in

Zeg, hoe lang zit jij eigenlijk al achter je scherm?

Beeldschermen: de grootste verleiding van deze tijd. Hoe leer je je kinderen daar goed mee omgaan? Dat is best een lastige taak.
Zelf ben ik nog opgegroeid in de tijd dat er alleen op woensdag- en zaterdagmiddag uitzendingen voor kinderen op televisie waren. Geen dvd’s, geen playstation of wii, geen i-pod of i-phone of wat voor mobiel scherm dan ook. Wat er werd aangeboden, keek je. En echt ik ben niet eens héél oud.

Schermtijd is slecht

Ik sta geregeld met mijn handen in het haar. “Schermtijd is slecht”,  denk ik automatisch. Net als “liever minder, dan meer”. Is dat wel terecht? Stiekem vind ik een scherm af en toe ook heel makkelijk. Bijvoorbeeld als je na een lange werkdag nog even snel moet koken. Als de kindertjes zoet met hun neusjes op de schermpjes zitten gedrukt, is dat wel zo rustig. Bij mij is de verleiding dan groot om iets losser te zijn. Met daarna de nodige wroeging.

Domme filmpjes-tijd

Geregeld heb ik discussie met mijn kinderen over hun schermtijd. Op een door-de-weekse dag vind ik een uur meer dan genoeg. Tot ik las dat kinderen tussen  10 en 14 jaar gemiddeld 5,5 uur achter een beeldscherm doorbrengen (bron mediawijzer.net). Oeps, dan heeft mijn 10-jarige zoon wel een beetje reden tot klagen.

Maar wat is nou beeldschermtijd? Bij navraag onder vriendinnen blijkt dat beeldschermtijd niet bestaat. Je hebt gametijd, chat-tijd, huiswerktijd, domme filmpjes-tijd, educatieve-filmpjes-tijd of surf-tijd. Dat maakt het ook zo moeilijk. Zo eenduidig is het allemaal niet.

Leerzaam online

Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, zie ik ook hoe leuk en nuttig ‘beeldschermtijd’ is. Jammer dat er in mijn tijd  geen Klokhuis uitgezonden werd. Wat een heerlijk grappig en leerzaam programma is dat. Mijn dochter zit aan tafel en volgt de instructies van een tekenjuf, die ze zelf online heeft gevonden. Voor mijn kinderen is beeldtelefoon (ja, ja dat heet nu face-time of skype, I know) heel gewoon. Met je beeldtelefoon samen spelen met je little pony’s, ieder vanuit z’n eigen kamertje. Leuk toch? Of een geinig stop-motion filmpje maken van je Playmobil. Een engelgeduld dat dat van ze vraagt! Is dat nou beeldschermtijd en is dat nou slecht?

De hele dag op de computer

Opvallend vind ik dat op internet heel veel advies te vinden is over beeldschermtijd voor kinderen. Voor volwassen is dat niet zo makkelijk te vinden. Mijn zoontje heeft een punt als hij roept: “Zeg, jullie zitten de hele dag op de computer als je werkt, waarom mogen wij dan zo kort? En waarom mag ik wel uren mijn werkstuk maken op de computer en niet Minecraften?”

Concurrent

Ja, waarom eigenlijk?  Ik zie ook een bron van inspiratie en plezier. Ik zie een stel gezonde kinderen dat eindeloos creatief en onderzoekend is. Die dingen zelf uitzoeken met hun ‘schermen’. Ik zie natuurlijk ook dat het concurreert met andere activiteiten. Met lezen van boeken, sporten, muziek maken en buiten spelen.

Het grootste voorbeeld

En hoe zit het eigenlijk met ons eigen gedrag? Als geregeld thuiswerkende ouders zien de kinderen ook wat wij doen. Op de computer werken, op de telefoon de mail checken, appen om dingen te regelen. Is dat geen beeldschermtijd?
Kinderen goed leren omgaan met al die virtuele mogelijkheden. Daar komt het op aan. Leer ze onderscheid maken in de activiteiten die ze doen. Je werkstuk maken of een agressief spel spelen? Filmpjes maken of filmpjes kijken? Hoe zorg je dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt? Hoe voorkom je dat je verslaafd raakt aan een spel?  En, als ze jong zijn, wie zijn voor hun dan het grootste voorbeeld? Juist, jij snapt het.

Wat doe je zelf?

Welke tijd breng jij zelf achter een beeldscherm door, any beeldscherm? Hoeveel speel jij eigenlijk buiten? Hoe vaak gebruik jij je handen voor iets anders dan het toetsenbord? Hoe vaak zit jij net iets te lang op social media terwijl je iets anders wilde doen? Hoe vaak spring jij tijdens het eten op, omdat iemand je belt, appt of sms-t? Hoe vaak hebben jullie als gezin een beeldschermloos moment en wat doe je dan? Kortom, onbewust leert je kind al heel veel van jouw eigen gedrag.

En mijn kinderen? Die zijn net naar buiten gegaan om Minecraft na te spelen. Ja echt, net als wij vroeger Ivanhoe.

Worstel jij ook met de beeldschermtijd van je kinderen (en jezelf)? Ik ben benieuwd hoe jij dat oplost!

Written by Esther Krista Bos

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Échte functional fitness: de brandweerman workout

Met m’n dochter voor het eerst naar een echt concert!