in ,

Kickboks-icoon Jan Oosterbaan zoekt de ouderwetse spirit in kickboksers

Kickboksen is een martial art waar je al snel 1000 calorieën mee verbrandt. Als iemand veel over deze vechtsport kan vertellen, dan is het Jan Oosterbaan.

Dit kickboks-icoon heeft vele kampioenstitels op zijn naam staan en bezit een van de mooiste vechtsportscholen in Nederland. WODSup sprak met deze rasechte Rotterdammer.

Jan, je haalde vele titels binnen en wordt gezien als een van de iconen in de Nederlandse kickboksscene. Waar komt je passie eigenlijk vandaan?

“Dat begon op mijn zeventiende. Toen zag ik hier in Rotterdam-Zuid posters van wat full contact karate heette. Dat was zo’n beetje de voorloper van het kickboksen. Je kent het vast wel van die Chuck Norris-films. Ik zag die flyer en dacht meteen: daar wil ik ook op staan. Mij trok het als jochie aan dat ze bij full contact met knockouts op het hoofd konden winnen. Je kon er gewoon vol op gaan. Blijkbaar had ik het toch wel in me, want na drie maanden trainen, vocht ik mijn eerste wedstrijden. Uiteindelijk veranderde full contact in kickboksen en dat ging ook wel lekker.” *

* Oosterbaan won 57 wedstrijden, waarvan maar liefst 40 op knockout.

Oosterbaan1Maar wat voor gevoel geeft dat kickboksen eigenlijk aan de persoon Jan Oosterbaan?

“Het geeft een enorme ‘rush’ zo’n training, maar ook de wedstrijden. Vroeger voelde je je lekker als je aan een wedstrijd meedeed. Zowel bij de voorbereiding, als achter de schermen wanneer je opkwam. Speelde ik om te winnen? Hahaha wat denk je zelf, daar ga je toch voor! Soms voel ik me met lesgeven wel kut, dan kriebelt het en wil ik zelf ook bij zo’n wedstrijd zijn. Wedstrijdvechten, dat was helemaal mijn ding en ik ben ook blij dat ik dat gedaan heb.”

En als je kickboksen vergelijkt met MMA? Oosterbaan8

“MMA is voor *&^#@. Dan zie ik ze bezig met hun geworstel op de grond en denk ik: als ik je beneden stomp, zie dan maar of je nog wat kunt doen. Ach, ik heb er eigenlijk ook helemaal niks mee met dat MMA, want ik ben van full stand fighting.”

En wat vind je van Oosterse gevechtsporten als Kung Fu?

“Dat Kung Fu is ook niet mijn ding, met al die kata’s en gedoe (maakt Bruce Lee-achtige handbewegingen). In de tijd dat ik uitsmijter was bij illegale gokhuizen had ik een collega, Master Lee, die beheerste Oosterse gevechtsporten. Op zijn keel kon hij speerpunten balanceren en met een stoot was je zo een paar meter naar achteren. Hij was zo goed, maar hij kon het gewoon niet overbrengen aan anderen. Dat Kung Fu hoort hier toch ook helemaal niet thuis. Denk ook gewoon dat je het aan die Chinezen over moet laten joh.”

Je hebt veel wedstrijdervaring. Kun je aan leken uitleggen wat een professional eet voor zijn wedstrijd?

“Over de wedstrijdvechters van nu kan ik niet spreken, want die hebben vaak geen spirit. Toen ik vocht, lette ik overal op. Je at dan veel gekookte groente met kip. Nu eet ik liever speltcrackers, maar toen at je bruin brood. En als ontbijt veel muesli of cruesli met een beetje melk. Dat veranderde later in water. Er zullen best wel dingen in het dieet zijn die je beter kan doen, helaas was er in die tijd nog niet zoveel bekend. Tegenwoordig is die voedingsindustrie allemaal veel professioneler, al had je ook al wel creatine. In die tijd wilde je alles wat nieuw was, wel proberen.”

Oosterbaan4

Hoe vaak trainde je dan?

” Zeker twee keer per dag, anders ben je er gewoon niet klaar voor. Wat ik nu mis, is de spirit. Tegenwoordig denken ze na twee trainingen in een maand al aan een wedstrijd mee te kunnen doen. Heel raar! Daarom heb ik op een gegeven moment de wedstrijdgroep eruit gepleurd. Zat je te trainen naar een wedstrijd toe, belden ze op het laatst af om niks. Ik haat het als ze om een kut-dingetje afzeggen! Een heel verschil met vroeger. Als je toen geblesseerd was aan je been, trok je gewoon drie scheenbeschermers aan. Kon je toch gewoon lekker meedoen. Er is nog wel belangstelling voor wedstrijd-vechten. Ja, ze beseffen ineens hoe goed ze het al die tijd bij Oosterbaan Gym hadden. Maar geen wedstrijden meer onder mijn naam, dat is iets voor de trainers zelf.”

Zowel een atletische Badr Hari als de gezette en kleine Ismael Lazaar halen grote prijzen binnen. Waaraan moet het lichaam van een goede vechter voldoen?

