in ,

5 manieren waarop je van boekhouden creatiever wordt

Ken jij dat zeurende stemmetje achterin je hoofd? Dat stemmetje dat zegt dat je je administratie op orde moet brengen? Je boekhouding bij moet werken? Nu toch echt aan de slag moet met je belastingen?

Ik ken dat stemmetje helaas maar al te goed. Want hoe vaak ik ook tegen anderen zeg dat je met één uurtje per week je boekhouding prima bij kunt houden, zelf hou ik me daar bijna nooit aan. Tijd om mijn overtuiging dat boekhouden stom is, overboord te zetten?

1.

Je maakt je minder zorgen over je financiën

Overzicht geeft inzicht. En inzicht zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt. Vooropgesteld natuurlijk dat je niet los bent gegaan in de stad, terwijl al je vaste lasten nog betaald moeten worden. Maar even serieus, uit een onderzoek van de Telegraaf blijkt dat maar liefst 40% van de ondervraagden zich dagelijks (!) zorgen maakt over de financiën. Het vervelende van je zorgen maken is, dat het zomaar kan ontaarden in piekeren, nachten wakker liggen en stress. En dat kan niet de bedoeling zijn. Toch maar dat uurtje per week aan je financiën besteden, bijvoorbeeld met een goede tool voor online boekhouden?

2.

Het vermindert stress

Zorgen over geld veroorzaken stress. Soms kun je er niet zoveel aan doen dat je zorgen hebt. Je bent misschien je baan kwijtgeraakt, of die mooie klus waar je je zo op had verheugd gaat onverwacht niet door. Dat kan zomaar stress veroorzaken. Want hoe ga je volgende maand je huur betalen? Voordat je het weet zit je in een negatieve spiraal en overzie je het niet meer. Omgaan met financiële stress is niet eenvoudig. Al was het alleen al omdat je je er misschien voor schaamt. Nergens voor nodig natuurlijk, er zijn immers veel meer mensen met geldproblemen. Het vervelende van niet praten is bovendien, dat het probleem in je hoofd alleen maar groter en groter wordt. Wat ook helpt? Een goede boekhouding, zodat je écht weet hoe je financiën eruit zien. Dan wordt het spook in je hoofd niet groter dan strikt noodzakelijk.

3.

Boekhouden geeft ruimte voor grootse plannen

Als al die zorgen en stress over je financiën weg zijn, sta je vrijer in het leven. Niet alleen omdat je simpelweg meer tijd hebt (je zorgen maken vreet tijd en energie), maar ook doordat je prefrontale cortex zijn werk weer goed kan doen. Dat werkt als volgt. Stress zorgt voor een ‘vecht of vlucht’ reactie, wat ondermeer betekent dat je prefrontale cortex – die verantwoordlijk is voor je cognitieve en creatieve vermogens- zo’n beetje op non-actief wordt gezet. Je hebt immers wel wat anders aan je hoofd dan leuk creatief zijn als je stress hebt. Haal de stress weg en je kunt weer vrij denken en grootse plannen smeden. Hoe fijn is dat?!

4.

Het geeft je inzicht en stelt je in staat betere keuzes te maken

Keuzes gebaseerd op angst, stress of onzekerheid zijn meestal niet de beste keuzes die je in je leven maakt. Dat komt ook weer door die prefrontale cortex, die niet goed werkt als je stress hebt. Nadenken lukt simpelweg niet echt als je cognitieve vermogens even op non-actief zijn gezet. Het vervelende van slechte keuzes is, zeker ook op financieel gebied, dat ze nog meer stress veroorzaken. Als je al je financiële verplichtingen en inkomsten goed op een rijtje hebt, help je je cognitieve functies een handje. Je hebt immers overzicht en dat maakt dat je makkelijker goede, overwogen keuzes kunt maken. Gebaseerd op feiten en niet (alleen) op gevoel.

5.

Het geeft je (potentieel) meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen hangt voor een groot deel samen met je zelfbeeld. Denk je op een positieve manier over jezelf, dan sta je met meer zelfvertrouwen in het leven. Het lijkt zo simpel, maar helaas wordt de manier waarop je over jezelf denkt nogal eens door een ideaalbeeld bepaald. Misschien vind je diep in je hart dat je eerst succesvol moet zijn, een goede baan moet hebben of superslank, voordat je een goed mens bent. Voldoe je niet aan dat ideaalbeeld, dan ligt een negatief zelfbeeld op de loer. Nergens voor nodig natuurlijk. Je bent wie je bent en dat is goed. Wat helpt bij het krijgen van een positiever zelfbeeld (en daarmee zelfvertrouwen), is dingen doen waardoor je je beter over jezelf gaat voelen. Dingen die je tot nu toe misschien wel uitstelde omdat je er geen zin in had (je boekhouding) of ertegen opzag. Echt het helpt. Hoe trots ik elk jaar wel niet op mezelf ben als ik m’n boekhouding op orde heb en de belastingen op tijd heb ingediend!

Ik neem me nu écht (echt!) voor om elke week een uurtje aan m’n boekhouding te zitten. En jij? 

Written by Brainpowered By

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

3 ijzersterke argumenten waarom vrouwen beter autorijden dan mannen

Mindful haasten en meer dat je niet wist van mindfulness