in

Doodnormale dingen die mama-memmen doen (en die supereng zijn)

Ah, borsten. Misschien wel de meest mystieke onderdelen van het vrouwenlijf. Jarenlang worden ze aanbeden, begeerd, in spannende setjes gehuld en zijn het de ultieme seksobjecten. Dan wordt een vrouw zwanger en wordt alles anders.

Haar borsten krijgen ineens een functie: ze gaan nieuw leven voeden. Het is doodnormaal wat er allemaal verandert aan je lijf als je zwanger bent en later als je hebt gebaard. Maar de impact, de schaal waarop, daar kan niemand je op voorbereiden. Dat is fucking scary. Ik behandel hier het hoofdstuk angstaanjagende mama-memmen in vier hoofdlijnen.

1. Ze worden groter

Het is een van de eerste symptomen van zwangerschap: je borsten groeien. De eerste weken, misschien maanden is het nog schattig. Je man kan er geen genoeg van krijgen. Je borsten vullen je beha’s prachtig op. Maar dan… worden ze nog groter. En passen die beha’s niet meer. Je moet een hele nieuwe uitzet aanschaffen. En tja, met de komst van de baby in zicht, koop je dan maar meteen voedingsbeha’s. Heb je die maar alvast in huis.

Voor het geval je het nog niet wist: een voedingsbeha is een van de meest on-sexy kledingstukken die er zijn. Hij staat bovenaan de lijst samen met de omaslips met bloemmotief en de vleeskleurige, corrigerende onderbroeken. Op papier zou het nog best wel spannend kunnen zijn: een beha die je met één klipje eenvoudig los kan klikken waardoor je blote boob eruit floept. Ware het niet dat de bustehouders alleen te koop zijn in de meest afzichtelijke stoffen, motieven en modellen. Bovendien geven ze, doordat ze geen beugels hebben, nul-komma-nul steun. Ze zijn wel lekker comfortabel. En zo zien ze er ook uit.

2. Je krijgt stuwing

Na de bevalling zijn je borsten niet groot meer, ze zijn gigantisch. Ze gaan de taak uitvoeren waar ze ooit zo prachtig voor ontworpen zijn: ze gaan melk maken. Meer dan je baby op dit moment nodig heeft – borsten doen niet aan melkquota – en het overschot wordt gewoon opgeslagen want liever mee verlegen, dan om verlegen. Kortom: je krijgt stuwing.

De huid spant zich om je monsterlijk grote memmen, die keihard zijn geworden. Op je buik slapen is echt geen optie meer. Op je zij trouwens ook niet. Huilend van de pijn sta je onder de douche de harde plekken weg te masseren, zoals de kraamhulp had aangeraden. Wat overigens geen verlichting geeft, whatsoever. Je weet nu echter wel hoe je voorgevel eruit zou zien na een iets te fanatieke boobjob. En dat is ook wat waard. Je man vindt het overigens geweldig. Tot hij ze wil aanraken en je hem een keiharde linkse op z’n kanis geeft. AUW! NIET AANKOMEN!

Stuwing kan trouwens ook voordelen hebben. Een paar maanden na mijn bevalling vond het tweejaarlijkse gala van mijn werk plaats. Een geweldig evenement dat ik echt niet wilde missen. Die avond flaneerde ik dankzij mijn imposante voorgevel als een ware Jessica Rabbit door de zaal. Mijn lange strapless jurk ging steeds beter zitten naar mate de avond vorderde.

3. Ze geven melk

Hé, nog een open deur. Als je een baby hebt, geven je borsten melk. Nou, eigenlijk beginnen ze daarvoor al. Vaak kom je, nog voordat je überhaupt een bevalplan hebt opgesteld, al een eerste verdwaalde druppel colostrum tegen. Als je het niet kent, schrik je je een ongeluk. ‘Gadverdamme, wat is dat voor vies geel korstje op mijn tepel?!’ Stay calm, het is een opgedroogde druppel eerste melk. Doodnormaal.

Wanneer je bent bevallen (en je hebt geluk) dan gaan je borsten pas echt los. Per dag geven ze je pasgeboren baby al snel een halve liter van het witte goud. De meeste baby’s weten uit zichzelf hoe ze dat eruit moeten krijgen en komen om de paar uur lekker bij je tanken.

Je borsten zelf helpen ook mee. Het welpje hoeft er maar naar te kijken, of ze beginnen al te lekken. Soms spuit het er zelfs uit. Letterlijk. Zoogcompressen zijn onontbeerlijk om je outfit droog te houden.

Als je op je werk gaat kolven, kun je handig gebruik maken van deze feature. Ik speelde op mijn telefoon filmpjes af die ik had gemaakt van mijn huilende hongerige baby, en van mijn tevreden aan de borst drinkende baby. Af en toe even zijn geur opsnuiven van het slaapknuffeltje dat ik had meegenomen en ik had zo weer een flesje vol.

4. Ze worden kleiner

Als het feest voorbij is, gaan je borsten terug naar hun oude volume. En dan naar minder dan dat. Als natuurlijk gevolg zijn ze niet meer zo stevig als vroeger. Zwaartekracht eist zijn tol. Ik vind dit zonder twijfel het meest angstaanjagende en het meest deprimerende van de doodnormale dingen die mama-memmen doen. Het is ook niet te verhelpen. Tenzij je er natuurlijk een paar duizend euro en een operatie tegenaan gooit.

Overigens vindt dit klein persoonlijk drama bij alle moeders plaats, ongeacht of ze borstvoeding hebben gegeven of niet. Het wordt namelijk veroorzaakt door zwangerschapshormonen die nare dingen doen met je klierweefsel. Helaas is dit ook doodnormaal.

Wat voor superscary, doodnormale dingen gebeurden er met jouw lijf tijdens en na de zwangerschap?

Written by Marieke Oosterom

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

5 tips om het meeste uit je gewichthefriem te halen

5 grote frustraties tijdens het hardlopen