in

5 tips voor mama om de zomervakantie door te komen

As we speak breekt de laatste week van de zomervakantie in onze regio aan. Waar ik maanden geleden een bepaald beeld van de vakantie schetste, heeft de realiteit anders uitgepakt. Niet slecht moet ik zeggen!

Bij het vooruitzicht zes weken zomervakantie voor de boeg te hebben, schoot ik een tijd geleden een beetje in de stress. Het idee om al die weken te overbruggen met werk, opvang, omgangsregeling met de vader én ook nog een vakantie, vond ik nogal pittig. Mijn eerste gedachte was een afschuwelijk hectische agenda met als extra drie koters die zich kapot verveelden. Soepeltjes daarna kreeg ik een beeld van mijzelf op het netvlies waar een heks op een bezemsteel bij zou verbleken.

Uiteindelijk pakte deze vakantie dus anders uit. We hebben veel samen ondernomen, maar vooral ik ook alleen! En dat gegeven doet mij beseffen dat er een paar dingen zijn die je eigenlijk jezelf een keer cadeau zou moeten doen. En dan vooral in die lange, lange, (zei ik al lange?) zomervakantie. Want je bent tenslotte niet alleen moeder.

Je kunt een Google doen ter inspiratie of 86 blogs met ‘to do-lijstjes’ opzoeken. Nu ben ik niet echt een fan van lijstjes en rijtjes van ‘als je dit doet, dan heb je een fantástische vakantie’. Maar als drukke moeder die ook nog vrouw is, wil je ook weleens iets doen waar je zelf van opknapt. Daarom wil ik jullie niet mijn persoonlijke top 5 van ‘dingen die iedere moeder zou moeten doen’ onthouden. Dit is wat mij een boost geeft.

Kroeg

Als de zomerzon wat lager staat en een heerlijk oranje kleurt, jij in je nieuwste jurkje inmiddels reflecterend wit af bent en je toevallig een keer matchende nagellak op je tenen hebt weten te mikken, is het tijd om met een vriendin lekker in de kroeg af te spreken. Even geen huishoudelijke mededelingen en chef P&O zijn. Tenzij jullie het heerlijk vinden om over de nieuwste aanbieding op toiletpapier gebied te kletsen, dan zeg ik maar niets.

Dat er plantechnisch overleg gevoerd moet worden over welke cocktail er na de eerste rosé wordt gedronken, juich ik uiteraard van harte toe. Maar het feit dat je even weer andere praat met je vriendin hebt dan met je partner, lijkt mij wel zo heerlijk. Bij een vriendin kan je toch net even meer lekker gossip’en over het een en ander of gewoon heerlijk de zeikmodus aanzetten. (Absolute limiet is dan wel 10 minuten.) En bijkomend voordeel: als je licht aangeschoten niet al te laat thuis komt, heb je misschien nog een lekker toetje in het verschiet. Wel de goede voordeur nemen, anders kijkt de buurman wel erg verwonderlijk.

Sporten

Tja, nu spreek ik eigenlijk namens mijzelf… Maar zonder een lekker knalrondje op mijn hardloopschoenen transformeer ik toch na een aantal dagen moederschap in een heks op een bezemsteel.  Na een x aantal dagen zorgen, werken en plannen, merk ik dat mijn kop enorm vol, zo niet overloopt. En het enige wat bij mij helpt is de Asics aan, goeie playlist met een bak herrie in mijn oren en gaan met die banaan. Even alleen, weg, buiten in de natuur in plaats van binnen, met iedereen thuis of alle patiënten in de praktijk. Als ik daarna druppend van het zweet in koor van mijn kinderen hoor dat ik énorm stink, kan ik alleen maar in een soort van post-sportextase door het huis huppelen. Mission completed!

Cultureel

Niets is zo bijzonder en fijn als een museum of voorstelling te bezoeken. Je krijgt er nieuwe informatie of verdieping over een onderwerp en je blik verruimt enorm. Ook hoef je je nu een keer niet bezig te houden met het enorme drama van de instortende Duplotoren of het per abuis te heet gewassen shirtje van je dochter die je nu echt de aller, aller, állervervelendste moeder van de aarde vindt. (Je had toch beter naar die wasmiddelenprinsessen op televisie moeten kijken in plaats van een kwak wasmiddel in de machine mikken.)

Mijn hersenen vinden het erg fijn om met maatschappelijke aspecten bezig te zijn. Ik ben een enorme denker en ga graag dieper op materie in om zo meer van een onderwerp te begrijpen. Mocht dat niet meteen lukken dan kan ik nog dagen over een onderwerp nadenken. Heerlijk die braintraining. Je blijft er slim door en kunt zo weer wat moois aan de kinderen overbrengen. Maar neem wel van mij aan dat deze informatie meestal maar voor 20 procent blijft hangen, aangezien dat shirtje of die Duplotoren toch nog steeds van essentieel belang blijkt.

Citytrip

Mocht je de vrijheid en luxe vinden om er deze zomer een paar dagen tussenuit te gaan zonder kinderen, dan zou ik dat zeker doen! En ja, natuurlijk is het plannen met oppas en werk en misschien gaat het financieel even wat minder soepeltjes, toch raad ik het je aan. Nu heb ik de mazzel dat mijn kinderen deze vakantie twee weken bij hun vader zijn, hoewel dat ook pech is, omdat ik ze twee weken moet missen. Maar mocht het je lukken dan is het gewoonweg fantastisch om bovenstaande drie punten te mogen combineren in een citytrip.

Voeg daar shoppen en gastronomisch uit je dak gaan aan toe en je energie vliegt omhoog! Vorig jaar mocht ik een minibreak op het strand in zuid Spanje meemaken en dit jaar een paar dagen Berlijn op de fiets. Twee totaal verschillende uitstapjes, maar beide heerlijk zonder de kinderen met even tijd voor mijzelf.

Mama=vrouw

Waar ik jaren geleden er niet aan moest denken dingen alleen te ondernemen, merk ik dat ik door deze vakantie er juist anders tegenover sta. Uiteindelijk heb ik een heerlijke vakantie met én zonder mijn kinderen gehad. En ben ik door de bovenstaande ervaringen er leuker, sterker en fijner van geworden. Langzaam maar zeker leer ik om dingen in mijn eentje te ondernemen en daarvan te genieten. En wat blijkt? Het is helemaal niet vervelend of ontaard om gewoon weer eens wat voor jezelf te doen! Integendeel, het herinnert je eraan dat je behalve moeder ook nog vrouw bent. Ga erop uit dus, zonder kids of echtgenoot. Have fun girls!

Written by Daniëlle Brand

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Infographic: De beste supplementen in één gemakkelijk overzicht

Streepjescode