in

Ma-ham…mag ik een puppy?

Een puppy, kitten of een konijntje. Ze zijn allemaal klein, schattig en heel erg aaibaar. Kun jij die smekende ogen van je kind en van dat schattige, jonge huisdier weerstaan?

Het maakt natuurlijk al een groot verschil of jij van huisdieren houdt en er mee bent opgegroeid of dat je voor het eerst een huisdier krijgt. Al was je als kind nog klein en onbevangen, je hebt al ervaren wat het is om een huisdier in huis te hebben. Een huisdier betekent gezelligheid, warmte en aandacht. Maar ook verantwoordelijkheid, tijd en energie.

Welk huisdier kies je?

Wat zijn de voors en tegens als je een dier in huis neemt? Wanneer ga je overstag voor die smekende ogen van je kind en die van een schattig, jong huisdier? Zelfs guppy’s kunnen zo kijken!

Het hangt er een beetje vanaf voor welk huisdier je kiest, waar je kind en jij voor zijn gevallen. Allereerst heeft elk huisdier een plek nodig waar hij rustig kan verblijven. Een konijn, cavia of hamster heeft een hok nodig dat regelmatig schoongemaakt moet worden. Verdiep je daar op tijd in! Een kat heeft een schone kattenbak nodig en kiest meestal een eigen plekje uit om te slapen. Heb je een binnenkat, dan moet je elke dag de bak schoonmaken. Een hond accepteert de aangewezen slaapplek, soms in een bench, meestal wel. Een hond moet je echter wel meerdere keren per dag uitlaten. Ook als het regent, sneeuwt of hagelt.

Welk huisdier past in jouw gezin?

Bedenk van te voren welk huisdier past binnen jouw schema van werken en allerlei andere activiteiten. Werken jij en je partner meerdere dagen per week, dan kies je misschien eerder voor een dier dat in een afgesloten ruimte kan blijven en ook goed alleen kan zijn. Een hond kan op termijn best een groot deel van de dag alleen zijn, maar niet meerdere dagen per week. Voor een konijn, cavia of hamster is dat wat makkelijker. Een kat zit daar een beetje tussenin.

kittenBesef en weet dat een jong dier (puppy, kitten) zeker de eerste weken – maar eigenlijk de eerste twee jaar – veel extra tijd en aandacht vraagt. Dus als je van te voren al weet dat dit niet lukt vanwege je werk en je wilt wel een huisdier, overweeg dan een oudere hond of kat uit het asiel op te nemen. Je weet dan ook zeker dat je echt een huisdier wilt en niet zwicht voor de smekende ogen van een puppy en/of de smeekbeden van jouw kind. Vaak is er wel iets meer bekend over de achtergrond (bijvoorbeeld het gedrag) van een dier, zodat je beter kunt inschatten of deze hond of kat in jouw gezin past.

Een keuze voor jaren

Een dier in huis halen is niet zoals het aanschaffen van een paar schoenen, een nieuwe jas of een nieuw stuk speelgoed. Een huisdier betekent verantwoordelijkheid, zorgen en genieten voor meerdere jaren. Realiseer je dat goed. Dat betekent dat je bijvoorbeeld ook voor aanschaf moet nadenken of je je huisdier mee op vakantie wilt nemen, dat je van te voren al overlegt met familie en vrienden of kijkt naar professionele opvang voor je huisdier.

Allergie

Ga voor de aanschaf van een huisdier ook na of iemand van het gezin allergisch is voor een bepaald huisdier. Komt je dochter bijvoorbeeld elke keer hoestend en proestend terug als zij een middagje gespeeld heeft bij een vriendinnetje met een kat? Dan is de kans vrij groot dat zij allergisch is voor katten. Het is voor zowel mens als dier heel fijn als een allergie voor de aanschaf van een huisdier uitgesloten wordt. Het voorkomt veel verdriet.

Wat wordt het?

Heb je alle voors en tegens afgewogen en besproken met je eventuele partner, een huisdier moet je allebei willen in een gezin, dan pas kun jij je kind antwoord geven op de vraag ’Mam… mag ik een puppy?’ ‘Nee lieverd, dat kan nu niet. Maar een guppy? Daar kunnen we wel tijd en ruimte voor maken!’ Een puppy of guppy: het scheelt maar één letter. Daar stopt echter zo’n beetje elke overeenkomst, nou ja… naast dat het allebei om een soort van huisdier gaat.

Welke huisdier heeft jouw hart gestolen?

Foto kitten: Marca van den Broek

Written by Yvonne Schoolderman

Elke dag biedt nieuwe mogelijkheden, ondanks beperkingen.
Via Content Collective deel ik mijn passie voor schrijven/redigeren/content/taal met schrijvers en lezers.

Wil je mij beter leren kennen? Lees dan ook mijn blogs (en uitgebreide bio) op
http://www.Yvonneblogtmetzorg.wordpress.com

Comments

Leave a Reply
  1. Goed artikel, veel mensen nemen zonder nadenken een dier in huis. Nog wat aanvullende tips : ik raad iedereen die een huisdier overweegt aan de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren eens te bezoeken: http://www.licg.nl. Staat veel nuttige info op en zo weet je waar je aan begint en hoe je eraan moet beginnen (bv dat konijnen groepsdieren zijn en niet graag alleen zitten en dat de meeste hokken die in dierenwinkels verkocht worden helemaal niet geschikt voor ze zijn). En haal geen huisdier in huis voor je kind, doe het voor jezelf. Als volwassene ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor de zorg van de dieren. Oh, en kijk eens in het asiel, puppies en kittens zijn enorm schattig, maar echt, de wereld loopt over van huisloze dieren.

    Verder..hebben alle dieren zo ongeveer m’n hart gestolen. Ik schreef het als 11-jarige al: later word ik dierenarts, want ik hou van dieren. Heb nu 3 katten, maar als ik ruimte had, zou ik ook twee varkens (van die grote zeugen), geiten, alpaca’s en koeien hebben :).

  2. Goed artikel, veel mensen nemen zonder nadenken een dier in huis. Nog wat aanvullende tips : ik raad iedereen die een huisdier overweegt aan de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren eens te bezoeken: http://www.licg.nl. Staat veel nuttige info op en zo weet je waar je aan begint en hoe je eraan moet beginnen (bv dat konijnen groepsdieren zijn en niet graag alleen zitten en dat de meeste hokken die in dierenwinkels verkocht worden helemaal niet geschikt voor ze zijn). En haal geen huisdier in huis voor je kind, doe het voor jezelf. Als volwassene ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor de zorg van de dieren. Oh, en kijk eens in het asiel, puppies en kittens zijn enorm schattig, maar echt, de wereld loopt over van huisloze dieren.

    Verder..hebben alle dieren zo ongeveer m’n hart gestolen. Ik schreef het als 11-jarige al: later word ik dierenarts, want ik hou van dieren. Heb nu 3 katten, maar als ik ruimte had, zou ik ook twee varkens (van die grote zeugen), geiten, alpaca’s en koeien hebben :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Woodsnake_James_Forbes

Wat betekent deze droom? 10 veelvoorkomende dromen verklaard

It begins. En het is meteen lastig.