in , ,

Campingschoon forever

De vakantietijd is een goede periode om te beseffen hoe weinig er nodig is om toch veel plezier te hebben. Tijd om na de vakantie rigoureus te schrappen en het leven weer overzichtelijk te maken.

Mijn leven kun je nog het beste vergelijken met een legpuzzel met een paar extra stukjes. Het past echt nooit. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vlieg ik van hot naar her. Om ervoor te zorgen dat ikzelf en mijn kinderen goed gevoed en gekleed op plekken komen waar ik mijn geld kan verdienen en zij zichzelf kunnen ontplooien. Zelfs ’s nachts maalt mijn hoofd nog door. Ik slaap wel, maar toch niet zo lekker dat ik fris en fief weer op sta.

Helemaal niets

Dan is het vakantie. Door een toevallige samenloop van omstandigheden komen we op een camping terecht waar helemaal niets is. Nou ja, niets; er is een toiletgebouw met douche en wc. Voorzieningen waar de mensheid het toch eeuwenlang zonder heeft moeten stellen. Ruimte is er ook. De plekken zijn zo groot, dat je nog verdwaalt op je eigen stukje. Met slechts twee bezette plekken hebben de kinderen vele voetbalvelden aan ruimte. Het is zo heet, dat we het maken van leuke uitstapjes uitstellen. Tot groot genoegen van de kinderen. Met de kinderen van het andere gezin vermaken ze zich eindeloos in het riviertje dat naast de camping loopt.

Contrast met thuis

Zelf zit ik in de schaduw met een boek, met mijn voeten in de rivier. Veel lezen doe ik niet, ik mijmer. Wat een contrast met thuis. We hebben nauwelijks speelgoed mee en ik hoef de kinderen niet urenlang achter de vodden te zitten om hun speelgoed op te ruimen. Ik hoef geen eindeloze discussie met ze aan te gaan om ze van hun schermen los te weken. Ze spelen buiten, de hele dag.

Afwas

De huishoudelijke taken beperken zich tot het afwassen van wat bordjes, bekers, bestek en drie kleine campingpannetjes. Het schoonmaken vervalt hier tot het uitvegen van een kleine tent. Dat is in vijf minuten gebeurd. Bovendien is het volstrekt zinloos, want drie minuten later ligt het weer vol met gras en zand.

Campingschoon

Ik bekommer me niet om de kleding. Ik hanteer het principe van “campingschoon”. Vlekken tellen niet, alleen stinkende kleren wassen we uit. Zelf loop ik in mijn badpak/flodderjurk/flodderbroek en t-shirt/gympen. Ik besteed nul minuten aan het uitzoeken van mijn garderobe met bijpassende accessoires en schoenen. Met zo weinig om handen slaap ik zelfs weer heerlijk. Een diepe slaap waarbij ik ’s ochtends uit mezelf uitgerust wakker word.

Waar gaat het mis

Waar gaat het mis in het dagelijks leven? Dit contrast is erg groot. Ik droom niet van een leven lang niets doen. Mijn werk geeft me voldoening, plezier en inkomsten om leuk te leven. Maar het leven is niet leuk als ik gehaast en gestrest elke minuut van de dag vul. Dat ik tijd in moet plannen om “niets” te doen.

Te veel spullen

Waarom hebben we zoveel spullen, die ook elke keer weer opgeruimd moeten worden? Waarom puilt mijn kast uit met kleren, waar ik eindeloos voor kan hangen en mopperen dat ik “niets” heb om aan te trekken? Waarom liggen de kleren bij het minste of geringste vlekje alweer in de wasmand? Waarom loop ik thuis zo vaak met een stofdoek en stofzuiger rond?

Ferm besluit

Al mijmerend met mijn voeten in de rivier, neem ik een ferm besluit. Als ik deze levenshouding ook thuis toepas, dan past de legpuzzel weer, ook als ik werk. Laat ik hier eens mee beginnen:

  • Ik ga niet meer onnodig op jacht naar kleren, terwijl mijn kast nog volhangt. Ook niet voor de kinderen.
  • Mijn huis is voortaan campingschoon. Niks meer en niks minder. Als ik een keer door het raam wil kijken, dan veeg ik op een klein hoekje het woestijnzand eraf.
  • We eten gewoon drie keer per week tomatensoep en sla met brood. Net als op de camping. Alles met meer dan drie ingrediënten gaat in de ban.
  • Al het speelgoed, ook van de grote mensen, gaat op marktplaats. Het enige wat we houden is een pak kaarten, een setje bowlingballen en badmintonrackets.

Hè, wat zal dat mijn leven overzichtelijk maken.

Written by Esther Krista Bos

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

14 redenen om wederom (niet) in Nederland op vakantie te gaan

Quality time