in

De Nieuwe Reebok Nano 5.0 aan de tand gevoeld

Kennismaken met de Reebok Nano 5.0, dat deed ik afgelopen zondag met zo’n 35 andere enthousiastelingen bij Unscared Crossfit in Utrecht. Hoe dat -en de schoen- was lees je hieronder!

Het evenement

Bij binnenkomst begon het al gelijk goed:na het inschrijven, kon ik me direct tegoed doen aan een heerlijke en veel te gezonde smoothie en “Oathie” (een soort bananenbrood) van Crop! Helaas kon ik niet al te veel eten, want na de presentatie van Jaap en Dan stond er een WOD op het programma. En om nou bij mijn eerste bezoek gelijk de vloer van Unscared onder te kotsen leek me geen goede actie. Gelukkig was er ná de WOD ook nog genoeg te snacken.

Lekkers van Crop
Lekkers van Crop
Unscared Crossfit
Te gast bij Unscared

Na een korte introductie van Jochem van Unscared en Jaap van Reebok Nederland, was het woord aan Dan Ruder: productmanager en lid van het team dat verantwoordelijk is voor het bedenken van de Nano 5.0. Na de het delen van de missie van Reebok: ‘Het ontwerpen en creëren van de beste sportuitrusting en ervaring voor  de sport van fitness en fitness atleten overal.’ Ging Dan in op de ontstaansgeschiedenis van de Nano 5.0.

Dan met de nieuwe Nano
Dan Ruder vertelt over de Nano 5.0

De stamboom

Zoals Will Smith al zei: ‘om te weten waar je naartoe gaat moet je weten waar je vandaan komt.’ Daarom begint Dan zijn verhaal met de betovergrootvader van de Nano 5.0; de Nano 1.0.

Bij de Games 2011  lanceerde Reebok de eerste Nano. Voor deze allereerste schoen is er heel wat geëxperimenteerd: het productteam heeft vijf verschillende concepten ontwikkeld en toen de beste Crossfit-atleten uitgenodigd om twee weekjes bij hen te logeren en elke dag een paar WODs te doen in de nieuwe schoenen.

Het verzoek was daarbij ook om bruut eerlijk te zijn, zodat de feedback gelijk verwerkt kon worden in de nieuwe schoen. Op basis van deze feedback is de allereerste echte Crossfit-schoen, de Nano 1.0, ontwikkeld.

Toen de Nano 1.0  werd gelanceerd bij de Crossfit Games van 2011 waren de atleten er zo van onder de indruk dat zij de schoenen waar ze al die tijd in hadden getraind, bijna direct verruilden voor de Nano.

De kleurige 2.0

De Nano 2.0 is de Nano die de meeste van ons waarschijnlijk wel kennen. In dit model is veel van de feedback op de Nano 1.0 verwerkt en zijn vooral wat zaken weggelaten. Hij is lichter geworden en een stuk meer luchtdoorlatend. Verder kon je je bij de 2.0 helemaal uitleven op de kleurstellingen. Als ik in mijn eigen box rondkijk weet ik niet zeker of dat wel zo’n goede beslissing was (maar misschien hebben mijn mede-coaches gewoon toevallig uitzonderlijk slechte smaak). Het succes van de Nano 2.0 blijkt ook wel uit het feit dat het de enige “oude generatie” Nano is die nog in productie is.

De onverwoestbare 3.0

In de Nano 3.0 zien we voor het eerst de “Duracage” wat de neus van de schoen beschermt. Maar ook naast die neusbescherming is het een nagenoeg onverwoestbare schoen. Nagenoeg, want laat het maar aan Rich Froning over om een paar schoenen te slopen. Na een half jaartje zijn schoenen te hebben misbruikt gedurende een WOD of zes per dag, kwam Rich erachter dat de rubber zool onder de voorvoet niet bestand was tegen het geweld dat hij daar op losliet.  Maar gelukkig houdt Reebok wel van een uitdaging en hebben ze het rubber onderop de voorvoet van de Nano 5.0 extra slijtvast gemaakt.

En ook de 4.0

Maar voordat we bij de Nano 5.0 zijn is er nog ééntje te gaan; de Nano 4.0. Bij deze schoen heeft Reebok het bovenwerk onderhanden genomen en helemaal opnieuw ontworpen.

Dan vertelde tussen neus en lippen door nog dat Reebok om de generatie (dus de 1, 3 en 5) de zool van de Nano aanpast, en dat de generaties met de even nummers het moeten doen met dezelfde zool als hun voorganger, maar met een nieuw ontworpen bovenwerk.

De Nano 5.0

De inspiratie voor de Nano 5.0 haalde Reebok van de meest succesvolle Nano ooit, de 2.0. Daarbij namen zij alle lessen en verbeteringen uit het verleden mee. De eerste uitwerking van de nieuwe Nano 5.0 was de wedstrijdschoen van Rich Froning. Zijn feedback is verwerkt in het nieuwe ontwerp om zo te komen tot de beste trainingsschoen van dit moment: de Nano 5.0.

