in , ,

8 vanzelfsprekendheden to think about

Vanzelfsprekendheden zijn, zoals het woord al verklapt, redelijk logisch in wat ze zijn. Het is zo en je denkt er verder niet over na, want zo gaan die dingen gewoon, toch? Nee, eigenlijk niet.

Zodra je nadenkt over vanzelfsprekendheden, vliegen de verrassingen je om de oren. Ieder wezen moet slapen, eten en drinken, vogels kunnen vliegen, vissen ademen onder water en mensen kunnen beide van nature niet. Dat weten we, het is logisch, maar waarom? Oké, je slaapt vooral om op te laden, je eet en drinkt om dezelfde reden én om te overleven. Wij hebben geen vleugels en geen kieuwen; makkelijk verklaard allemaal. Bij dezen geef ik je acht simpele en random feiten cadeau. Kun je er tijdens gesprekken een beetje interessant mee doen, en er misschien eerst zelf door verrast worden.

1

Kippenvel: koud

Al in je kinderjaren wist je dat kippenvel opkomt wanneer je het koud hebt. Heel vanzelfsprekend: je hebt het koud dus je krijgt kippenvel. Maar waaróm krijg je die bultjes, wat is het nut ervan? Heb je daar weleens over nagedacht? Want come on, ik merk ook wel dat ik het koud heb, dat hoeft die kippenvel mij niet te vertellen. Als je de evolutietheorie moet geloven, stamt de mens af van dieren met een vacht. Die dieren krijgen het warmer als hun haren rechtovereind staan, dat gebeurt door kippenvel. Tegen de kou, of in ieder geval om meer warmte vast te houden, gaan haren overeind staan, alleen hebben wij geen tot weinig haar (meer) dat ons warm houdt. Makes sense right?

2

Bang in het donker

Het maakt niet uit, ik geef het toe: ik ben soms bang in het donker. Voor veel mensen is de wereld in de nacht wat enger. Kinderen zijn vaak bang in het donker, en sommigen groeien daar niet echt overheen. Hetgeen waardoor de angst wordt opgewekt verandert misschien, maar datzelfde onheilspellende gevoel blijft. Bij mij is het – tenzij ik over straat loop – geen angst voor inbrekers of slechte mensen, nee, het zijn geesten die mij de kriebels geven – niet dat ik er ooit écht één heb gezien.

De angst die je voelt in het donker is niets om je voor te schamen! Het betekent vooral dat je nog iets van je natuurlijke instincten hebt. Het is namelijk een oerangst: je ziet minder en daardoor kun je gevaar niet aan zien komen, je voelt je onbeschermd en daarom ben je meer op je hoede. Daarbij komt dat bad guys daar hun voordeel mee doen, die zijn actiever in de nacht. En mijn geesten… daar is geen excuus voor. Ik durf ‘tegenwoordig’ gelukkig wel alleen naar boven te gaan – ook al doe ik dat soms half rennend.

3

Moe? Dan gaan de oogjes toe

Net als elektrische apparaten moeten mensen en andere zoogdieren zichzelf opladen, en niet te zuinig ook. Je bent moe, dus je gaat slapen. Gemiddeld slapen wij, als volwassenen, zeven tot acht uur per etmaal. Als baby sliep je zo’n vijftien uur per dag en dat is tot het achttiende levensjaar steeds meer afgebouwd. Wetenschappers weten nog steeds niet wat het doel is van slapen en wat er tijdens de slaap precies gebeurt. Het is in ieder geval heel gezond. Als je te weinig slaapt kun je minder gaan functioneren, snel boos worden en allerlei kwaaltjes krijgen. Als je een x-aantal dagen doorgaat zonder slaap, kun je zelfs sterven. Ik hou van slapen, gebruik geen wakker-blijf-drugs en heb ik geen last van insomnia. Gelukkig, want slapen is belangrijk! Dat we bijna een derde van ons leven slapen, vind ik dan wel weer een klein beetje zonde.

4

Waarom is de aarde rond?

