9 feiten over het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam is een erg bijzonder, uitgebreid en ingewikkeld iets. Er gebeuren heel erg veel dingen in ons lichaam, waar we helemaal geen weet van hebben. Daarom heb ik er besloten een artikel aan te wijden, na het lezen weet je weer wat meer over ons lichaam.

1

Water

Dat we voor een groot deel uit water bestaan wisten jullie vast al, maar wist je dat er in ons lichaam genoeg water zit om een 40 liter grote tank mee te vullen? Dat is echt héél véél water in ons lichaam én het bewijs dat we voor een heel groot deel uit water bestaan.

2

Kauwen

Als je rechtshandig bent, zou je je eten meer kauwen aan je rechterkant. Als je linkshandig bent dan kauw je meer aan de linkerkant. Blijkbaar zijn je hersenen zo ingesteld. Probeer daarom altijd bewust af te wisselen van ‘kauw’ kant om vroegtijdige slijtage te voorkomen.

3

Melk

Als je een glas melk drinkt, duurt het zeker één uur voor het verteerd is. Say whaaatt?! Ja ruim een uur. Dit omdat melk caseïne bevat, caseïne stolt in de maag en vormt een grote, taaie en moeilijk verteerbare wrong.

ca5ed773581c141a516769ca6f8c00fc

4

Slaap

We hebben allemaal slaap nodig, en bij slaaptekort kunnen we heel chagrijnig worden. Als je 11 dagen niet slaapt, kun je zelfs sterven! Het is dus belangrijk voor jezelf en voor je omgeving dat je voldoende slaapt. Neem voor jezelf een vast ritme aan en probeer zeker 8 uur per nacht te slapen. Als je voldoende slaapt, leef je je leven meer bewust en heb je een betere concentratie en kun je je veel beter focussen. Als je last heb van slapeloosheid vergeet dan niet tijdig een huisarts te contacteren. Je kan ook voldoende slapen en toch altijd moe zijn, dan heb je misschien last van slaapapneu.

5

Tong

Iedereen weet dat je unieke vingerafdrukken hebt (tenzij je een identieke tweeling bent, dan is het lastig), maar wat veel mensen niet weten is dat je tong-afdruk, ja je tong-afdruk, ook een unieke afdruk heeft. Niemand heeft dezelfde tong als jij, wat je tong zo uniek maakt zijn de volgende aspecten : de plaatsing van de smaakpupillen op je tong, de vorm en grootte van je tong en de groeven en de vertakkingen van je tong.

6

Maag

Elke drie à vier dagen krijgen we een nieuwe maag. Niet letterlijk, maar om de drie à vier dagen vervangt ons lichaam ons maagslijmvlies. Als ons lichaam dit niet zou doen, zou onze maag zichzelf verteren door de zure maagsappen die ons voedsel moet verteren.

7

Stof

Je zult wel denken, hoezo stof en het menselijk lichaam? Nou, het meeste stof dat je thuis ziet liggen zijn dode huidcellen. Mensen verliezen ongeveer 600.000 (!) deeltjes van de huid per uur. Dat komt neer op een kleine halve kilo PER jaar. Als je 70 bent, heb je dus ongeveer 35 kg huid verloren. Ieuw!

8

Lichaamsgeur

Iedereen heeft een unieke lichaamsgeur. Behalve… identieke tweelingen! Zij hebben bijna dezelfde lichaamsgeur. Ook hebben ze hetzelfde DNA. Hoewel identieke tweelingen dus identiek zijn (hetzelfde DNA, dezelfde tongafdruk, dezelfde uiterlijke kenmerken,..) is het nu toch mogelijk om identieke tweelingen uit elkaar te houden. Waarom hun geur hetzelfde is? Het is gewoonweg genetisch bepaald zoals dat is met alle andere uiterlijke kenmerken van identieke tweelingen.

c75f0097cfab9f2f1edea7f9aa0387cc

9

Spieren

Als je lacht gebruik je slechts 15-17 spieren, als je fronst gebruik je er 43! Als je fronst krijg je dan ook sneller rimpels en lijntjes. Lachen is de boodschap dus.

Dit waren mijn 9 feitjes over het menselijk lichaam, weten jullie er misschien nog meer?

Avatar

Written by Guusje Bloks

Comments

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

10 top thema's op pinterest

10 top thema’s op Pinterest

Nieuwe vrienden, nieuwe vijanden