in ,

Goede koffie: hoe zet je een echt lekker bakkie?

Koffie, de benzine van het menselijk lichaam. ‘s Ochtends smacht ik naar mijn eerste druppel cafeïne. Maar er is koffie en er is…. Afijn, hier 4 tips waarmee je de lekkerste bak zet.  

1. Geen kokend hete koffie

Yegh, bah, gadverdamme: koffie zo bitter dat het door de kieren van je tanden weer je mond uit sijpelt. Grote achterliggende boosdoener is vaak iets onschuldigs, zoals water. Dat is namelijk veel te heet. Bij kokend water verbrandt de olie in de bonen namelijk en laat dan die wrange smaak achter. Zet daarom nooit je kop koffie op een temperatuur boven de 98 graden. Met 5 graden minder zet je het lekkerste bakkie.

2. Goede koffie mag best wat kosten

Uiteraard heeft iedereen zo zijn voorkeuren, maar let goed op. Immers, het nadeel van goedkopere koffie is vaak dat hele smakelijke koffie versneden kan zijn met mindere variant. Ook kan je allemaal rommel in je bakkie vinden. In het ergste geval giet je gekke dingen naar binnen, zoals: schilresten van de koffiebes, boonschilfers en zelfs stukjes hout. Lekker hoor.

3. Arabica, de enige echte koffieboon

Soms loop je langs het winkelschap en zie je de vermelding ‘Arabica’ of ‘Robusta’ staan. Dat zijn twee koffiebonen, maar wat is nou precies het verschil? Vaak wordt Arabica gebruikt door professionals, omdat die niet zo’n scherp bittere smaak heeft. Maar deze boon is ook het duurste van de twee. Dat komt vooral doordat de Arabica-plant 18 meter hoog groeit en moeilijker te plukken is. Voordeel hiervan is wel dat die ook niet getergd wordt door ongedierte. Hij hoeft ook niet te worden bespoten. Sommige bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk, bevatten oestrogeen en worden zelfs gelinkt aan hardnekkig buikvet.

4. Goede koffie, is verse koffie

Als je het echt goed wilt doen, laat dan de barista in je spreken. Maal je verse koffiebonen kort voordat je een cappuccino of espresso wilt gaan zetten. Natuurlijk kan je je bonen nog wel even bewaren. Maar om geen smaak te verliezen graag wel in een luchtdichte verpakking en never nooit niet in een koelkast. Dat je je koffie niet op moet warmen, hoef ik niet uit te leggen toch? Vaak verliest die dan zijn smaak en proef je verbrande stukjes. Het is ook onnodig, want als je bijvoorbeeld van tevoren de koffiekan opwarmt, verliest die al minder snel temperatuur.

Tot zover mijn wijze raad! Leef je net als ik ook voor de koffie en weet je nog veel meer tips? Reageren mag natuurlijk altijd.

Written by Remon de Groot

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Genoeg van work-eat-sleep-repeat? Koop een gadget en voel je weer kind!

Kannieslapen!