Lang geleden werd gedacht dat de aarde plat was. Dat je ergens op een bepaald punt van dit aardplat af kon vallen. Daar zul je nu om lachen, maar dat is niet erg eerlijk, want jij hebt ook alleen maar geleerd dat het tegendeel bewezen is. Daar heb jij – evenmin als ik – waarschijnlijk niets voor onderzocht. Ja, de aarde is rond, maar weet je ook hoe dat komt? Door zwaartekracht, best logisch, zul je nu zeggen. Miljarden jaren geleden was de aarde vloeibaar en heet. De zwaartekracht hield de boel bij elkaar; die trekt vanuit het midden van de aardbol alles naar binnen. De buitenkant is gaan stollen en daar kunnen wij op leven, maar de binnenkant is nog steeds vloeibaar. Overigens is de aarde niet perfect rond, dat komt dan weer doordat ze al ontiegelijk lang ronddraait, het heeft iets te maken met afgeplatte polen. Daar laat ik het bij.

5

Wandelen in het maanlicht

Nog een heelal-onderwerp. Hiermee wil ik niets verpesten, maar wandelen in het maanlicht kan theoretisch gesproken niet. De maan geeft geen licht af, hij weerkaatst alleen een deel (13,6 procent) van het zonlicht, plus ander licht van sterren en aardlicht dat op hem wordt gereflecteerd. Dat bij elkaar noem je dan wel maanlicht. Eigenlijk maak je dus een wandeling in het licht van de zon, dat voor een deel wordt weerkaatst door de maan. Alleen klinkt dat niet zo romantisch. Even tussen ons: ik dacht interessant te kunnen doen, openvallende-mond-momenten op te wekken met dit weetje, maar niet dus. ‘Dat je dat niet wist! De maan is toch geen ster, alleen die geven licht!?’, was de reactie toen ik het probeerde. Mocht je dit, net als ik, nog niet hebben geweten: hou dat dan maar voor je.

6

Lijkwit krijt

In mijn kinderjaren heb ik eens een fossiel gevonden. Of eigenlijk de afdruk van een schelp in een steen, maar ik vond het heel wat. Wat was ik enthousiast! Zonder dat ik het wist heb ik in mijn jonge jaren veel meer fossieltjes aangeraakt. Ik smeerde ze op het schoolbord, op de stoep en daarbij over mijn handen en waarschijnlijk in mijn gezicht. Hoe? Door te krijten. Krijt is namelijk gemaakt van minuscule zeediertjes. Die diertjes zijn niet – zoals ik soms ben – van gisteren. Nee, het zijn fossielen en ze zijn zeker honderd miljoen jaar oud!

7

Kokosnoot: bruin en harig?

Zie jij een kokosnoot, eigenlijk een steenvrucht, voor je zoals ze er in tekenfilms uitzien: bruin, met drie gaatjes en een beetje ‘harig’? Ik tot voor kort wel. Mijn bezoek aan Azië veranderde dat beeld voorgoed. Grote groene, soms oranjeachtige ‘noten’ hangen daar in de palmbomen. Pas als de kokosnoot werd opengeslagen om de kokosmelk te drinken, werd de kleinere variant die wij hier in Nederland in de supermarkten zien zichtbaar onder de dikke beschermlaag. Die kokosnoot die wij kennen is slechts de vrucht. Het vruchtvlees (kokos) is hier hard, maar als je in Azië een fresh young coconut bestelt is het zacht en kun je het er zo uitlepelen. Ik bleek niet de enige die een verkeerd beeld van deze vrucht had. Een jongen die ik tegenkwam zei voor 99 procent zeker te weten dat er verschillende soorten kokosnoten bestaan. Een zoeksessie op Google overtuigde hem van die ene procent waarin hij niet geloofde.

8

De gewillige poes

Dit is niet heel erg vanzelfsprekend, maar wel verbazingwekkend en dus moet ik het met je delen! Poezen laten zich als ze krols zijn maar al te graag dekken. Die zeer gewillige poesjes laten zich soms dan ook door meerdere katers dekken. Dit resulteert niet in een boze partner, maar wel in één nestje waarin kittens van verschillende vaders geboren kunnen worden. Ik weet dit al heel lang, maar het blijft indrukwekkend. Waar vrouwen van het menselijk ras worden bestempeld als makkelijk en sleazy en verschillende negatieve benamingen toegeworpen krijgen, is het bij de kat niet meer dan logisch om meerdere potentiële vaders af te werken. Heel natuurlijk, blijkbaar.

Weet jij nog meer van die vanzelfsprekendheden op te noemen? Vul mijn lijst aan en deel ze hier, zodat iedereen er wat van kan leren!

Written by Marlijn Pruim

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

5 films over verslavingen

De pratende peuter (strip)