in

Mindful haasten en meer dat je niet wist van mindfulness

Werkende mama’s en mindfulness. Dat klinkt als “vis op het droge”. Een onmogelijke combinatie. Voor mindfulness hebben mama’s geen tijd. Maar wist je dat je je prima mindful kunt haasten?

“Ik heb geen haast” zei een mijnheer op leeftijd, toen onduidelijk was wie van ons beide eerder bij de kassa stond. “Ik wel, ” antwoordde ik.  “Ik geef vanavond een workshop mindfulness,” dacht ik er achteraan. Ik moest nog even gauw wat dingetjes kopen voor die avond. Dat kon nog net voordat ik de kinderen bij de BSO op ging halen.

Mindful zijn is slechts voor enkelen

Hoe hilarisch; haasten om een mindfulness workshop te geven. En toch is er niet raars aan. Ik dacht ook jarenlang dat het slechts enkelen is gegeven om mindful te zijn. Van die mensen die onder alle omstandigheden hun kalmte bewaren. Niet types zoals ik. Die elke dag toch net weer iets te vol proppen. Die uit hun slof schieten, omdat de sleutels onvindbaar zijn. Die rood aangelopen met stoom uit de oren achter een vastgelopen computer zitten.

Mindfulness lijkt een hype van deze tijd, maar is al eeuwen oud. Mindfulness heeft zijn oorsprong in het boeddhisme. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn ontdeed de oefeningen van de boeddhistische rituelen en hield mindfulness over. De mindfulness oefeningen helpen om beter om te gaan met tegenslag en stress in het leven. Inmiddels zijn er ook wetenschappelijke bewijzen dat mindfulness effectief is.

Het past echt niet

Ik heb me er lang verre van gehouden. Het paste gewoon niet. Na een lange werkdag viel ik na vijf minuten op de bank in slaap. Als ik niet al naast de kinderen in bed in slaap was gevallen. Een onmogelijk bestaan om mindful te zijn. En dat is jammer. Want toen ik me er eindelijk wel in ging verdiepen, bleek ik toch wat akelige vooroordelen en misverstanden over mindfulness te hebben. Hier zijn ze:

1. Mijn hoofd kan gewoon niet leeg

Mindfulness, dat is je hoofd leeg krijgen. Mijn hoofd is altijd helemaal vol met allerlei gedachten. Het lukt mij nooit om mijn hoofd leeg te krijgen.

Met mindfulness leer je je eigen gedachten juist beter kennen en zorg je ervoor dat ze een positievere invloed op je leven krijgen. Een leeg hoofd bestaat helemaal niet. Onze gedachtenmachine gaat altijd maar door. Ook al weet je niet eens wat je gedachten zijn, ze beïnvloeden wat je doet en wat je voelt, dag en nacht.

2. Het is zo saai

Het is zo saai om stil te zitten, het is zóó saai. Ik ontspan veel beter met een boek, of lekker voor de tv of door even iemand te bellen.

Dit is trouwens geen vooroordeel. Het  is inderdaad dodelijk saai om stil te zitten en niks te doen. En ontspannen kan op verschillende manieren. Werken aan mindfulness is eigenlijk net zoiets als werken aan je conditie. Ook niet altijd leuk, maar je voelt je er uiteindelijk lekker bij. Mindfulness is werken aan een ontspannen geest en leren niet meer op te springen bij elke prikkel. Bij meditaties, die onderdeel zijn van mindfulness, maakt je lichaam soms dezelfde stoffen aan als bij sporten. Op dat moment krijg je zelfs een geluksgevoel.

3. Mindfulness geeft alleen maar meer stress

Moet ik nou ook nog aan mindfulness doen? Wannéér dan? Ik heb gewoon geen tijd en als ik aan mindfulness doe, krijg ik alleen maar meer stress.

Toen ik met met mindfulness begon, was de instructie om elke dag 2 keer 20 minuten te mediteren. Serieus, dat houdt de gemiddelde werkende moeder dus echt niet vol. Ik ook niet. Het is veel belangrijker om mindfulness een vaste plek in je dagelijkse routine te geven, net als tandenpoetsen. Eentje die je wel volhoudt. Kijk, je conditie is ook veel beter als je elke dag een uur sport. Maar elke dag 10 minuten wandelen of één keer per week een uurtje rennen helpt ook. Dat laat je toch ook niet, omdat méér beter is?

4. Ik kan nergens rustig zitten

Mindfulness doe je op een serene, stille en opgeruimde plek. Bij mij is het overal een bende. Ik heb geen plek om rustig te zitten. Ik word overal gestoord. Er is te veel om me heen dat afleidt.

Okay, het is fijn om op een hele stille, opgeruimde of -nog beter- een lege plek te zitten. Dat wil niet zeggen, dat je op andere plekken niet aan de gang kunt met mindfulness. Ik zit wel eens in de trein met open ogen te mediteren. Of ik verplaats de troep die voor me ligt naar achteren, dan zie ik het niet meer.

5. Ik heb nou eenmaal te vaak haast

Als je mindful bent, blijf je altijd kalm en haast je je nooit. Ik ben gewoon niet het type om lekker kalm aan te doen en ik heb nu dus even haast. Trouwens hoe kom ik anders op tijd?

Mis, je kunt je heel mindful haasten. Je kunt heel mindful uit je slof schieten. Het allermooiste van mindfulness, vind ik, is dat je alles mag omarmen. Heb je stress? Geeft niks. Haast je je? Maakt niet uit. Heb je je emoties niet in de hand? Hoort er allemaal bij. Mindfulness begint met accepteren dat dat allemaal bij het leven hoort, bij jou hoort. Dat je je niet al te druk maakt om dingen die je graag anders wilt. En dat geeft toch lekker rust en ruimte in je hoofd!

Ik ben benieuwd of je deze misverstanden herkent.

Written by Esther Krista Bos

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

5 manieren waarop je van boekhouden creatiever wordt

Een echte peuter zegt nee