Wat maakt de Nano 5.0 zo bijzonder:

 1. De grip voor het touwklimmen beslaat nu een groot deel van de onderkant van de zool, zodat je er volledig profijt van hebt ongeacht je klimstijl.
 2. De “meta-split” (groeven) onder de voorvoet geven je net wat meer flexibiliteit waardoor je natuurlijker kunt bewegen.
 3. Het rubber onder de voorvoet is het lichtste en meest slijtvaste rubber dat in sportschoenen gebruikt wordt, zodat zelfs Rich ze niet meer kapot krijgt. Dan ging zelfs zo ver dat hij beloofde de schoenen te vervangen als we het rubber zouden verslijten. Of dat aanbod ook buiten deze preview geldt, durf ik niet te zeggen…
 4. De middenzool van de schoen is verstevigd: de foamlaag is voorzien van een hard plastic bescherming zodat deze niet beschadigt tijdens het touwklimmen.
 5. In de voorvoet zit nog steeds “rebound foam” dat je extra veerkracht en demping oplevert bij bijvoorbeeld box jumps.
 6. De anatomische pasvorm is een helemaal nieuw ontworpen inlegzool die zorgt voor extra stabiliteit onderin je squat en ondersteuning voor je voetboog tijdens het rennen.
 7. De buitenkant van de Nano 5.0 is voor een groot deel van Kevlar gemaakt (je weet wel, die kogelvrije kunstvezel) met als doel de nieuwe Nano superlicht te maken en tegelijkertijd ademend en bestand tegen het geweld van zelfs de meest brute WOD.
 8. De tong van de schoen is een stuk dunner dan van de voorgaande Nano’s, maar heeft daarnaast ook nog een bijzonder trucje achter de hand; de tong lijkt eigenlijk meer op een sok en loopt door tot aan de zool van de schoen en omsluit zo bijna je hele voet. Dit komt de pasvorm ten goede.

[column size=one_half position=first ]

De tong van de Nano 5.0
De tong vol in beeld

[/column]

[column size=one_half position=last ]

De zool van de Nano 5.0
Meta-split en rope grip

[/column]

Nano 5.0 Feature
Nano in vol ornaat

 

En dan de WOD

Om al deze kenmerken van de Nano 5.0 uit te proberen had Jochem een heerlijke “Fight gone bad”-stijl workout voor ons bedacht. Deze bestond uit drie ronden van een minuut op elk van de volgende stations:

 • Toes-to-bar: om de neusbescherming uit te testen
 • Pistol squats: om de stabiliteit onderin je squat uit te proberen
 • Wall-balls: ook weer om de stabiliteit onderin je squat te testen
 • Touwklimmen: om de nieuwe grip (die een groot deel van de zool beslaat) uit de te proberen
 • Hang Power Cleans: om te voelen hoe natuurlijk je op je voorvoet kunt bewegen om daarna stabiel op je hak te komen.
 • Shuttle sprints: gewoon omdat ze zo vreselijk zijn, maar ook om de ondersteuning van het nieuwe voetbed uit te proberen.
De Nano 5.0 aan de tand voelen
De Nano 5.0 aan de tand voelen

Het oordeel

Na één keertje trainen kan ik je verklappen dat dit nu al mijn nieuwe favoriete trainingschoen is. Niet alle features heb ik helemaal goed kunnen uitproberen (bijvoorbeeld omdat ik niet vaak genoeg het touw ben in geweest om daar echt een oordeel over te hebben) maar over het algemeen vind ik het een hele fijne schoen. Wat springt er voor mij uit:

 1. Als eerste de nieuwe tong: ik kan deze Nano zo strak (maar niet knellend) om mijn voet krijgen dat hij letterlijk als gegoten zit. Dat geeft zeer veel stabiliteit en is een heerlijk gevoel.
 2. De nieuwe binnenzool: “anatomische pasvorm” klinkt misschien als marketingpraat, maar je voelt wel degelijk dat deze schoen je hak veel stabiliteit biedt doordat je hiel er een klein beetje in verzonken ligt. Het zijn geen gewichthefschoenen, maar voor een allround-schoen zijn ze verrassend stabiel.
 3. De meta-split: de voorkant van de schoen is heel flexibel en biedt in combinatie met de stabiliteit een goede pasvorm veel controle over je bewegingen.

Na deze ervaring was het natuurlijk extra cool dat we de schoenen die we net hadden uitgeprobeerd, mochten houden. Ik weet waarin ik mijn volgende WOD doe! En ja, die kleur is zo gillend rood-oranje als hij lijkt…

Waar ben jij naar op zoek in een Crossfit-schoen?

Written by Jan Kok

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Brugpieperleed in een notendop

Mama zijn en manager, niks knaps aan!