Sterker worden, is goed slapen. Wat zullen deze heren dus hebben geslapen.
in

5 redenen waarom slaap jouw sportprestaties verhoogt

Slaapgebrek is slecht voor een goed trainingsschema. Op vier uur slaap trainde ik ‘s morgens in de sportschool, en na het werk op een dojo-mat. Dat is te fanatiek en werkt zelfs averechts. Deze 5 redenen vertellen je waarom.

1. Slaap brengt motivatie

Een goed slaappatroon is een boost, gelijk aan honderd blikjes iso-drank. Slaap je minder dan acht uur, dan maakt dat je al loom, inspiratieloos. Soms geeft het zelfs een dipje! Als ik toch al niet lekker in mij vel zit, merk ik zelf ook dat ik mijn schema afraffel. Dat geeft weer geen voldoening, want ik lever dan half werk.

Dat terwijl een goede slaper lekkerder in zijn vel zit. Dus heeft hij of zij veel meer zin net wat extra te geven. Je kan zelfs net een paar kilo meer pakken, of net een minuutje langer doorgaan. Door deze aanmoediging win je dus heel veel en raak je nog meer gemotiveerd. Het is een grote vicieuze cirkel aan motivatie: yeaah!

2. Slapen maakt slank

Te weinig slapen is nogal een por tegen je stofwisseling en dat geeft jou net dat vervelende buikje. Wat gebeurt er namelijk? Bij slaapgebrek raken de hormonen greline en leptine in disbalans. Greline wekt je eetlust op, terwijl leptine doorgeeft wanneer je genoeg gegeten hebt. Slaapgebrek zorgt voor een vermeerdering van greline en een vermindering van leptine. Heb je paar uur minder geslapen, dan krijg je dus meer trek. Ook snoep je hierdoor veel meer omdat je lichaam pas later aangeeft dat het genoeg heeft gehad.

3. Slaap voorkomt blessures

Slaapgebrek zorgt dat je reactievermogen en coördinatie afnemen, waardoor je makkelijker in een verkeerde houding je oefeningen uitvoert. Zeker rug en heupen willen nog wel eens smokkelen en houden je zo voor de gek.

Bij gebrek aan een goede fitnesscoach of voorlichting, kan je zo onbewust oefeningen verkeerd aanleren. En dat ga je uiteindelijk wel voelen in je kwetsbare rugspier of hamstrings. Zo’n verkeerde coördinatie veroorzaakt zelfs ongelukken als je verkeerd stapt en wat kneust, met als resultaat een reis naar de huisarts. Vervolgens zit je weken thuis en begin je weer van vooraf aan met je schema. Erg vervelend dus!

4. Testosteron neemt af bij slaapgebrek

Als je minder slaapt, dan maakt je lichaam minder testosteron aan. Dit hormoon zorgt dat de spieren weer aansterken. Een nachtrust van minder dan 6 uur, zorgt al voor 10 tot 30 procent minder aanmaak. Dus wederom is slapen juist goed voor je. Immers, tijdens je rust neemt je lichaam ook de tijd om zich van je trainsessie te herstellen.

5. Een lichaam dat slaapt, zorgt voor overcompensatie

Iedere training beschadigt het lichaam. Maar geen zorgen, want je lichaam zegt dan in ruststand: “Zo, dat was een heftige training. Dat laat ik me niet nog een keer gebeuren met deze spiertjes.” Het gaat zich dus in de slaap sterker maken voor de volgende aanslag op het gestel.

Tijdens die herstellende rust, treedt er dus in het lichaam zogenaamde ‘over- of supercompensatie’ op. Je wordt er alleen maar beter en sterker op. Hierdoor boek je ook vooruitgang in kracht, conditie en snelheid op een moment dat je je eigenlijk niet inspant.

Conclusie

Tot zover alle ‘wist je datjes’ waardoor je uitgerust aan de bak kan. Mij gebeurt het niet meer dat ik als een dolle stier door blijf trainen zonder goede nachtrust. Vergeet niet dat het nooit slim is vlak voor het slapen te gaan trainen. Want adrenaline giert dan nog door je lijf als je rust wilt.

En nu ben ik benieuwd. Ben je ook weleens te ver gegaan met te weinig rust? Of heb je nog andere tips? Deel je ervaringen in de comments!

Written by Remon de Groot

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Vroeg

Gezinshectiek is weer volop aan. Dag vakantiegevoel!