in ,

Gek op poker? Met deze 6 tips word je nóg beter!

Ben je een poker-beginner of een poker-oudgediende, doe je het elke woensdag of alleen als het echt niet anders kan? Hoe het ook zit, het loont altijd om er net weer wat beter in te worden. En met deze tips word je dat! 

Pas als je echt passie hebt voor iets, kun je er goed in worden. Dat zie je bij iedere succesvolle sporter, zakenman of hobbyist. Dat principe geldt ook voor pokeren. Zonder passie wordt het lastig om een betere speler te worden. De beste spelers, hebben hart voor het spel. Maar hart alleen is niet genoeg. Wat je nog meer kunt doen om je spel te verbeteren heb ik op een rijtje gezet.

Tip 1

Het klinkt misschien gek, maar je leert het spel sneller wanneer je niet pokert. Lees je in over poker, evalueer je eigen spel, discussieer mee op fora, bekijk filmpjes of analyseer je spel met een vriend.

Het is belangrijker om beter te willen leren spelen dan te gaan voor het geld dat je eventueel kunt winnen. Geld win je namelijk alleen áls je beter speelt. Deze regel geldt voor elke sport of beroep overigens. Het fantastische aan poker is dat je veel sneller kunt leren dan in de meeste andere beroepen of sporten.

Tip 2

fd913a0a13cb4a0b1abf70ce5a26a68fHeb vertrouwen in jezelf. Zelfvertrouwen tijdens het leren en het spelen is belangrijk. Heb je dat niet, dan is de kans klein dat je een betere speler wordt. Je moet geloven dat je het kunt. Wat voor nut heeft het anders om er moeite in te steken?

Tijdens het spel is zelfvertrouwen al net zo belangrijk en misschien nog wel belangrijker. Stel je verliest, dan is het gemakkelijker om je spel te evalueren in plaats van tijd te besteden aan het deukje dat je ego heeft opgelopen. Met zelfvertrouwen kijk je objectiever of je een hand goed of slecht hebt gespeeld en kun je je spel effectiever aanpassen.

Tip 3

Bij pokeren is het super belangrijk dat je je hersens goed kunt gebruiken. Dat klinkt logisch ….omdat het zo is. Ben je bijvoorbeeld een marathonloper, dan moet je lichaam topfit zijn om goed te kunnen presteren. Bij pokeren zijn het je hersens die in goede conditie moeten zijn. Ben je moe, heb je hoofdpijn of heb je alcohol gedronken? Poker dan niet!

Het is bij poker noodzakelijk om simpele wiskundige berekeningen te kunnen maken tijdens en na je spel. Daar moet je helder voor zijn. Daarnaast moet je jezelf vragen kunnen stellen als:

 • Wat is de range van mogelijke handen van mijn tegenspeler?
 • Wat denkt mijn tegenspeler?
 • Wat denkt mijn tegenspeler dat ik denk?
 • Wat is de speelstijl van mijn tegenspeler?

Tequila beperkt je ernstig in het goed beantwoorden van die vragen (en ja, bier ook!).

Tip 4

68bdb20e31087b21068e023edaec0e40Maak je een fout bij poker, dan verlies je geld. Het maken van een fout en verliezen hebben invloed op je emoties. Je kan er gestrest, boos of teleurgesteld van raken. Dat heeft invloed op je spel en daardoor speel je slechter. Je verliest meer geld en je komt in een neerwaardse spiraal. Daarom is mentale discipline een ‘must have’ tijdens het spelen van poker.

Om de neerwaartse spiraal voor te zijn, stoppen veel spelers tijdig of ze nemen een pauze. Dit noem je een stop loss. Spelers maken gebruik van een stop loss wanneer ze een vooraf bepaald bedrag verliezen of op hun eigen bepaalde maximale buy-ins zitten. Iedere speler bepaalt zijn eigen maximum. Het hangt af van hoe goed je mentale discipline is. Al doende leer je hier beter mee omgaan.

Winnen kan er voor zorgen dat je te enthousiast wordt of overmoedig raakt. Je kunt dan roekeloos worden omdat je denkt dat je de hele wereld aankan. Ook hierdoor kan je fouten maken. Het werkt het best als je zonder emoties speelt. Controleer regelmatig bij jezelf of je niet te emotioneel bent en of je nog wel je beste spel speelt.

Tip 5

Fouten van jezelf zijn makkelijk goed te praten. Een excuus bedenken voor iets ergs wat je hebt gedaan, is zo gemaakt. Hierdoor leer je langzamer en word je dus minder snel een goede speler. Terwijl je aan het spelen bent kan je jezelf hierdoor overschatten ten opzichte van je tegenspelers. Dit resulteert in het maken van verkeerde beslissingen.

Eerlijk zijn tegenover jezelf helpt je omdat het lastig is om goed te leren pokeren. Soms maak je een fout, maar heb je door geluk toch gewonnen. Het is dan makkelijk om je fout goed te praten of er overheen te kijken. Je hebt immers toch gewonnen? Wees eerlijk tegen jezelf en voor meer succes op de lange termijn.

Tip 6

4bd5d9740ad1ac1826e608dce31d18b1Negatieve emoties zorgen er vaak voor dat je veel slechter speelt. Emoties helpen je zelden om beter te spelen. Vaak is het beter om te stoppen of een pauze te nemen als je:

 1. Gretig bent. Gretig om te leren is goed, maar gretig om snel geld te hebben niet. Zorg voor een goede portie geduld.
 2. Jaloers bent. Misschien heb je vrienden die beter spelen dan jij. Of winnen ze meer dan jij. Maak niet de fout door op hun limiet te spelen.
 3. Nieuwsgierig bent. Maak niet vanuit nieuwsgierigheid beslissingen. Call dus niet de river omdat je wilt weten wat voor hand je tegenspeler heeft.
 4. Lui bent. Veel pokerspelers zijn lui. Ze steken weinig tijd in het leren spelen van poker. Dit heeft tot gevolg dat ze minder winnen. Ze spelen hierdoor langzamer op hogere limieten.
 5. Kwaad of gefrustreerd bent. Gebruik je kwaadheid om er alles aan te doen om je tegenspeler te verslaan. Alle andere vormen kun je niet gebruiken.
 6. Wanhopig bent. Soms verlies je keer op keer en hier kan je wanhopig van worden. Wanhoop zorgt vaak voor een slechter spel. Focus op het evalueren van je spel.
 7. IJdel bent. Overschat jezelf niet. Wees eerlijk tegenover jezelf. Speel niet op hogere limieten omdat je te ijdel bent om lager te spelen.

Wat is jouw pokertip?

Poker jij? Dan wil ik jouw tip om te leren ook wel horen. Vertel het in de reacties onder dit artikel.

Written by Mr. Green

Comments

Leave a Reply

One Ping

 1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Tanden

5 films over verslavingen