in

Een schilfertje hoop na een schurfttijd op vakantie

Daar loopt mijn kleine kneusje, met z’n gietertje te paraderen over het strand van de zwemvijver van ons Franse vakantiepark. Een UV-beschermend shirt met lange mouwen aan, zwemvleugeltjes om en een SPF 50-petje op zijn hoofd.

Medelijden

Het is zo’n petje met flappen die naadloos zijn tere nekje en oorschelpjes bedekken. Ook dat nog. De Franse Decathlon had geen lange UV-werende broek, dus loopt mijn zoon in zijn spijkerbroek over het strandje en om het af te maken heeft hij z’n sokken aan. Kortom: van top tot teen bedekt.

Zelf zit ik op een afstandje in bikini toe te kijken want het is met 25 graden echt niet koud. Een groepje kindjes die in het zand kastelen aan het bouwen zijn, stoppen hun spel en staren mijn dreumes na. Ook hun ouders kijken mijn eskimokindje na, vol verbazing en medelijden. ‘Het is zo warm en dat arme ventje is helemaal ingepakt’, hoor je ze denken.

De kleine man zelf verblikt of verbloost niet en stapt gestaag door richting de waterrand. Ik loop naar hem toe, til hem op en liefdevol waad ik met hem het water in. Hij heeft de grootste pret en ik geniet – vol trots en eindeloos veel liefde – ondanks dat ik merk dat een aantal volwassenen ons nog steeds nakijkt, alsof we een freakshow zijn.

Ik trek me er niks van aan. Snap het ergens wel. Ik vond het vroeger ook altijd een beetje zielig als ik een kindje zag dat in plaats van lekker alleen een zwembroekje, zo’n lang UV-shirt aan moest. (Hoewel ik nooit heb gestaard, want dat is gewoon onbeschoft.) Nu doe ik het zelf, omdat ik weet dat dit waarschijnlijk de enige manier is waarop we deze vakantie af kunnen maken.

Eczeem-baby

Redelijk snel na de geboorte van onze jeuk-dreumes Aron, bleek hij eczeem te hebben. De huisarts gaf ons een recept voor hormoonzalf en Cetomacrogol (een supervette zalf die qua consistentie nog het meest op zacht kaarsvet lijkt), maar het was vooral symptoombestrijding en Arons herstel ging met ups en heel diepe downs. Consultatiebureau-arts, huisarts, kinderarts en dermatoloog konden ons helaas niet veel verder helpen omdat de uitslag altijd net was weggetrokken als we een afspraak hadden.

Ondertussen bleven we onze kleine lizard boy insmeren, op zijn dieet letten en gaf ik hem tot na zijn eerste verjaardag borstvoeding. Gestaag ging het beter en op een gegeven moment waren er een paar maanden verstreken waarin we helemaal geen hormoonzalf hoefden te smeren.

White Walker

Tot we een week geleden op vakantie vertrokken naar de Franse Vendée en Aron binnen twee dagen ineens weer helemaal onder de uitslag zat. Misschien wel erger dan we ooit bij hem hebben gezien. Zijn romp, rug, onderarmen en benen zitten onder de bultjes en rode plakkaten, en de huid van zijn gezicht is zo droog dat hij er door de schilfers bijna uitziet als een White Walker uit Game of Thrones. Iedere nacht zijn we één à twee uur met hem in de weer omdat hij wakker wordt van de jeuk. En dan is hij zo zielig! Mijn hart breekt als ik hem zo zie.

Na weer een gebroken nacht waren mijn man en ik het er vanochtend over eens: dit is geen vakantie, wie doen we hier een plezier mee? Met nog een week voor de boeg stonden we op het punt om alles in te pakken en morgen naar huis te rijden.

Totdat we Aron, weer helemaal in zijn element, door de tuin zagen scharrelen. Heerlijk was hij aan het stoeien met opblaas-dolfijn Benthe (zijn grote zus had het stuk speelgoed zo genoemd, vraag me niet waarom). Wat is het toch fantastisch om hem zo te zien genieten! We besloten toch nog een laatste poging te wagen.

Queeste

En daarmee begon onze queeste om Aron – en daarmee ons hele gezin – toch nog een fijne vakantie te bezorgen. Zal onze missie slagen? Zullen we nog een week met zijn allen kunnen genieten van zon, strand en rust? Of moeten we voortijdig onze vakantie afbreken omdat het toch niet te harden is voor de kleine man? De tijd zal het leren. Ik heb in ieder geval een aantal waardevolle vakantielessen geleerd voor ouders van jonge kinderen met eczeem of een moeilijke huid:

1. Lees voor vertrek de bijsluiter

Als je medicijnen of zalf hebt gekregen op voorschrift, lees dan voor je op vakantie gaat de bijsluiter. Wij hebben de eerste dagen van onze vakantie onze reguliere hormoonzalf met Cortisone gesmeerd. Toen we naar een pharmacie gingen omdat Arons uitslag alleen maar erger werd, is ons verteld dat het spul averechts werkt in combinatie met veel zonlicht: zijn huid werd alleen maar droger en geïrriteerder. We hebben een andere zalf meegekregen en die lijkt beter te werken. Als we dit hadden geweten – oftewel thuis gewoon nog een keertje de bijsluiter hadden gelezen – hadden we onze kleine man waarschijnlijk veel leed kunnen besparen.

