de 13e?

1.

Waar komt de vrijdag vandaan?

De negativiteit rondom vrijdag de 13e heeft een aantal redenen. Jezus werd op een vrijdag gekruisigd, daarnaast werden doodvonnissen op vrijdagen voldaan in Engeland en het Romeinse rijk. Ook zijn Adam en Eva op een vrijdag verleid tot het eten van de veelbesproken appel. Andere negatieve religieuze gebeurtenissen op vrijdag zijn de verwoesting van de tempel Salomo en de Bijbelse zondvloed. Om die reden vonden gelovigen vroeger de vrijdag niet zo’n fijne dag. Ook schijnt het dat de gehele ‘Order van Tempeliers’ op vrijdag de 13e in het jaar 1307 is opgepakt, wederom een reden waarom vrijdag in combinatie met 13 slecht is. Overigens dateert de eerste officiële vermelding van vrijdag de 13e op schrift uit de 17e eeuw.

2.

Waar komt de 13 vandaan?

vrijdag de dertiende13 is in het overgrote deel van de wereld een ongeluksgetal, want 12 is het perfecte getal. Na zo’n supergetal kan het volgende getal alleen maar tegenvallen. Het negatieve karakter van het getal 13 komt onder andere van het verhaal van de 13 personen die bij het laatste avondmaal aanwezig waren toen Jezus werd verraden door Judas. De negatieve term ‘Judas(sen)’ stamt daarvan af. In het oude Egypte bestonden er 13 levensfases, waarvan de 13e de dood betekende. In Noorse religie bestaat een verhaal over een etentje van 12 goden in het Walhalla. De god ‘Loki’ was niet uitgenodigd maar komt toch als 13e opdraven. Er ontstaat ruzie met de dood van de god ‘Baldr’ als gevolg.

3.

Vrijdag de 17e

In Italië is vrijdag de 17e een ongeluksdag. Dat stamt nog uit de Romeinse tijd. Het getal 17 is in Romeinse cijfers XVII, een anagram hiervan is VIXI wat Latijns is voor ‘ik heb geleefd’. De uitspraak is ‘vissi’ en de betekenis ervan is dat het leven is afgesloten. Het getal 17 wordt in Italië daarom gelinkt met de dood. Een paar leuke feiten over vrijdag de 17e zijn dat de Renault 17 in Italië Renault 117 genoemd is, Italiaanse luchtvaartmaatschappijen geen rij of stoel 17 hebben in hun vliegtuigen. Napoleon weigerde op vrijdag de 17e ten strijde te trekken en huisnummer 17 wordt vaak vervangen door 16a.

4.

Dinsdag de 13e

In Spanje, Griekenland en Latijns America is dinsdag de 13e een ongeluksdag. De 13 is net zoals in het merendeel van de wereld een ongeluksgetal. Maar wat is de reden dat in Spaanstalige landen juist de dinsdag ongeluk brengt? Dat komt omdat dinsdag in het Spaans wordt geschreven als ‘martes’ en dat is vernoemd naar de oorlogsgod Mars. Zelfs de planeet Mars moet het ontgelden in Spanje, daar noemen ze hem ‘het kleine kwaad’. Dinsdag betekent daarom in Spaanstalige landen ‘de dag van de oorlog’.

5.

Het getal 4

In China en Japan is het getal 4 een ongeluksgetal. In China wordt 4 uitgesproken als ‘si’ met een dalende toon; het woord dood woord ook als ‘si’ uitgesproken maar dan met een dalende en stijgende toon. Het geval 4 wordt dus gelinkt aan de dood, en wordt om die reden zoveel mogelijk gemeden in de Chinese cultuur. Huisnummers worden vervangen voor 3b, de 4e verdieping wordt gemeden en het getal 4 wordt zelfs zoveel mogelijk in telefoonnummers gemeden.

Ook in Japan lijkt de uitspraak van het getal 4 op die van dood. Dat is de reden dat er in Japan geen hotelkamaers en vliegtuigstoelen zijn met het getal 4. Een ander getal wat in Japan niet geliefd is, is het getal 9, wat in het Japans ‘pijn’ betekent.

6.

