in ,

Rapley: 6 tips als je je baby zelf wil laten eten

Je baby is een paar maanden oud en groeit als kool op borst- of flesvoeding. Wanneer mag hij zijn eerste vaste hap? En hoe pak je dat aan? Al eens gedacht aan de Rapley-methode?
De meeste kinderen beginnen tussen hun vierde en zesde levensmaand aan het avontuur dat vast voedsel heet. Nu kun je natuurlijk gekookte worteltjes gaan prakken en kuipjes appelmoes geven, maar je kunt ook kiezen voor baby led weaning, in Nederland beter bekend als de Rapley-methode. Daarbij geef je je kind, in plaats van lepeltjes geprakte smurrie, hele stukken vast voedsel die hij zelf uit het vuistje eet.

De achterliggende theorie: baby’s kunnen prima zelf bepalen wanneer ze klaar zijn om vast voedsel te eten, als je ze er maar de gelegenheid toe geeft.

Leerzaam

In de praktijk werkt het als volgt. Je legt bijvoorbeeld een stuk banaan voor je baby neer, hij pakt het op, knijpt het fijn, slaat erop, smeert het in zijn haar en/of stopt het in zijn mond. Je geeft hem de kans te experimenteren en zelf te leren hoe eten eigenlijk werkt, hoe eten aanvoelt in zijn handen en in zijn mond, dat er verschillende smaken en texturen bestaan en hij leert allerlei motorische vaardigheden. En, niet onbelangrijk, hij leert dat eten leuk is.
Baby led weaning toepassen is heel eenvoudig. Het is eigenlijk makkelijker dan de conventionele prakjes: geen gedoe met potjes, blenders, diepvriezen.

Waarom zou je het niet eens uitproberen? Lees hier zes tips als je de Rapley-methode in de praktijk wilt brengen:

1. Kies het juiste eten

Je baby’s spijsvertering moet nog op gang komen, begin dus vooral met toegankelijke smaken en makkelijke groente- en fruitsoorten. Denk aan zachte peer, banaan (let op, werkt voor sommige kinderen constiperend), perzik, mango, avocado, abrikoos en ander zacht fruit. Maar ook gekookte groenten zoals broccoli, bloemkool, erwtjes, sperziebonen en aardappel.

Je baby heeft natuurlijk nog nauwelijks tandjes, dus in het begin zal hij hooguit sabbelen op wat je hem aanbiedt. Hoe zacht moet het eten zijn dat je aanbiedt? Zacht genoeg voor je baby om zonder tanden, maar wel door te malen met zijn kaken, fijn te krijgen.

2. Houd het veilig

Je baby zal zich, zeker in het begin, af en toe verslikken. Het kan doorgaans geen kwaad en jij als ouder zult er waarschijnlijk meer van schrikken dan hij zelf. Neemt niet weg dat het belangrijk is – zoals met alles – om een zo veilig mogelijke situatie te creëeren.

Zet je baby rechtop in zijn stoel als hij gaat eten. Blijf altijd bij hem om een oogje in het zeil te houden. En wanneer je warm eten aanbiedt, test dan vooraf of het niet te warm is door wat op de binnenkant van je pols of tegen je lip te houden.

Als je baby zich verslikt, help hem dan de hap op te hoesten door een paar keer op zijn rug te kloppen.

Mocht het (in een hoogst uitzonderlijk geval, ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt) gebeuren dat een dwarszittende hap niet los komt, volg dan deze instructie voor babyreanimatie. Bekijk de video nu meteen, want dit is waardevolle kennis voor alle ouders!

3. Laat je kind vrij ontdekken

De eerste keren dat je je baby vast voedsel aanbiedt. zal er van eten weinig terecht komen. Wees niet teleurgesteld als hij de eerste keer niet eens je met zorg bereide stukje eten in zijn mond stopt. Probeer het gewoon over een paar dagen weer.

Het kan helpen om hem tijdens de familiemaaltijd bij jullie aan tafel te zetten. Zo ziet hij wat de bedoeling is en gaat hij dit mogelijk na-apen.

Kinderen vinden het mateloos interessant om te spelen met hun eten. Daar beginnen ze mee zodra je ze voor het eerst eten voorzet en dat doen ze nog steeds als ze vier jaar oud zijn. Wat gebeurt er als je in een tomaat knijpt? Als je op een plasje saus slaat? Als je een pluk spaghetti op de grond laat vallen? Daar willen ze allemaal achter komen. Dat hoort erbij.