2. Zorg voor goede huidbescherming

SPFactor 50, bescherming tegen UVA en UVB, hypo-allergeen, waterproof (niet waterresistant, want dat werkt alleen bij spatwater en spoelt bij een stevige plons helemaal weg) en geschikt voor de gevoelige huid. Dat zijn de termen waar je op moet letten als je zonnebrandcrème zoekt voor je kind met een gevoelige huid. Verder is het handig je te laten adviseren door een kwalitatieve drogist of apotheek. Smeer je kind in voordat je naar buiten gaat en in de loop van de dag opnieuw, bijvoorbeeld na het zwemmen.

3. En beschermende kleding

Tegenwoordig kun je overal UV-beschermende zwemkleding kopen. Let ook hierbij op de eigenschappen SPF 50 en bescherming tegen UVA en UVB. Zet je kind in de zon altijd een petje of hoedje op, liefst een die ook de nek en oorschelpen uit de zon houdt. Ook die zijn trouwens verkrijgbaar in SPF 50-variant,  bij de betere outdoor-stores, sportwinkels en warenhuizen.

4. Let op de klok

Een kind met een gevoelige huid of aanleg voor zonne-allergie kun je het beste proberen tussen 11:00 uur ‘s ochtends en 16:00 ’s middags uit de zon te houden. Dan is de zon namelijk op zijn sterkst en richt de meeste schade aan. Wij proberen op dit moment Aron ook niet langer dan een uur achter elkaar buiten te laten spelen. Dat betekent niet dat hij de hele dag binnen zit opgesloten, we beperken alleen de tijd dat hij in of bij het water in de zon speelt. 

5. Zee? Niet altijd een goed idee

Als je vertelt dat je kind eczeem heeft, gaan mensen tegen je zeggen dat ze een zus hebben, wiens buurvrouw haar collega zijn achterneefje dat ook heeft, en dat die miraculeus genezen is na een duik in zee. Don’t believe the hype! Tuurlijk, als je in de buurt van de zee bent en je durft het aan, kun je je probleemhuid-kind best een dompelbadje geven in zee. Waarschijnlijk vindt hij het drie seconden leuk en dan schreeuwt hij het uit van de pijn en is zijn uitslag erger dan daarvoor. Zeewater is superzout (duh) en eczeem of uitslag zijn vormen van een sterk beschadigde huid. Het zoute water prikt en irriteert zijn huid als een malle. En bedenk dan dat je je natte, miserabele kind op het strand moet gaan afdrogen met een ruwe, zanderige handdoek. Nachtmerrie compleet. Overigens zijn er huidaandoeningen die wel sterk verbeteren bij een zeewater-kuur (Psoriasis-patiënten bijvoorbeeld gedijen naar verluidt goed bij zout water). 

6. Volg je hart

Kijk naar je kind, wat is goed voor hem, wanneer zit hij goed in zijn vel en wanneer niet? Laat hem vrij om lekker te genieten, maar laat je niet verleiden om te lang te blijven zitten omdat hij zo fijn aan het spelen is in het water zonder zijn hoedje op. Over een paar uur betaalt hij de prijs, en jij dus ook. Probeer ritme en regelmaat aan te houden zoals hij thuis ook gewend is. En als het allemaal teveel wordt, geef je dan gewonnen en houd het voor gezien. Ook als dat betekent dat je eerder naar huis moet komen. Ik ben benieuwd of het bij ons zo ver komt deze week… 

Written by Marieke Oosterom

Comments

Leave a Reply
  1. Hallo Marieke, een zonnecrème zonder parabenen is ook heel belangrijk. Parabenen zijn conserveermiddelen, waar veel mensen en kinderen gevoelig voor zijn. Soms zit die toch helaas in hypo-allergene producten. Mooi artikel heb je geschreven. Ik hoop dat jullie nog een fijne vakantie hebben gehad. Bedekken bij felle zon is voor elk kind goed, dus zo freaky is het eigenlijk niet.

  2. Ook ik heb jarenlang getobt met jeuk en huiduitslag. Twee (of soms drie keer) per dag douchen met water en gewone palmolivezeep (zonder parfum) maakt het tegenwoordig draagbaar. De artsen zeggen dat zeep slecht is voor de huid en de huid uitdroogt, veel mensen met huidklachten mijden zeep daarom. Maar zeep verwijdert ook afvalprodukten en zuren in zweet, en die kunnen allergieen kunnen veroorzaken. Een gel sluit de huid af, gewone zeep is beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

20 manieren om aan een nieuwe klus te komen

13 bijzondere en bizarre weetjes over de komkommer(tijd)