in

De 3 beste redenen om aan Crossfit te doen

De eerste regel van Crossfit is: praat altijd over Crossfit. Maar wat als je nog niet gegrepen bent door het virus? Of als je iemand moet overtuigen op een verjaardag? Dan zijn dit de 3 beste redenen om aan Crossfit te doen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen redenen om te trainen, of het nou is omdat je wilt afvallen, sterker wilt worden of beter te worden in je sport. De onderstaande redenen hoor ik het meest als ik met mensen in mijn Box praat.

1. Het werkt!

Crossfit is gebaseerd op meetbare resultaten en dat zie je ook terug in de trainingen. Er wordt aandacht besteed aan alle dimensies van fitness (pdf) zodat je op alle fronten vooruitgang boekt. Het meest duidelijk zijn krachttoename en een verhoogde vetverbranding.

Het is geweldig om mensen in een aantal maanden te zien groeien en van een 40 kg deadlift te gaan, naar het eigen lichaamsgewicht kunnen tillen.

Daarnaast heeft Crossfit net als elke HIIT-workout (Hoge Intensiteit Interval Traning) het grote voordeel dat het je vetverbranding aanzienlijk verhoogt. De 24 uur na een HIIT-workout is je verbranding tot zo’n 10% hoger dan normaal. Normale workouts zoals joggen, fietsen of fitnessen hebben dit niet. Voor dit effect is het nodig dat je écht 100% geeft. Crossfit pusht je daartoe.

Vergelijk het met autorijden: als je 30 km/u rijdt en je haalt dan je voet van het gas, dan sta je snel stil. Als je met volle snelheid voortraast en je haalt je voet van het gas, dan rol je nog een heel eind door. Dit is wat Crossfit workouts met je metabolisme doen.

2. Het is nooit saai

Eén van de leuke dingen aan Crossfit is dat je nooit hoeft te bedenken wat je gaat doen. Je komt binnen en er staat een WOD voor je op het bord. Dat is wat je die dag gaat doen. Elke dag is weer anders en het kan maanden duren voordat je weer dezelfde WOD doet. Bijkomend voordeel is dat er goed over de “programmering” is nagedacht, zodat je je evenwichtig ontwikkelt.

Het trainen met een groep mensen is ook een stuk leuker dan in je eentje in de sportschool zweten. En als je partner je door de WOD heen sleept bouw je ook nog eens een band op. Daarbij heb je iemand die oplet dat je geen fouten maakt en waar nodig een coach roept.

De laatste reden dat Crossfit nooit saai is, is omdat je altijd geconfronteerd wordt met je zwaktes. Er blijven altijd dingen te leren of zaken waar je nóg beter in kunt worden. Zelf heb ik een voorkeur voor gewichtheffen en powerliften. Dat betekent dat ik het zwaar heb bij de gymnastiek en cardio-onderdelen. Toch vind ik dit heerlijk, want eerlijk gezegd zou ik ze in mijn eentje denk ik ontwijken. En juist je op alle fronten fysiek ontwikkelen is wat ik zo gaaf vind aan Crossfit.

3. Je bent onderdeel van een gemeenschap

Ik had het er net al even over; Crossfit is geen solistische sport die je in je eentje bedrijft. Je sport samen met andere mensen. Je let op elkaar en helpt elkaar om beter te worden. Daardoor bouw je een hechte band op met de mensen van je Box. Als je dat wilt natuurlijk, het is geen sekte.

De bereidheid om anderen te helpen tekent ook veel van de Crossfitters. Zo zijn ervaren mensen nooit te beroerd om je te helpen of om tips te geven zodat je net die ene lastige oefening onder de knie kunt krijgen.

De gemeenschapszin van de Crossfitters blijkt ook uit het feit dat er regelmatig WOD’s worden gedaan om aandacht te vragen voor goede doelen zoals autisme of Spieren voor Spieren.

En jij? Wat is voor jou de belangrijkste reden om te Crossfitten?

Written by Jan Kok

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

18 nummers waarmee je kutklussen dragelijk maakt

Taj Mahal: shoppen met mijn zusje