in

5 zaken waar je over na moet denken bij een overlijden en die niemand je vertelt

De dood. We praten er niet heel graag over als het niet top-of-mind is. Toch is het goed om alvast voorbereid te zijn op een aantal zaken.

Hoewel ik er niet dagelijks bij stilsta, vraag ik me weleens af wat er gebeurt als iemand plots overlijdt. Wat gebeurt er dan precies met je lichaam? En wat zijn zaken die je moet regelen, waar je niet meteen bij stilstaat? Dat je de uitvaart moet regelen en het huis moet leeghalen dat weten we wel. Maar ben je je ook bewust van onderstaande punten? Of het nou voor jezelf is of voor een onverwacht overlijden van een ander. Een fijne gedachte is het misschien niet, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn.

1.

Wat gebeurt er met je lichaam?

Om te beginnen; weet jij wat er eigenlijk precies gebeurt als je begraven wordt? Mensen praten er niet graag over. En je denkt er vaak pas aan rondom een overlijden en dan wil je er waarschijnlijk niet teveel bij stilstaan. Ik kwam een keer deze video tegen waarin ze uitleggen wat er met je lichaam gebeurt als je overlijdt en begraven wordt. En ik moet zeggen, aan het eind van het filmpje leek me een begrafenis toch beter dan een crematie.

2.

Onverwachte confrontaties

Zodra de uitvaart achter de rug is, begint de verwerking pas. Je komt uit de ‘regelstand’ en krijgt meer tijd om na te denken over wat er is gebeurd. Je mist niet alleen degene om je heen, je wordt ook voortdurend aan hem/haar herinnerd of ermee geconfronteerd. En dat kan soms hard aankomen.

Zo ben ik een keer flink geschrokken toen ik de naam van een overleden vriend in m’n telefoon voorbij zag komen. Ineens kreeg ik toch weer een klap ervan. Je kan de naam ook tegenkomen op een verjaardagskalender. Of het nou de papieren versie aan de muur is of de digitale versie met een notificatie, het is toch weer slikken. Je kan er ook mee geconfronteerd worden wanneer je een bekende tegenkomt op straat die naar hem/haar vraagt. Of tijdens het jaarlijkse uitje, waar diegene altijd bij was.

Soms ontkom je er niet aan en het kan ook wel een fijn idee zijn dat iemand niet plotsklaps volledig uit je leven is verdwenen. Maar als het je heel zwaar lijkt om ermee om te gaan, zorg dan dat je zoveel mogelijk van deze confrontaties alvast voor bent. Bijvoorbeeld door de verjaardagen uit je agenda’s te halen en een antwoord klaar te hebben voor als je mensen op straat tegenkomt.

En dan heb je nog social media. Waar jouw vrienden misschien nog wel berichten achterlaten en oude foto’s plaatsen. Wéér even slikken. En weer iets wat toch nog geregeld moet worden. Als je het voor jezelf goed wilt regelen en het jouw nabestaanden makkelijker wilt maken, lees dan deze ‘10 social media zaken om te regelen voor je dood‘.

3.

Het knekelhuisje

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar tot voor kort was een knekelhuisje voor mij een onbekend begrip. Toen het graf van mijn oma werd ontruimd, die ruim 10 jaar begraven is, vroeg ik mij af of er nog botten over waren. En wat er dan met die botten gebeurt. Na kort zoeken kwam ik erachter dat er zoiets is als een knekelhuisje. Daarin worden de botten bewaard die gevonden worden tijdens het ruimen van graven. Dit huisje is soms onderdeel van een kerk, maar is vaak ook te vinden op een begraafplaats. Zelf vond ik het een naar idee en schrok er ook een beetje van. Ergens baalde ik dat we niet tóch voor 10 jaar extra hadden betaald. Als ik het maar eerder had geweten…

4.

Eigenlijk is het goed dat we doodgaan

Dat klinkt misschien raar en iets wat je totaal niet wilt horen als je een dierbare kwijt bent. Maar eigenlijk is het wel goed dat we doodgaan. Natuurlijk wel het liefst als we heel oud zijn en tijdens onze slaap. Ik kwam een artikel tegen (De menselijkheid van de dood) over de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en dat we misschien straks wel de mogelijkheid hebben om onsterfelijk te worden. In dit artikel geeft de schrijver zijn visie daarop en laat weten dat het een hele slechte ontwikkeling zou zijn. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Volgens hem is onsterfelijkheid tragedisch voor de evolutie. “Zijn we in staat om onszelf mentaal te evolueren, zodat we niet blijven steken in de foute denkbeelden van het verleden? En zijn we in staat om onze samenleving, ideeën en persoonlijkheden te blijven verbeteren, zonder onze angst voor de dood?” De oude generatie maakt plaats voor de nieuwe. Als dat niet gebeurt, stagneert de evolutie. Uit het verleden blijkt dat stagnatie vaak leidt tot uitsterven.

Het leven bestaat uit groeien, uit jong beginnen en oud worden. Je weet wel, the Circle of Life en Simba enzo. Het lijkt me niets als alle huidige mensen blijven bestaan, voor eeuwig. Doodsaai.

5.

Regel je eigen uitvaart

Vroeger dacht ik niet zo na over de dood. Tot rond m’n 20ste. Toen besefte ik ineens dat het zomaar over kan zijn. Het verlies van leeftijdsgenoten in de jaren ervoor hielp er ook niet echt bij. Ik had een fase waarin ik wilde vastleggen hoe mijn uitvaart eruit moest zien en nam een uitvaartverzekering. Zo kon ik precies in kaart brengen wat mijn wensen zijn en dat voor mijn nabestaanden vastleggen. Dat vond ik een heel fijn idee.

Ik stond ervan te kijken hoe duur een uitvaart is. Destijds was het op zijn goedkoopst rond de € 6.000,-. Dat was voor een crematie. Een begrafenis is nog veel duurder. Gelukkig was ik er vroeg bij met de verzekering en waren de kosten relatief laag. Je denkt er nu misschien niet zo over na, maar hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. En je wilt het wel goed geregeld hebben voor je nabestaanden.

Intussen ben ik een stuk nuchterder over mijn eigen uitvaart. De basis heb ik in ieder geval geregeld, maar mijn wensen laat ik achterwege. Dat mogen mijn nabestaanden invulling. Het is immers hun afscheid, niet het mijne.

Written by Brainpowered By

Comments

Leave a Reply
  1. Bedankt voor je mooie gedachten over doodgaan. Als er iemand in je onmiddellijke omgeving sterft, is het leven daarna nooit meer helemaal hetzelfde. Op een of andere manier hoort dat ook zo. Het overlijden van een ouder heeft me ook aan het nadenken gezet over mijn eigen einde. Zo heb ik ook een uitvaartverzekering afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Dat moment onder de douche

Tanden