4. Geen zorgen over hoeveel (of weinig) hij binnen krijgt

Tot zes maanden heeft je kind in principe genoeg aan melk alleen. Daarna wordt het belangrijk in ieder geval te beginnen met het aanbieden van ander voedsel, al is het alleen maar zodat hij eraan gewend is wanneer hij het echt nodig begint te hebben (rond 7 – 9 maanden).

Focus dus niet te veel op hoeveel hij binnen krijgt. Dat is, zeker in het begin, nog bijzaak. Als hij trek heeft, zal hij meer melk willen. Het nut van voedsel als hongerstiller komt pas later.

5. Laat het los: het wordt een troep

Je vingers zullen jeuken wanneer hij een handvol spaghetti vastpakt om achter zijn oor te smeren. Laat hem zijn gang gaan. Een ding is zeker: het wordt een troep, zijn kleren zullen in de was moeten, hij zal in bad moeten. Leg je erbij neer.

Gelukkig is er van alles op de markt om het ongemak te verkleinen. Vergeet schattige slabbetjes, koop grote (plastic) kliederschorten met mouwen. Haal plastic bordjes in huis met een hoge rand en anti-slip onderkant.

Ikea heeft (op de werkplekafdeling) handige plastic vloerbeschermers die bedoeld zijn om vloerbedekking te beschermen tegen bureaustoelwieltjes, maar die ook heel handig zijn om je hardhouten vloer te beschermen tegen bietenvlekken. (Kolon vloerbeschermer €19,95.) 

6. Have fun!

Behalve een pedagogisch verantwoorde manier om je baby te leren eten en een interessant experiment, is de Rapley-methode vooral ook heel erg leuk. Het is puur genieten om te zien hoe je kind voedsel ontdekt. De lol die hij heeft als hij iets fijn knijpt en de trots op dat koppie als het hem lukt iets daadwerkelijk te eten. Vanavond nog had mijn zoontje de grootste pret toen hij erachter kwam dat witte rijst ook prima doorkan voor confetti. Priceless!

Zet je kind ook eens een partje citroen voor. Erg leerzaam: zo leer hij smaken kennen. Zet wel de camera klaar.

Baby led weaning levert prachtige taferelen op en is eigenlijk tijdloos. Lieten jullie ouders je ook wel eens zelf eten lang voordat je met mes en vork kon omgaan? Mijn ouders zetten mij en mijn zus een keer een schaaltje vla voor. De lepel lag na twee seconden op de grond en de foto’s spreken – nog steeds – boekdelen.

Rapley avant la lettre: ik (amper anderhalf) mag zelf vla eten.
Rapley avant la lettre: ik (1 jr 4 mnd) mag zelf vla eten.

Wat zijn jullie leukste baby led weaning anecdotes?

Written by Marieke Oosterom

Comments

Leave a Reply
  1. Onze dochter (dik 11 maanden) doet ook Rapley. Bevalt ons erg goed. Ze staat op het kinderdagverblijf bekend om haar goede fijne motoriek (zelf doperwtjes eten is een goede training). En ze eet gevarieerd, avontuurlijk en gezond. Meestal eet ze gewoon het zelfde als wij, maar dan zonder het zout en de pepers. Soms heeft ze een dag geen zin in groente. De volgende dag eet ze juist alle groente. Haar lichaam geeft precies aan wat ze nodig heeft. Zo kunnen we gezellig samen eten zonder dat we hoeven te hannesen met puree en lepeltjes. 

    Belangrijke tip: spelen met eten is goed! Ouders krijgen nog wel eens het advies om het eten weg te halen zodra het kind met eten gaat spelen. Mijn ervaring is dat ze soms eerst wat eet, dan een tijdje met eten speelt (belangijk! ze moet leren en ontdekken wat texturen en vormen zijn) en daarna gaat ze ineens gewoon verder eten.

  2. Zelf vind ik 7-9 maanden nogal optimistisch. 
    Onze mop vond het allemaal leuk. We hebben heel wat foto’s van haar met een spinaziemasker of een pastasaushoofd. En nu eet ze bijna alles, behalve als er pasta of rijst op tafel staat. Dan eet ze bijna alleen dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Mobiel en kinderen geen goede combi

Strava Local: stadsgids voor hardlopers