in

Weg met die mobiel!

Mijn grootste irritatiepunt vandaag de dag? Die stomme smartphone! Want leg mij nu eens uit waarom de mensen in je telefoon belangrijker zijn dan de mensen die voor je neus staan? Daar snap ik dus hélémáál niets van.

Je hebt het voor elkaar! Eindelijk heb je met je vriendinnen afgesproken om een avondje de stad in te gaan. Er is wat water door de Waal gegaan, om alle agenda’s en oppassen op elkaar afgestemd te krijgen. Maar eindelijk is het zover: we gaan lol maken! Alleen soms denk ik dat mijn definitie van lol een andere is dan die van de meeste mensen op deze planeet. Steeds vaker lijkt het geen zin te hebben om tijd te maken om in het ‘echte’ leven af te spreken, omdat de digitale wereld het toch weer overneemt.

Je bent enthousiast een verhaal aan het vertellen, terwijl de aandacht van je gesprekspartner afdwaalt naar zijn of haar smartphone. Al gauw reageren ze niet meer op je verhaal. Als je halverwege je mond dicht houdt, reageren ze niet eens. Ze hebben gewoon geen aandacht voor je. Dat is toch ook logisch? Kom op, een appje, een tweet, een foto op Instagram of een statusupdate op Facebook is toch veel belangrijker dan jouw verhaal?!

Beter appen

Je kunt in sommige gevallen beter een app sturen dan in real life afspreken met een vriendin. De mensen in de telefoon krijgen direct de aandacht. En jij, die de moeite neemt om ruimte in je toch al overvolle agenda vrij te maken, kunt daarachter aansluiten. Waarom verkies je iedere melding van je smartphone boven mij, terwijl ik met je heb afgesproken? Ik heb echt geen idee.

Berichtje sturen

Weet je nog, de tijd dat we een mobiele telefoon hadden die alleen kon bellen? Toen was de regel dat je, als je een smsje stuurde, niet direct antwoord kon verwachten. Wilde je direct antwoord op je vraag, moest je de moeite nemen om te bellen. Je weet wel, die functie op je telefoon, waarbij je elkaar direct en rechtstreeks spreekt. Zullen we dat weer in ere herstellen? Heb je direct antwoord nodig, dan pak je de telefoon en dan bel je. Ja, echt ook je nieuwe iPhone kan bellen. Als je niet wordt gebeld, hoef je dus niet direct te reageren.

Sociaal gebruik

En nu heb ik het natuurlijk niet over het sociale gebruik van je smartphone als je met vrienden bent. Ook ik vind het leuk om samen met vriendinnen een foto te maken voor Facebook. Of even met zijn allen in te checken op een bepaalde locatie op Foursquare. En iedereen weet dat je eten beter smaakt als je er eerst een foto van maakt. Maar laat het daarbij. Stop hem daarna weg. Of heb je echt zoveel moeite gedaan om af te spreken, en agenda’s af te stemmen, om naast elkaar te zitten met een smartphone? Zeker als werkende moeder, die behalve werk en kinderen ook nog wil sporten en een partner heeft, is de tijd die je kunt afspreken met vrienden en kennissen toch veel te kostbaar? Dan wil je die tijd toch gebruiken om eens bij te praten?

Bewust

Als moeder weet ik, dat het handig is als het thuisfront je kan appen als ze iets willen vragen. Maar dat betekent niet dat je die telefoon vervolgens ook moet gebruiken om alle sociale media kanalen langs te lopen om ze allemaal te checken. Heb jij meer oog voor je smartphone, dan voor je afspraak? Kijk eens kritisch naar je gedrag en hoe het op de ander overkomt. Doe mij een plezier en ga bewust met je smartphone om de volgende keer dat je met iemand afspreekt. Die ander heeft bewust zijn of haar agenda voor jou vrij gehouden.

Ben je het met me eens? Of moet ik me niet zo druk maken? Ik lees het graag terug in de reacties!

Written by Rianne

Comments

Leave a Reply
 1. @Dennis Kwam het zo erg over? Maar ben je zelf nooit in de situatie geweest dat je hebt afgesproken met vrienden of familie en er altijd wel 1 of 2 mensen zijn die constant die telefoon erbij halen?

 2. @Rianne Het ligt een beetje aan de situatie. Stel een vriend komt langs om voetbal te kijken… Ja. Dan kijkt ieder af en toe eens op zijn telefoon en appt hier en daar eens iets. Of als je bijvoorbeeld bij schoonfamilie op bezoek gaat, wat je een keer in de week doet. Maar als je echt met vrienden weg bent en er worden gesprekken gevoerd… nee dan komt die telefoon er echt niet tussen.

