in

Op weg naar niemandsland

De laatste week op de basisschool voor zoonlief is begonnen. Ik word er een beetje weemoedig van. Zoonlief beleeft deze laatste weken weer anders. ‘Tis net of het niet helemaal doordringt, ik besef het nog niet zo.’

Het is een bijzondere tijd. De afgelopen weken probeerde ik zoonlief hier af en toe bewust van te maken. Maar hé; als 12-jarige jongen sta je daar toch heel anders in. Ik zie en merk dat hij veel meer in het hier en nu staat. Hij vindt het vooral belangrijk hoeveel schermuren hij krijgt op een dag. Ook probeert hij zijn reputatie van ‘minutendief ’ waar te maken, door elke dag wat later naar bed te gaan. Met het warme weer van afgelopen dagen en de weinig productieve uurtjes op school, was ons verzet als ouder hierin ook niet zo hevig. Bijna elke avond lekker naar buiten (in plaats van achter een scherm te zitten!), voetballen op een nabij gelegen schoolplein met een aantal kinderen uit de buurt. Niet eens een fanatiek voetballertje, maar wel genietend van deze tijd.

De musical

Zijn vriendjes in de buurt zijn niet dezelfde vriendjes als op school. Inmiddels is er een schoolkeuze gemaakt, de eerste kennismaking achter de rug. Zoonlief is er aan toe, heeft er wel zin in. Na 8 jaar basisschool wordt het tijd voor een volgende stap. Deze week de musical, als markante afsluiting van een aantal jaren waarin veel gebeurde. Mooie en soms ontroerende gebeurtenissen, maar soms ook moeilijke en verdrietige momenten.

Afscheid van vrienden

Een school is natuurlijk veel meer dan een gebouw en onderwijs. Het is ook de plek waar je leert en ontdekt, met andere kinderen speelt. En waar vriendschappen ontstaan. Dat is waar zoonlief toch wel tegenop ziet, het afscheid van zijn vrienden. Het is hetgeen waar hij liever nog niet over nadenkt. Omdat hij op een Jenaplan-school zit, zit hij in een klas samengesteld uit leerlingen van groep 6,7 en 8. Vorig jaar vertrokken dus ook de 8e jaars. En dat was een mooi, maar ook moeilijk moment. Zoonlief realiseerde zich toen ook dat hij dit jaar aan de beurt is.

Vriendschap eindigt niet

Zijn beste vriend zit in groep 7 en zal waarschijnlijk ook naar een andere middelbare school vertrekken volgend jaar. Maar weet je: vriendschap laat zich niet begrenzen door tijd en plaats. Dus ook al vliegt iedereen uit en is zijn basisschooltijd bijna definitief voorbij, dat betekent niet dat vriendschappen hier eindigen. Het zal wel anders worden. Als je elkaar wilt ontmoeten, chillen of elkaar wilt vertellen hoe het gaat en wat je meemaakt, zul je daar moeite voor moeten doen. Maar het is niet onmogelijk. En tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden om op afstand te communiceren en af te spreken.

Niemandsland

De tissues staan klaar, het afscheid nadert nu toch echt. Ook bij zoonlief dringt dit nu door. Na deze laatste schoolweek beginnen de 6 weken niemandsland. Tussen basisschool en voortgezet onderwijs in. Af en toe nog heerlijk onbevangen, genietend van het kind-zijn. Maar ook vaker momenten van meer verantwoordelijkheid, eigen keuzes maken en daarvan leren. Het wordt vast een mooie zomer!

Written by Yvonne Schoolderman

Elke dag biedt nieuwe mogelijkheden, ondanks beperkingen.
Via Content Collective deel ik mijn passie voor schrijven/redigeren/content/taal met schrijvers en lezers.

Wil je mij beter leren kennen? Lees dan ook mijn blogs (en uitgebreide bio) op
http://www.Yvonneblogtmetzorg.wordpress.com

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Best Friends Forever

De weg naar Rio 2016 loopt door Brussel