Meer ongelukken

Vrijdag de 13e is, zoals veel mensen denken, juist niet de dag met de meeste ongelukken. Verzekeraars melden dat op deze dagen minden meldingen voor schade binnenkomen. Ook ziekenhuizen geven aan dat er op vrijdag de 13e niet meer mensen naar het ziekenhuis worden gebracht dan op andere (vrij)dagen. Of komt het omdat mensen toch voorzichtiger zijn op deze dag en thuis blijven? Wat denk jij?

7.

Wat heeft de zwarte kat ermee te maken?

zwarte kat wordt heks na 7 jaar dienstDe Germanen noemden hun vrijdag naar de liefdesgodin ‘Freya’. Eén van de symbolen van Freya was de zwarte kat. Christenen zagen juist vanwege de zwarte kat en de vrijdag Freya als de godin van de heksen. De zwarte kat werd in veel volkeren gezien als het kwaad, want de duivel en heksen konden de gedaante van een zwarte kat aannemen. In de middeleeuwen gaven jonge vrouwen katten veel te eten in de hoop op een goed huwelijk. En in de middeleeuwen zei men dat mensen die katten haten in de regen begraven worden. En gaan ook verhalen rond dat zwarte katten langs gingen bij pasgeboren baby’s, hun neus bij de mond van de baby’s hielden en het leven eruit zogen.

8.

Heksensabbat

In Noorwegen kwamen heksen samen tijdens de heksensabbat, deze bijeenkomsten telden 12 heksen en de 13e was een zwarte kat geschonken door ‘Freya de liefdesgodin’. Daar komt de term ‘duivelsdozijn’ vandaan. Freya wordt ook in Noorwegen gelinkt met vrijdag (Freya – friadagr – vrijdag). Er zijn ook verhalen van 13 heksen tijdens de heksensabbat, dit komt omdat een zwarte kat na 7 jaar dienst in een heks veranderde!

9.

De witte kat

In Engeland brengt een zwarte kat juist geluk en een witte ongeluk. Witte katten zouden lui, afstandelijk en doof zijn. Er zijn mensen die zeggen dat witte katten de kleur van geesten bij zich droegen. Als in Engeland een zwarte kat door je huis of op je schip liep dan was dat een goed voorteken. Vrouwen van zeevaarders namen een zwarte kat in huis als hun man naar zee ging, dat zou hem geluk brengen.

10.

Jaarkalender

De 13e van de maand valt vaker op vrijdag dan welke andere dag in de week. Dit komt omdat elke maand die begint op een zondag een vrijdag de 13e heeft. Dit jaar hadden we 3x een vrijdag de 13e in onze kalender.

11.

Gevolgen van vrijdag de 13e

apollo 13 vrijdag de 13eHotels hebben in veel landen geen kamer 13, vliegtuigen hebben geen rij of stoel 13 en hoge gebouwen geen 13e etage. Ze zijn er wel maar de nummering gaat van 12 naar 14. Ook in de sport speelt vrijdag de 13e een rol, zo hebben formule 1 auto’s geen startnummer 13. Veel mensen trouwen niet op vrijdag de 13e, gaan op deze dag niet op een trap staan of doen de was liever de dag ervoor of erna. Ook krijgen veel mensen liever geen kind op deze ongeluksdag. En in de scheepvaart laat men strikt geen schepen te water op vrijdag de 13e. Overigens zijn Amerikanen zeer huiverig voor vrijdag de 13e, het is landelijk de dag van de meeste ziekmeldingen. En de 13e missie naar de maan ‘Apollo 13’ is omstreeks 13:13u opgestegen vanaf platform 39 (3x 13 = 39) en kreeg op vrijdag de 13e een ongeluk. Durf nu nog te zeggen dat toeval niet bestaat!

12.

Paraskevidekatriafobie

Wat zeg je!? Paraskevidekatriafobie, zo heet het als mensen heel, heel bang zijn voor vrijdag de 13e. Het is een erkende fobie en het is geen recente term want hij dateert al uit de 18e eeuw.

13.

Ongeluksgetal

Het woord ongeluksgetal heeft…. 13 letters

Geluksdag

Voor mij is vrijdag de 13e één van de mooiste dagen uit mijn leven, want op vrijdag de 13e is mijn dochter geboren. Wat betekent vrijdag de 13e voor jou? Doe jij bepaalde dingen niet op deze ongeluksdag? Of heb je er juist lak aan?

Fijne vrijdag!

Written by Mike Nuijs

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Opvoeden

3 belangrijke zaken die je voor je dood geregeld moet hebben