  Tijdens zo’n ‘uitje’ zijn er natuurlijk momenten dat ‘het even kan’. Bijvoorbeeld als iedereen de jassen aandoet en naar buiten gaat. Ik noem maar wat. Maar tijdens gesprekken verzonken in je telefoon… ik heb het nog niet meegemaakt. En ik zou het ook zeker niet waarderen trouwens.

 3. @Dennis Volledig met jou eens, ik herken dit soort situaties ook totaal niet. En @Rianne als ik met een vriend in gesprek ben blijft mijn telefoon gewoon in mijn zak, maar als ik bij een saaie vergadering of treffen met anderen  zit lang niet altijd. Wat is daar mis mee?

 4. @Dennis Tuurlijk zijn er momenten waarop het kan, dat hoor je mij ook niet zeggen. Zelf ben ik ook geen heilige en kijk ik ook op mijn telefoon, al was het maar om te zien of alles goed gaat met het thuisfront. Maar ik ga geen rondje sociale media maken bijvoorbeeld. Het gaat me erom dat we bewust zijn van ons eigen gedrag en wat dat bij een ander teweeg brengt. En ja, ik ken ze wel die mensen waarbij de mobiel lijkt te zijn vergroeid met hun hand.

 5. HansJonkhof Ik ben dan vast heel saai 😉 Maar ik vind het tijdens vergaderingen, zelfs saaie ook heel irritant. Al kun je het dan ook wel weer tactisch gebruiken, maar dat even ter zijde. 
  Behalve als je wat op moet zoeken of je agenda moet raadplegen kan die mobiel gewoon in de zak blijven wat mij betreft.

 6. Tja, er was een tijd dat ik gezegd zou hebben: tijd voor nieuwe (telefoon)etiquette! Maar dat heeft net zo weinig impact als de stiltecoupé in de trein. Regels roepen alleen maar weerstand bij Nederlanders op. We zijn daar te zelfbewust/wereldwijs voor geworden. Beter is daarom om een inspirerend voorbeeld voor anderen te worden door bijvoorbeeld een test als in: 6 maanden zonder smartphone met jezelf en je sociale omgeving af te spreken. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Stukken minder druk, stukken minder kortademig en stukken minder stressvol. Je komt dan ook eindelijk eens tot niet alleen echt persoonlijk contact, maar ook tot alle inhoudelijke punten, klusjes en werkzaamheden die al weken / maanden op je to do-lijst staan.

 7. Ik ken die situatie ook, ik gebruik helemaal geen smartphone of gsm. Dus voor mij ziet het er ontzettend arrogant en gek uit. Ik stel me de situatie zo voor stel ik spreek met iemand af en dan komt diegene dus langs. Dan pak ik opeens als hij aan het woord is een boek uit de kast en ga daar in lezen of ik loop zonder aankondiging naar de playstation toe en ga gamen. Ik bedoel zoiets kun je toch niet maken? Ik vermijd dat soort mensen ook als de pest behalve als ze bellen of een mail sturen. Maar ik ga geen moeite doen bij dat soort mensen, helaas loopt de wereld vol met dat soort figuren.

  De gsm is een soort ding geworden waardoor men aanzien verkrijgt en dat vindt ik best zielig. Ook zie ik dat als  mensen iets niet weten het gelijk opzoeken via de telefoon vervolgens het antwoordt geven en zichzelf dan op de borst kloppen dat ze zo slim zijn. Ik weet niet eens hoe ik daar op moet reageren zo dom dat ik het vindt. Kijk ik wel niet zeggen dat ik goed bezig ben of slim ben integendeel maar waar is de tijd gebleven dat ik een kwartier met iemand kan praten zonder dat er een gsm wordt gepakt en dat men zich niet slimmer voordoet dan men is?

 8. @Spade Ik vraag mezelf ook wel af of het niet zo is dat we nog goede etiquette hiervoor moeten ontwikkelen? Dat het nu hoogtij viert, maar dat het op den duur vanzelf wel minder wordt….

 9. riannetiel Zou graag zien dat het minder wordt. Ik denk dat zoiets gebeurd als het niet meer als een status symbool wordt gezien.

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De eetweigeraar

[WodSpot] Lotte: ‘Just do it!’