Brood
in

Geen tosti’s meer tussen de middag

Volgend schooljaar is het afgelopen met de pannenkoeken, tosti’s en broodjes knakworst tussen de middag. Dan komt onze zoon tijdens lunchtijd niet meer naar huis. De basisschool waar hij naartoe gaat voert dan het continurooster in. 

Hij hoeft dus niet over te blijven, omdat wij meer gaan werken of andere werktijden hebben. Nee, de schooltijden veranderen. Het continurooster kent verschillende varianten, maar in ons geval gaat hij straks vijf gelijke dagen van 8:30 tot 14:00 uur naar school. Tussen de middag blijft hij op school en eet daar zijn brood in de klas.

Moeder Gans

Ik ben geen moeder Gans, die haar kinderen continu onder haar vleugels wil houden. Maar eerlijk is eerlijk, ik moest wel even slikken. Voor een jochie dat naar groep 3 gaat, is het toch best heftig om gelijk zulke lange dagen te maken. Even thuis stoom afblazen is er niet meer bij. Gezellig even samen een boterham eten en een praatje maken is weg. Ja, ik weet het, ik klink nu toch als een moeder Gans.

Genoeg eten

En dan heb ik het nog niet gehad over de zorgen die ik me dan maak of hij wel wat eet. Kijkt de juf wel of hij zijn meegebrachte boterhammen opeet? Heeft hij genoeg aan 15 minuten eten? Dan moet ik mezelf weer even vermanend toespreken. Hij is misschien nog maar een kind, maar als hij de eerste dagen een rammelende buik heeft, gaat hij echt wel sneller eten.

Rust

Als ik in mijn omgeving ouders peil, dan zouden ze allemaal willen dat de school van hun kind het ook invoerde. Ook ouders in het speciaal onderwijs, waar dit rooster gemeengoed is, roepen erover. Niet de discussie meer over wel of niet overblijven en meer rust. Rust… ja, dat klinkt wel goed. Eerlijk is eerlijk, dat uurtje tussen de middag is niet bepaald ontspannen. Eerst uit school naar huis racen, dan zorgen dat meneer zijn handen wast, om vervolgens in een razend tempo te zorgen dat hij zijn brood naar binnen werkt. Terug naar school, maar eerst nog even een sanitaire stop, om daarna weer op de fiets te springen en te gaan. Het is een uur achter je kind aan jagen.

Door de gelijke dagen en het eten op school, brengt het de kinderen meer rust, structuur en duidelijkheid. En dat geloof ik ook wel. De kinderen draaien iedere dag hetzelfde schoolrooster af en weten wat er komen gaat. Eten met elkaar op school en daar blijven. Ze hoeven zich tussen de middag niet meer te haasten.

Tijdgeest

Het past natuurlijk ook in de tijdgeest. Als ik op mijn vrije dag tussen de middag op het schoolplein sta, dan zie ik dat er maar weinig kinderen worden opgehaald. De meeste kinderen blijven over en een handjevol rent de school uit naar papa of mama toe. Ja, dan kan ik als moeder Gans wel zeggen dat ik mijn kind graag tussen de middag thuis heb, maar dan ben ik echt in de minderheid. Het is dan ook volkomen logisch dat de school kiest voor het belang van de meerderheid van de ouders.

Geen knakworst

Tuurlijk begrijp ik het allemaal wel en zie ik ook wel dat het iets kan brengen. Maar kan een kind groot worden, zonder een broodje knakworst of een gebakken ei tussen de middag? We gaan het zien, al zit er diep van binnen echt wel een moeder Gans in mij.

Heb jij ervaring met het continurooster? En hoe bevalt het?

Written by Rianne

Comments

Leave a Reply
  1. Heel herkenbaar voor deze eveneens moeder Gans. Mijn kinderen hebben al vanaf de kleuters een continue rooster. Heerlijk voor mij om ze niet op te hoeven halen. Maar wat geef je ze mee? Kleffe kaas op hete dagen? Lauwe melk, brrr? Mijn kinderen drinken graag thee.  Ik geef ze nu een thermosbeker met (afgekoelde) thee mee. Bij ons is het rooster wel iets langer, ze zijn om 15.00 uur uit en hebben een uur lunchpauze.

    Op de school hebben ze ook in elke klas een tosti apparaat. Eén keer per week mag elk tafelgroepje een tosti maken. Dus toch nog tosti’s tussen de middag!

    De kinderen mogen een half uur over een boterhammetje doen (maar korter mag ook) en daarna in elk geval een halfuur buiten spelen. Als ouder mag je ook best kritisch zijn op de kwaliteit van het overblijven. Is dit continue rooster in het belang van het kind, de ouders of de school? Hoe dan ook komt het kind op de eerste plaats en is het goed om daarover als ouder (via de ouderraad) in gesprek te blijven met de school. 

    Hopelijk vinden je kinderen het straks ook fijn en geniet jij van de rustige tussen-de-middag.

  2. We gaan het allemaal zien en er ervaring mee op doen. Dat tosti-ijzer in de klas heb ik al meer gehoord. Is trouwens een hele leuke tip, die ik zeker in ga brengen….

  3. Mijn zoontje heeft ook al vanaf kleuter continurooster. Voor mij werkt dat wel zo lekker thuis. Doorwerken vanaf negen uur (eerst de hond) en dan om 14 uur naar school en middag (nu nog) gezellig met zoontje naar het bos (met hond). Heerlijk! De avond werk ik dan ook, dat wel. Mijn zoontje heeft er geen last van en ik denk dat het heerlijk rustig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Zwevend zeventien

Hoe de FitBit mij in beweging kreeg, waar al het andere heeft gefaald