in

7 tips voor een clean mind

Stress, stress, stress. Onze hoofden zitten propvol met allerlei dingen. We leven en haasten ons door de tijd en vergeten af en toe rust te nemen en ons hoofd leeg te maken. Klinkt bekend? Lees dan hieronder mijn 7 tips voor een cleaner mind!

1

Leer “Nee!” zeggen

Wellicht heb jij ook last van dit probleem; moeilijk of niet ‘nee’ kunnen zeggen? Je houdt veel rekening met andere mensen en wat hun wensen zijn. Je zegt snel ja, hierdoor heb je wéér extra taken en wéér minder tijd voor jezelf. Leer dan om nee te zeggen. Zeg nee als de buurvrouw vraagt of je op de kinderen wilt passen, zeg nee tegen je moeder als ze een taxichauffeur zoekt. Zeg vaker nee tegen anderen en vaker ja tegen jezelf! Hierdoor zorg jij ervoor dat je meer rust ervaart in je hoofd (omdat je minder MOET doen en dus moet onthouden) maar je creëert ook rust in je leven. Zo heb je meer tijd voor jezelf, partner, kinderen…

 

nee-leren-zeggen-flow-netwerk-3-638

2

Angst overwinnen

Heb jij een allesoverheersende angst? In angst leven is vreselijk! Daarom is het fijn om je angsten aan te kunnen gaan. Om deze te proberen te overwinnen. Natuurlijk moet je dat niet in je uppie doen. Dat redt je misschien niet. Als je bijvoorbeeld erg spiritueel aangelegd bent, kun je proberen om je angsten op spirituele wijze te aan te pakken. Een andere tip is om professionele hulp in te schakelen. Ga langs bij je huisarts voor een stevig gesprek. Tip: durf je emoties onder ogen te komen. Onder angst zit vaak ook schaamte of verdriet. Als je bijvoorbeeld last hebt van braakangst, ofwel Emetofobie, kan dat je leven behoorlijk belemmeren. Je durft bijvoorbeeld minder snel uit eten te gaan, wordt al misselijk als iemand anders zich misselijk voelt of bent continue bang om ziek te worden. Dan ben je er natuurlijk constant mee bezig. Zo wil je vast en zeker niet leven. Zoek hulp en je zult een last van je schouders voelen vallen. Google eens rond, er zijn massa’s tips te vinden.

comfort-zone-2

3

Voel het gras

We staan er niet altijd bij stil, jij waarschijnlijk ook niet, maar met onze blote voeten door het gras paraderen kan ontzettend ontspannend werken! Veel dokteren beweren zelfs dat je, als je geregeld met blote voeten door het gras wandelt, gelukkig(er) zou worden. Een hele simpele tip dus, want iedereen kan het. Zeg eens eerlijk, hoe vaak loop jij lekker met je blote voetjes door het (natte) gras? Geniet en voel de stress uit je lijf stromen, zo het groene tapijt in!

4

Reis je hoofd leeg

Hoe vaak reis jij? Reizen is voor velen onder ons een goede bezigheid. Reizen zorgt ervoor dat je lichaam en geest kunnen ontspannen en dat je aan de drukte van het dagelijkse leven kan ontsnappen. Vaak kan je (moeilijke) momenten in je leven beter op een rijtje zetten, beter begrijpen of relativeren als je enige tijd uit je eigen omgeving weg bent. Even een inspirerende quote erbij : The world is a book, and those who don’t travel read only one page. Klinkt je dit goed in de oren? Ga ervoor zou ik zeggen!

reizen

5

Verruim je geest

Een idee daarin is bijvoorbeeld om stoned te worden. Ik bedoel nu niet dat we allemaal ‘aan de wiet’ moeten. Maar als je, bijvoorbeeld, stoned bent, beleef je de wereld natuurlijk wél een tikkeltje anders. Natuurlijk zijn er ook een heleboel andere manieren om de wereld anders te leren bekijken. Eigenlijk is reizen daar ook een goed voorbeeld van. Als je reist, leer je over verschillende culturen, andere leef- en denkwijzes die een heel ander licht kunnen scheppen op je eigen leven of leefomgeving. Je kan ‘de wereld’ natuurlijk nog op vele andere manieren ánders leren bekijken. Door uit je comfortzone te stappen en je in nieuwe situaties te begeven. Denk bijvoorbeeld aan het ondergaan van een hypnosesessie, of ga eens parachutespringen. Ook een mooie tip: ga vrijwilligerswerk doen. Vaak ontmoet je bijzondere mensen die je kijk op dingen sterk kunnen doen veranderen. En óf dat je geest verruimt!

https://www.youtube.com/watch?v=__dUlY0JpSc

6

Minimaliseer

Hoeveel spullen heb jij, die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt? Wat is een vervullend leven, zonder je écht te realiseren wat je hebt? We hebben heel veel materiële zaken, maar helaas vaak ook veel spullen waar we niks mee doen. Minimalisme is eigenlijk de kracht van de eenvoud. Klinkt simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Minimalistisch leven is eigenlijk leven met zo min mogelijk materiële zaken. Buiten het broodnodige dan. Mensen denken vaak dat materialen gelukkig maken, dus hebben we veel spullen (lees: 2 mobieltjes, laptop én computer, 40 pennen die we nooit gebruiken, 30 jurkjes en 20 broeken …). Maak een begin aan een eenvoudiger leven en ruim gewoon eens op. Dit kan bijvoorbeeld op de Konmari-methode. De regel is easy: hou alleen die dingen waar je je écht goed of gelukkig bij voelt. Door te leven in een opgeruimd huis, creëer je automatisch ook rust en leegte in je hoofd. Vaak zorgen onze spullen voor onnodig veel ballast.

https://www.youtube.com/watch?v=AG0zER5frAI

7

Zorg voor jezelf

Zeg eens eerlijk, als we ons lekker hebben opgetut (een badje genomen mét bruisbal, make-upje erop, haren in de rollers of een tang erdoor, leuke kleren aan…) voelen we ons gewoon veel beter! Toch? Zorg daarom goed voor jezelf; eet gezond en beweeg regelmatig maar ook: draag kleding waarin jij je goed voelt, onderhoud sociale contacten, neem op tijd rust en luister naar je lichaam. Als jij je goed voelt in je lichaam, dan is het ook gelijk een stuk rustiger in je hoofd. Een voorbeeldje:
Je gaat lekker een weekje op vakantie naar Spanje. Vakantie staat gelijk aan zonnen aan het strand, wat gelijk staat aan een gevreesd kledingstuk: de bikini. Je dénkt dat er een paar pondjes teveel aan zitten dus je gaat drastisch op dieet. Gevolg: de pondjes vliegen eraf (en later er weer aan), je voelt je slap en je bent chagrijnig.


Ben je nu gelukkig? Wellicht niet. Je kunt beter gewoon wat gezonder eten en af en toe eens een rondje hardlopen, de trap in plaats van de lift. Kans is groot dat je je veel gelukkiger voelt én de onsjes er van af blijven. Win-win! 

zorg_je_goed_voor_jezelf

Dit waren mijn tips voor een opgeruimd hoofd. Welke tips gebruik jij en werken bij jou? Heb jij misschien nog tips voor een clean mind?

Written by Guusje Bloks

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Spannend: de eerste dag op de middelbare school

Wat geef je je kind mee?