in

Mobiel en kinderen geen goede combi

Ja, sorry, ik was na mijn vorige blog nog niet helemaal klaar over die mobiele telefoon. Ook als moeder is het namelijk een goed idee bewust je telefoon aan de kant te leggen.

Deze zomer zal het wel weer in het nieuws komen: kinderen die gered moeten worden door de kustwacht omdat pa en/of ma te druk zijn met hun smartphone. Afgelopen december toonde Amerikaans onderzoek al aan dat ouders te druk zijn met hun smartphone en tablet. Het aantal ongelukken met kinderen onder de 5 jaar bleek tussen 2005 en 2012 met 10% te zijn toegenomen.

Even snel…

Zo herkenbaar: je zit in de speeltuin terwijl je koter zich vermaakt op de glijbaan en jij voert via de app een gesprek of checkt nog even snel je mail. Maar voor je het weet vallen ze van het trapje, zitten ze uit de zandbak te eten, of hebben ze een steentje in hun neus gestoken. Ja, dat kan natuurlijk ook gebeuren als je niet bezig bent met je telefoon, maar als je niet oplet gebeuren er wel meer ongelukken.

Echte aandacht

Voor mij zit het nog niet eens in ongelukken, maar wel in aandacht. Wat voor signaal geef je je kind als jij niet kijkt naar hoe leuk zij aan het glijen zijn, maar druk bent met je telefoon? Wat voor signaal geef je als je niet hoort wat ze zeggen tijdens het eten, maar je mail aan het checken bent?

Toen mijn oudste op de peuterspeelzaal zat, was het de regel dat je eerst met je kindje een puzzeltje ging maken. Als je dan een puzzel had gemaakt of twee puzzels had gemaakt, dan nam je afscheid van je kind en ging het zelf verder. We praten nu over een minuut of 5 tot maximaal 10, waarin je je aandacht richt op je kind en de puzzel. Maar voor één moeder was dat nog te veel. Ze zat maar op haar telefoon te kijken en het kind moest het maar uitzoeken met haar puzzel. Kun je je dan echt geen 5 minuten losmaken van je telefoon om even samen een puzzel te maken?

Fear of missing out

Zelf ben ik natuurlijk ook geen heilige. Zeker toen ik pas een smartphone had, reageerde ik op ieder geluidje. Natuurlijk had ik ook last van FOMO, oftewel de fear of missing out. Je zult maar missen dat je vriendin de vloer heeft gedweild of dat het kind van de buren cakejes aan het bakken is. Toen ik me bewust werd van dit gedrag ben ik hier anders mee omgegaan.

Telefoon weg

Thuis uit het werk leg ik mijn telefoon weg. Ik heb dan de volle aandacht voor de kids. We eten samen, ze vertellen over hun dag, we ravotten of spelen wat en als ze eenmaal fris en schoon in bed liggen, dan pak ik mijn telefoon. Als ik de hele dag heb gewerkt dan zijn 2 uurtjes volle aandacht voor hun toch een kleine moeite?

Weer aanspreekbaar

Ik weet niet of jullie het herkennen, maar tegen iemand met zijn telefoon in zijn hand begin je niet zo gauw te praten. En ook al geven ze aan je wel te horen, geven ze je niet het gevoel echt aanspreekbaar te zijn. Ik vermoed dat mijn kind hetzelfde zal ervaren als ik continu met mijn telefoon in mijn hand loop.

Hoe doen jullie dat? Leg je je mobiel bewust weg?

Written by Rianne

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Opstartproblemen

Rapley: 6 tips als je je baby zelf wil laten eten