Oosterbaan5“Het belangrijkste is: waar een wil is, is een weg! Je moet gewoon volop willen winnen. Of je nou een gehaktballetje Lazaar bent, of niet. Ik heb respect voor iedereen in de ring, maar ik denk wel dat je als vechter voordeel hebt als je atletisch bent gebouwd. Want je komt dan goed over in zo’n wedstrijd, en dat straal je dan ook uit. Zeker als je dan nog een bepaalde reputatie hebt, dan kan je voordeel hebben qua dominantie. Maar het kent ook een ander verhaal. Eigenlijk moet je oppassen met fitness, want je krijgt zulke armen omdat je je korte spieren traint, terwijl je je lange spieren nodig hebt. Kijk maar naar mijn armpies, (trekt zijn mouw omhoog), nou daar lach’íe om, toch? Maar ik heb ook tegen gasten geknokt met zulke armen, en die legde ik gewoon neer, omdat ik ze meteen snel neersloeg.”

Wat voor workouts adviseer je ons dan?

“Voor een vechter is het beter om veel snelle bewegingen op laag gewicht te doen, dan langzaam op een zwaarder gewicht, zoals bodybuilders. Maar gelukkig heb je tegenwoordig veel aangepaste programma’s, ook voor vechters. Om deze reden heb ik ook mijn eigen bokszaktraining Thai Tuff ontwikkeld. Hier kan je lekker aan je conditie werken door een uur lang te stoten en trappen, zonder het sparren tegen elkaar.”

FI Oosterbaan

Na het grote gevecht tussen Mayweather en Pacquiao klaagden een hoop boksfans dat commercie de bokssport kapot maakt. Wat vind je hiervan?

“Boksen kan je niet helemaal vergelijken met kickboksen. Ik denk ook dat die sport een beetje doodbloedt. Maar ik erger me er wel aan dat het alleen maar om geld en tv-rechten gaat. Ze moeten die geldprijzen niet meer zo absurd hoog maken. Gewoon lekker op 10 of 20 ruggen houden. Ik begon ook met 1500 gulden, toen nog bij mijn eerste wedstrijd, omdat ik een bekende jongen uit Rotterdam was. Er waren profboksers die toen minder verdienden hoor. Maar die prijzen moeten omlaag.”

Wat voor gevolgen heeft dit? Zou je hier wat aan willen doen?

“Tegenwoordig kan je geen goed gala meer organiseren, omdat ze teveel geld vragen. Dat is zonde. Heel veel jongens krijgen niet eens een kans, omdat het met die commercie allemaal vriendjespolitiek is geworden. Maar goed, hier ben ik ook klaar mee, met dat hele wereldje. Ik doe nu gewoon lekker mijn eigen ding, geen wedstrijden meer, maar op recreanten-niveau.”

Zit kickboksen ook niet in het verdomhoekje door slechte berichtgeving over witwaspraktijken en criminaliteit?

“Tja, daar heb ik zelf ook aan meegeholpen. Want ik ben ook een boefje geweest, ik heb 13 jaar gezeten. Maar ach, dat kan ik niet meer terugdraaien. Burgemeesters hebben mede dankzij mij een antipathie tegen het kickboksen. Daarbij denk ik ook dat het wordt gevoed door de politiek. Want hoe zit het met al die hooligans bij een voetbalwedstrijd dan? En dat kan dan wel.”

Heb je zelf ervaring met die burgemeesters dan?

“Ooit had ik een heel groot, tof gala bedacht. De poster daarvan hangt nog in de gang van mijn sportschool. Alles geregeld, tot hotels voor gasten aan toe. Zes dagen van tevoren last die @$#$-burgemeester het af. Door de wet Bibob denken ze: die Oosterbaan is een boefje geweest en die zal wel weer wat willen witwassen. Eens een boef, altijd een boef. Ze geven je geen tweede kans.”

Zou je dat niet willen veranderen dan: een beter imago voor de kickbokswereld?

Oosterbaan2“Ach ja, daar denk ik allemaal niet meer zo over na. Ik heb me er al bij neergelegd. Dus ben ik van wedstrijdvechter nu terug naar recreanten-niveau. En ik heb het hier goed naar mijn zin. Die geven je nog een handje en bedanken je aan het eind, omdat ze een toffe les hebben gehad. Hoop heb ik gewoon achter me gelaten en wil vanaf nu graag leuke mensen om me heen. Normaal zeg ik altijd: “Tough is not enough.” Nu is het: enough is enough, haha.”

Hoe zou je het kickboksen aan die leuke mensen willen verkopen, Jan?

“Kom gewoon lekker hier trainen bij Oosterbaan Gym. Ik maak tijd voor je. We gaan een beetje techniekjes doen. Dat is goed voor je fysieke gestel en je wordt mentaal sterker. En als het je ook een beetje ligt, dan is het goed als ik je wat leer trappen en slaan. We gaan niet sparren, gewoon leuk bezig zijn.”

Written by Remon de Groot

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Twee weken wachten, fabuleus IUI’en en chips

Dankbaar