in

De allerlekkerste kip ooit

Zoals je in mijn eerste blog al kon lezen heb ik mijn liefde voor koken van mijn ouders meegekregen. Een liefde die we nog steeds samen delen. Zo houden we elkaar regelmatig op de hoogte van wat we gegeten hebben.

Succesvolle recepten worden altijd gedeeld. Meestal gaat dit via een berichtje op WhatsApp of een telefoontje van mijn vader. Nog niet zo lang geleden was er sprake van zo’n nieuwe ontdekking. Mijn vader belde me op en stak meteen van wal: ‘’Ik heb iets nieuws ontdekt: het recept voor de allerlekkerste kip die je ooit zult eten’’ zei hij. Een tikkeltje sceptisch luisterde ik naar zijn verhaal. Een lijst met ingrediënten werd opgesomd en ik kreeg gelijk de instructie om het zelf te gaan maken.

Een tikkeltje sceptisch

Ik was er niet meteen van overtuigd dat dit echt hét recept zou zijn van de allerlekkerste kip die ik ooit zou eten en deed nog niet zoveel met de instructies die ik had gekregen. In de weken die volgden bleef mijn vader maar bezig over zijn nieuwe ontdekking. Iedere keer als ik hem aan de telefoon had, had die kip daar alweer op tafel gestaan. Mijn ouders aten het inmiddels minstens één keer per week.

De reden voor mijn scepsis is de volgende: mijn vader beweert wel vaker dat hij het recept voor de lekkerste kip ooit heeft gevonden. Mijn moeder en ik zijn het niet altijd met hem eens. Dit leidt zo nu en dan tot heftige discussies. Mijn vader was er tot voor kort van overtuigd dat de lekkerste kip van de barbecue kwam. Gewoon doormidden gehakt met een berg kruiden erop en een lekker knapperig velletje.

Het is echt waar!

Ik kan niet ontkennen dat kip van de barbecue erg lekker is, maar met de titel ‘’de allerlekkerste ooit’’ strooi ik nou eenmaal niet zo snel. Goed, zoals je begrijpt kon ik er niet meer onderuit om de nieuwste versie van de allerlekkerste kip ooit te maken. Er was één ding waar ik al heel snel achterkwam: JA! Dit is echt de allerlekkerste kip ooit. En sinds die dag staat dit recept ook regelmatig bij mij op tafel.

Je vraagt je misschien af waar dit recept vandaan komt. Het komt van twee geweldige Israëlische koks die sinds een tijdje een programma op 24Kitchen hebben. Dit is één van de recepten die ze in dit programma, dat Marriage of Flavours heet, delen. Inmiddels ben ik al in bezit van hun kookboek en droom ik er van om een keer in hun restaurant in Londen te gaan eten. Ze delen dagelijks de mooiste foto’s van hun gerechten op Instagram, die is zeker het bekijken waard. Zoals je misschien al gemerkt hebt: ik ben fan!

Kip met honing, kaneel en komijn

Voor twee personen:

  • 4 kippendijen (met of zonder bot) met vel
  • 1 grote rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 15 gram pijnboompitjes
  • 3 eetlepels honing
  • Water
  • Zout en peper

Doen

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de rode ui in halve ringen en pel en kneus de teen knoflook. Bestrooi de kippendijen met zout en peper.

Bak vervolgens de kippendijen aan in een braadpan die in de oven mag. Je hoeft geen olie in de pan te doen, maar het is wel belangrijk dat je de pan goed heet laat worden. Als je de kippendijen met het vel naar beneden in de pan legt laten ze vanzelf genoeg vet los om in te bakken. Zo wordt het velletje ook lekker knapperig.

Als het velletje een goudbruin kleurtje heeft haal je de kip uit de pan. Fruit de halve ringen ui totdat ze glazig zijn. Voeg vervolgens het teentje knoflook, het kaneelstokje, de komijn, de pijnboompitjes, de honing en een scheut water toe. Ruikt het al lekker?

Leg de kip op de uien, doe de deksel op de pan en zet ‘m een uur in de oven. Een kwartier voordat de kip uit de oven moet kun je even checken of de saus de gewenste dikte heeft. Zo niet, dan laat je de deksel het laatste kwartier van de pan. Ik vind de saus het lekkerst als hij een beetje stroperig is, laat ‘m vooral niet te dun want dat is zonde!

Als de kip een uur in de oven heeft gestaan is hij klaar. Dit gerecht is het allerlekkerste met vers Turks brood. Het is zo’n gerecht waarbij je gewoon de pan op tafel moet zetten. Zodat je alle restjes saus met een stuk brood uit de pan kunt vegen. Ik ben benieuwd of ik jullie er ook van heb kunnen overtuigen dat dit echt de allerlekkerste kip ooit is. Eet smakelijk!

Written by Megan van Meer

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Mijn tandvlees heeft er genoeg van

Genoeg van work-eat-sleep-repeat? Koop een gadget en voel je weer kind!